Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
Pismo Ministarstvu rada

Radnici 3. maja traže zaštitu ljudskih prava: 'Vlada nas je pretvorila u suvremene robove'

Foto Silvano Ježina
Foto Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2019. u 20:13 2019-04-12T20:13:00+02:00

Vlada RH, koja je putem fondova suvlasnik s oko 20% Uljanika, krši naše osnovno ljudsko pravo na rad i plaću te produžava agoniju radnika dok god sami, zbog egzistencijalnih razloga, ne daju otkaz i izgube prava iz radnog odnosa, pišu radnici 

Radnici Brodogradilišta Uljanik, odnosno 3. maja, zaposleni u Rijeci, uputili su pismo Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Inspektoratu rada u Rijeci, Pučkom pravobranitelju u Rijeci i centru SOS Rijeka, tražeći zaštitu svojih ljudskih prava zbog neisplate plaća.

'Vlada RH pretvorila nas je u građane zadnjeg reda, u suvremene robove. RH je nekretnine Brodogradilišta Uljanik i Brodogradilišta 3.maj, na kojima se odvija brodograđevna djelatnost, proglasila pomorskim dobrom i upisana je kao vlasnik 1/1 što se može vidjeti u zemljišnim knjigama. Temeljem isplaćenih jamstava postala je vlasnikom svih nedovršenih brodova u oba brodogradilišta. U vlasništvu brodogradilišta ostale su dizalice kojima je odavno istekao radni vijek i čija je vrijednost jednaka vrijednosti starog željeza, stari i oronuli strojevi čija je vrijednost zanemariva i na kraju mi brodograditelji koji smo i dalje bez plaće, poniženi i beskrajno tužni zbog svega su nam učinili i što nam i dalje čine', piše u priopćenju radnika 3. maja, odnosno Uljanika, koji rade u Rijeci.

'Obraćamo Vam se radi psihološkog nasilja koje se nad nama konstantno provodi proteklih mjeseci na način što nam je uskraćena isplata tri djelomične plaće (rujan, listopad i studeni 2018. god.) i četiri pune plaće (prosinac 2018, siječanj, veljača i ožujak 2019) s tendencijom nastavka. Na navedeni način Vlada RH, koja je putem fondova suvlasnik s oko 20% Uljanika, krši naše osnovno ljudsko pravo na rad i plaću te produžava agoniju radnika dok god sami, zbog egzistencijalnih razloga, ne daju otkaz i izgube prava iz radnog odnosa. Molimo Vas poduzmite sve na Zakonu utemeljene korake radi zaštite naših ljudskih prava i dostojanstva', piše u pismu radnika koje potpusju Nada Klemenc, Aleksandar Radetić, Nadija Žeželić, Sanela Ugarković, Denis Dumić, Mirko Domitrović, Zoran Lenac, Zoran Zgombić, Miroslav Botinčan, Snježana Smoljan, Erika Peran, Matilda Rumora-Ćiković, Drago Kustić, Tamara Klarić, Ervin Klarić, Andrej Sandalj, Nataša Srdoč, Jasna Petrinjac, Luka Vadlja, Jasna Petrinac, Zlatko Obradović, Zvonko Čudina, Bruno Konestabo, Patricia Ćoraš, Tea Tijanić, Zorica Malnar, Daniela Mešić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma