Sanacija

Radilo se cijele noći: Uklanja se urušena skela sa zgrade bivše pošte u Adamićevoj

Portal Novilist.hr

Foto Marko Mrvoš

Foto Marko Mrvoš

Potrajat će dok se skela ne ukloni, a pitanje je i što je sa statikom zgrade? To će biti potrebno detaljno provjeriti i moguće je da će promet Adamićevom biti prekinut i sljedećih dana, rekao je Dario Gauš



RIJEKA U četvrtak oko 13 sati srušio se oveći komad zida i građevinska skela na zgradi bivše pošte u Adamićevoj ulici. Zgrada se trenutno preuređuje u robnu kuću, a točan uzrok nesreće zasad nije poznat. Nema ozlijeđenih osoba, a očevici kažu da je bila čista sreća što su u trenutku rušenja skele i žbuke u Adamićevoj automobili stajali na semaforu te nije bilo pješaka koji su prelazili cestu.


Radnici su rekli da su ugrađivali lift kad je pao zid, dok se građani žale da su s radovima na toj zgradi imali problema godinama unazad. Pamte kad je zbog eksplozije plina bez struje ostalo pola centra grada. Policija i vatrogasci ogradili su šire područje, koje osiguravaju pripadnici ekipe posebnih zadaća interventne policije.


U centru grada od popodneva je potpuni prometni kolaps i potrajat će sve dok vatrogasci u suradnji s radnicima izvođača preuređenja zgrade bivše pošte ne uspiju ukloniti skelu i građevinski materijal. Promet Adamićevom ulicom dotad će biti u prekidu.




Dario Gauš iz Javne vatrogasne postrojbe Rijeka kaže da će biti potrebno demontirati cijelu skelu kako bi se promet Adamićevom ulicom ponovo mogao uspostaviti. Završili su sa sidrenjem preostalog dijela oštećene skele, kako bi se osiguralo da ne dođe do daljnjeg urušavanja. 




dizalica, Adamićeva ulica, urušena zgrada, Snimio Vladimir MRVOŠ


dizalica, Adamićeva ulica, urušena zgrada, Snimio Vladimir MRVOŠ



– Sad čekamo izvođača radova. Angažirali su teleskopski lift iz Zagreba, koji je krenuo prema Rijeci. Njihovi skelari će obaviti posao, a mi im pružiti podršku ako što bude trebalo, rekao je Dario Gauš.


Ranije tijekom popodneva čule su se najave da bi promet mogao biti ponovo uspostavljen do kraja dana, no to neće biti moguće.


– Potrajat će dok se skela ne ukloni, a pitanje je i što je sa statikom zgrade? To će biti potrebno detaljno provjeriti i moguće je da će promet Adamićevom biti prekinut i sljedećih dana, rekao je Dario Gauš.


Oko 20:30 sati dizalica je stigla iz Zagreba pomoću koje bi trebalo demontirati skelu. Na mjestu urušavanja ostali su samo građevinski radnici.




Na upit hoće li uklanjanje skele i raščišćavanje područja oko zgrade biti gotovo do jutra, šef gradilišta je našem novinaru kratko odgovorio: ‘Ne znam, trudit ćemo se’, odbivši dati opširniju izjavu za novine.    




Preusmjeravanje prometa


Gradski prometni centar izvješćuje javnost da je zbog urušavanja dijela zida na zgradi Korzo13 (zgrada bivše pošte), Adamićeva ulica do daljnjega u potpunosti zatvorena za promet. Promet iz smjera istoka (cestom D-404 iz smjera tunela Pećine) preusmjerava se na obilazni pravac ulicama Slavka Cindrića-Milana Smokvine Tvrdog- Strossmayerova-Titov trg-Ivana Grohovca-Žrtava fašizma-Pomerio-Fiorello la Guardia i dalje prema zapadu. Promet iz smjera zapada odvija se normalno, ulicom Riva-Ivana Zajca-D-404 ili Slavka Cindrića.


Gradski prometni centar izvijestit će javnost o daljnjim promjenama u regulaciji prometa, ovisno o razvoju situacije.


Briljantni Autotrolej


Zbog zatvaranja Adamićeve ulice, gradski autobusi prometuju sjevernim koridorom: Ulica žrtava fašizma – Pomerio – Fiorello la Guardia.


No, nitko se iz Autotroleja nije potrudio pa stavio obavijest na stanice kojima busevi ne prolaze. Riječani su stoga masovno i uzalud tijekom četvrtka čekali buseve na južnom koridoru, koji ne voze. Gužve su i na sjevernom koridoru.