Radovi na cesti

Radovi na magistrali: Počela gradnja rotora Šodići na križanju prema Žurkovu

Darko Pajić

Rotor Šodići vrijedan je oko 2 milijuna kuna i trebao bi biti gotov do sredine prosinca

Rotor Šodići vrijedan je oko 2 milijuna kuna i trebao bi biti gotov do sredine prosinca

Već od danas započet će se s postupnim uvođenjem posebne i privremene prometne regulacije na gradilištu, te se predviđa naizmjenično propuštanje vozila uz semaforsku signalizaciju, ali promet neće biti obustavljan



Tvrtka GP Krk ovih je dana započela izgradnju novog rotora Šodići u Kostreni na Jadranskoj magistrali (DC8) u neposrednoj blizini benzinske crpke, odnosno na križanju koje povezuje smjer prema kupalištima na Žurkovu, lokalnu cestu prema središtu Kostrene i magistralni pravac prema Rijeci u jednom i Splitu u drugom smjeru. Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno oko 2 milijuna kuna bez PDV-a, koju su zajedno pripremili Općina Kostrena i Hrvatske ceste, a najvećim dijelom financira se sredstvima iz Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa MUP-a te iz proračuna HC-a. Rok za izgradnju rotora iznosi tri mjeseca, što znači da bi posao trebao biti završen sredinom prosinca. Već od danas započet će se s postupnim uvođenjem posebne i privremene prometne regulacije na gradilištu, te se predviđa naizmjenično propuštanje vozila uz semaforsku signalizaciju. Kako doznajemo iz Hrvatskih cesta, tijekom gradnje niti u jednom trenutku neće biti obustave prometa na ovom dijelu Jadranske magistrale.


Ugovor o gradnji potpisan je ovoga ljeta, ali se s početkom radova pričekalo zbog gustog prometa tijekom turističke sezone. U pripremi projekta prethodno je Općina Kostrena već izvela dio radova, a riječ je o izmještanju postojećih elektroenergetskih i DTK vodova. Kako ističe voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske Boris Skeledžić, izgradnja kružnog toka Šodići svakako će značajno popraviti sigurnost u prometu, jer je riječ o nedovoljno preglednom križanju s visokim intenzitetom prometa, pogotovo u turističkoj sezoni.


– Ovdje smo početkom godine imali jednu tešku prometnu nezgodu u kojoj je smrtno stradao pješak i to također pokazuje kako je bilo potrebno na kvalitetniji način riješiti ovo prometno križanje. Na toj lokaciji imamo izuzetno visok promet, najviše tijekom ljetnih mjeseci zbog pristupa kupalištima u Žurkovu. Upravo je ta cesta niže pozicionirana u odnosu na magistralni pravac i ima slabiju preglednost pri uključivanju vozila u promet. Ujedno se na tom križanju spajaju i lokalna cesta prema središtu Kostrene, te izlazi na benzinsku crpku i prema marketu, pa je rotor idealno rješenje. Projekt je dobar i sigurno ćemo dobiti povećanu sigurnost svih sudionika u prometu, višu razinu služnosti i bolju protočnost prometa nakon završetka izgradnje, kazao je Skeledžić.




Načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić također je zadovoljna početkom realizacije projekta koji se dugo pripremao.


– Izgradnju rotora u Šodićima obećali smo mještanima, a obećanja želim ispunjavati ili ih ne želim davati. Izgradnja ovog rotora nije samo pitanje cestovne infrastrukture, nego sigurnosti prometa i sigurnosti naših mještana – kazala je Marunić.