Što će odlučiti zaposlenici

Radnici Inine maloprodaje pred izborom: Ili prelazak u novu tvrtku, ili raskid ugovora o radu

Marinko Glavan

Arhiva NL

Arhiva NL

Radnicima je za odlučivanje ostavljen rok od svega osam dana, što je među mnogima od njih izazvalo revolt,  kao i činjenica da će im ukupna primanja biti srezana za 25 posto



Više od 2.500 radnika Inine maloprodajne mreže ovih je dana na potpis dobilo prijedlog Ugovora o sporazumnom raskidu radnog odnosa s Inom, te nove Ugovore o radu za Ininu tvrtku kćer Ina Maloprodajni servisi.


Radnicima je za odlučivanje o prelasku u novu tvrtku ostavljen rok od svega osam dana od primitka prijedloga, što je među mnogima od njih izazvalo revolt, jednako kao i činjenica da će im ukupna primanja biti srezana za oko 25 posto, čime će im plaće pasti ispod prosjeka RH.


Jedan od radnika pismom se obratio i našoj redakciji, tvrdeći da potpisom novog ugovora »završavaju sva radnička prava zahvaljujući i sramnom ponašanju čak tri naša Sindikata«.




– U pitanju je egzistencija nas i naših obitelji. Po ovome  za mnoge od nas plaća će jedva pokrivati rate kredita koje smo bili prisiljeni uzimati, podstanarima stanarine, a za osnovne životne potrebe tko te pita. I na kraju cinizam; za donošenje naše odluke dan nam je rok od 8 dana. Rok od 8 dana, a s obzirom na naša primanja, nije dovoljan za odluku da li ćemo djetetu kupiti tenisice ili cipele. Nikako jedno i drugo, ističe nezadovoljni radnik, koji je uputio apel za pomoć javnosti.



Većina članova INAŠ-a glasala za uvjete sporazuma


Prema podacima s web-stranice INAŠ-a, ovaj je sindikat prije potpisivanja sporazuma s upravom, krajem srpnja ove godine, proveo anketu među svojim članstvom o uvjetima sporazuma. Anketi se odazvalo nešto manje od polovice članova, a od onih koji su u njoj sudjelovali, 71 posto glasalo je za uvjete sporazuma



Iz uprave Ine ističu kako o prelasku u novu tvrtku odlučuju sami radnici, a prijedlog raskida Ugovora o radu s Inom, i novog Ugovora o radu s Ina MS-om poslan im je u skladu sa Sporazumom o poslovno održivom modelu upravljanja maloprodajnom mrežom koji su krajem srpnja potpisali predstavnici triju sindikata potpisnika kolektivnog ugovora u Ini (INAŠ, SING i EKN), predstavnici Radničkog vijeća Ine, predstavnik INA Maloprodajnih servisa d.o.o. te predstavnici Ine.


– Važno je naglasiti da su pregovore o sporazumu inicirali upravo sindikati te je on rezultat konstruktivnog socijalnog dijaloga i određuje okvir i uvjete novog modela upravljanja maloprodajom u sklopu Ina MS-a. Sporazum ne obuhvaća 60 Ininih benzinskih postaja koje su na osnovi ranijih odluka Uprave predane ili će biti predane na upravljanje poduzetnicima u okviru modela »Postani poduzetnik«. Materijalni uvjeti i Kolektivni ugovor za Ina MS prilagođeni su tržištu rada, ali ipak su iznad prosjeka konkurencije na tržištu maloprodaje naftnih derivata. Prelazak u novu tvrtku podrazumijeva kontinuitet staža, materijalna prava prilagođena tržištu rada koja su još uvijek konkurentna primanjima na maloprodajnom tržištu te šestomjesečno obeštećenje razlike plaće. Ukoliko netko od radnika ne želi prijeći u novu tvrtku, bit će zbrinut sukladno kolektivnom ugovoru te će dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka, navode iz uprave Ine, uz napomenu kako se broj zaposlenih u Ininoj maloprodaji neće smanjivati, a onaj broj radnika koji se odluče uzeti otpremninu bit će popunjen novim zapošljavanjem.


Prema objašnjenju sa službenih stranica Sindikata INAŠ, većinskog u Ininoj maloprodajnoj mreži, sindikati su doista inicirali pregovore s upravom koji su rezultirali sporazumom, a povod je bio upravo Inin model »Postani poduzetnik«, prema kojemu je bilo planirano benzinske postaje postupno davati na upravljanje privatnim tvrtkama, čemu su se sva tri sindikata žestoko protivila, smatrajući da model »ne garantira sigurnost radnih mjesta, kontinuitet staža, radna i socijalna prava radnika, a materijalna prava svodi na minimalnu plaću«.