Kad neće država, hoće gradovi

RIJEKA MIJENJA HRVATSKU Sisak preuzima riječki model građanskog odgoja, besplatno će dobiti priručnik i smjernice

Damir Cupać

Sanda Sušanj, pročelnica za odgoj i školstvo na kolegiju riječkog gradonačelnika, Foto: M. GRACIN

Sanda Sušanj, pročelnica za odgoj i školstvo na kolegiju riječkog gradonačelnika, Foto: M. GRACIN

Osim što se širi na druge gradove, riječki građanski odgoj se širi i na učenike sedmih i osmih razreda

RIJEKA Grad Rijeka potpisat će sporazum o suradnji s Gradom Siskom kako bi se proveo riječki model programa Građanskog odgoja iobrazovanja te će se besplatno ustupiti priručnik »Učenik građanin« koji je namijenjen učenicima petih i šestih razreda osnovne školem kao i pripadajuće smjernice provođenje priručnika namijene učiteljima provoditeljima. Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj navela je da je još niz lokalnih i regionalnih samouprava zainteresiran za implementaciju riječkoga modela.– Uvođenjem Građanskog odgoja u osnovne škole, Rijeka uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvija ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.

Da se radi o vrijednom programu, pored reakcija učenika, pokazuje i činjenica da je rad i trud uložen u izradu i implementaciju adekvatnog modela Građanskog odgoja i obrazovanja u škole prepoznao i Grad Sisak.


Naime, Sisak se obratio gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu sa zamolbom za pružanje podrške pri uvođenju Građanskog odgoja po riječkom modelu te preuzimanjem izrađenih materijala, izjavila je Sušanj.


Pročelnica je dodala da Grad Rijeka, kao prva jedinica lokalne samouprave koja je uvela kvalitetno građansko obrazovanje kao zaseban predmet, odnosno izvannastavnu aktivnost, razumije važnost uvođenja sustavnog građanskog i demokratskog obrazovanja, a čija se provedba na nacionalnoj razini iščekuje godinama.




– Tim, inovativnim konceptom poučavanja, Rijeka izravno doprinosi stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve građane. Grad Sisak planira u sisačkim osnovnim školama započeti provedbu riječkog modela građanskog odgoja, u čemu će iskustva Grada Rijeke svakako dobro doći.


Zbog toga ćemo rado besplatno ustupiti izrađeni priručnik i smjernice Sisku te time pružiti podršku izgradnji pravog građanskog društva, u nadi da će isto ubrzo biti prepoznato i na razini čitave Hrvatske. Do tada, Rijeka će, u duhu Građanskog odgoja i obrazovanja, nastaviti s njegovim provođenjem, ali i pružanjem podrške i materijala svim zainteresiranim gradovima i županijama, najavila je Sušanj, dodavši da su za riječki model zanimanje pokazali Istraska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Split.


Ona je izrazila žaljenje što je u uvođenju ovoga predmeta primijenjena obrnuta logika – umjesto da se ide s nacionalne na lokalnu razinu, lokalna razina, Grad Rijeka, je preuzeo inicijativu koja se pokazala potpuno opravdanom jer država ne prepoznaje važnost projekta.


Gradonačelnik Vojko Obersnel uvjeren je da na državnoj razini nema političke volje i sluha za uvođenje ovako važnog programa.


Pročelnica Sušanj obećala je da će Grad Rijeka osigurati sustavnost i kontinuitet građanskog obrazovanja sukladno svojoj ingerenciji, odnosno do kraja osnovnoškolskog obrazovanja.


– S tim ciljem, izradit ćemo priručnik i program za sedme i osme razrede u svrhu nastavka provođenja izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje. U tekućoj školskoj godini provest će se sve pripremne radnje. Izradit će se priručnik za učenike sedmih i osmih razreda koji će na jednom mjestu obuhvatiti sve dimenzije građanskog obrazovanja, obrađene na način primjeren dobi.


U izradu programa i priručnika bit će uključeni svi ključni faktori koji daju pozitivan doprinos ovoj temi – predstavnici osnovnih škola, sveučilišta i civilnog sektora. Članice radne skupine izradit će i program izvannastavne aktivnosti te priručnik koji će sadržavati 30 tema, odnosno nastavnih jedinica. Priručnik će biti preveden i na talijanski jezik kako bi se približio što većem broju učenika.


U sljedećoj fazi predviđeno je uvođenje izrađenog programa u sedme razrede u šest osnovnih škola Grada Rijeke u školskoj godini 2018./2019. Za projekt je osigurano 124.000 kuna, zaključila je Sušanj.