MOL opet smjenjuje "neposlušnog" menadžera

Rafinerija u Urinju dobiva direktora iz Finske, slijede otkazi?

Bojana Mrvoš Pavić

Nagađa se da je, kao i kod Igora Šepića, razlog smjene Radovana Perišića to što se usprotivio otkazima 200 radnika u rafineriji Urinj



ZAGREB  Unatoč najavama da sastanka dioničara Ine – Vlade i MOL-a neće biti prije prosinca, neslužbeno doznajemo da će se on održati danas, i na njemu će se donositi konačna odluka o (ne)zatvaranju rafinerije u Sisku.


Također, kako doznajemo, Uprava Ine u kojoj sjede tri hrvatska i tri mađarska člana, pri čemu predsjednik uprave Zoltan Aldott ima dvostruki, »zlatni« glas, odlučila je nakon manje od dva mjeseca od imenovanja smijeniti direktora riječke rafinerije Urinj Radovana Perišića.


Na to ga je mjesto ista uprava imenovala 1. listopada, nakon što je smijenila njegovog prethodnika Igora Šepića. Nagađa se da je, kao i kod Šepića, razlog Perišićeve smjene to što se usprotivio otkazima 200 radnika u rafineriji Urinj.


Otpuštanja, koja su isključivi zahtjev mađarske strane u upravi Ine, može se neslužbeno čuti, Perišić nije želio »potpisati«, baš kao ni njegov prethodnik Šepić, zbog čega je odlučeno da ga se smijeni.    

Kako doznajemo, Perišića će, nakon dva Hrvata koja naum MOL-a nisu željela sprovesti, na mjestu direktora riječke rafinerije zamijeniti Finac, Ranta Erkki Tapio, prema dostupnim informacijama jedan od direktora finskog Neste Oila, rafinerijske kompanije koja proizvodi »čista« goriva.


Tvrtka je lani ostvarila neto prodajni rezultat od preko 17 milijardi eura i zapošljava oko pet tisuća ljudi, dok će posao novog menadžera u Urinju očito biti smanjivanje broja zaposlenih u riječkoj rafineriji.


  Više možete pročitati u tiskanom izdanju!