Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Gradski parlament

foto RIJEČKA KOHABITACIJA Obersnel: Ovo je na neki način silovanje demokracije, ali moramo surađivati

Vojko Obersnel, Tihomir Čordašev i Kristjan Staničić / Foto: NL
Vojko Obersnel, Tihomir Čordašev i Kristjan Staničić / Foto: NL
Autor: ,
Objavljeno: 20. lipanj 2017. u 15:00 2017-06-20T15:00:00+02:00

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev novinarima je rekao kako će u daljnjem radu Vijeća biti potrebno jako puno razgovora, kako je intencija da ono bude konstruktivno, s da više suradnje, da se prihvaćaju kvalitetni prijedlozi neovisno čiji bili

Riječki SDP sa svojim je koalicijskim partnerima danas ostao bez kontrole nad gradskim parlamentom. 

Kao što smo već izviještavali,   na današnjoj konstituirajućoj sjednici za predsjednika Vijeća izabran je Tihomir Čordašev iz Akcije mladih.

Izabran je glasovima 21 ruke i to - pet vijećnika koalicije Akcije mladih, Živog zida i Snage, sedam HDZ-ovih, tri s nezavisne liste Hrvoja Burića, te s po dva glasa vijećnika Liste za Rijeku, Mosta i HNS-a. Suzdržano je bilo petnaest vijećnika SDP-ove koalicije.

Kandidat SDP-ove koalicije za predsjednika Vijeća Oskar Skerbec nije prošao.

Reakcije nakon same bile su očekivano oprečne.

U raspravi koja je prethodila glasovanju za predsjednika Gradskog vijeća, SDP-ova vijećnica Sandra Krpan (SDP) istaknula je kako je njihova koalicija bila apsolutno otvorena za pregovore o konstituiranju vijeća, ali im je bilo neprihvatljivo da druga strana ne želi iznijeti temelje svojih programa i onoga što žele ostvariti kroz Gradsko vijeće u ovom mandatu.

Nakon glasovanja je ocijenila je da je ovakav rezultat »evidentno nepoštivanje volje birača« te da je stvorena neprincipijelna koalicija.

Ana Trošelj (PGS) kazala je kako činjenica da je lista njihove koalicije dobila najviše glasova birača pretpostavlja da joj pripada mjesto predsjednika Gradskog vijeća. »Nudili smo suradnju bliskim strankama izvan koalicije, ali su oni ultimativno tražili da se surađuje i s HDZ-om. Je li to bilo samo traženje alibija za njihovu buduću suradnju s HDZ-om«, zapitala se.

Trošelj je ocijenila i kako ovakav izbor znači da se »nastavlja napad desnice na Rijeku i da HDZ preko stranaka s kojima sad surađuje u Vijeću želi preuzeti Rijeku«.

Andrej Briščik, vijećnik Akcije mladih, istaknuo je da su njihovi prijedlozi za suradnju upućeni i SDP-u i HDZ-u, ali da se ograđuju od obje stranke. Ocijenio je da će u Gradskom vijeću sada gradonačelnik morati sudjelovati sa svima želi li upravljati gradom sljedeće četiri godine.

»Prije svake sjednice morat će razgovarati sa svima i dogovarati se o tome u kom smjeru treba ići grad«, rekao je.

RI2006X7
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Rijeke / Foto: D. ŠKOMRLJ

HDZ-ov vijećnik Kristjan Staničić istaknuo je kako je na nedavnim izborima u Rijeci 62 posto birača bilo za neke druge opcije, mimo SDP-ove koalicije.

Tim je većina iskazala da želi promjene, naglasio je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) je nakon konstituirajuće sjednice novinarima izjavio kako se u Gradskom vijeću pokazalo zašto demokracija nije idealan sustav, ocijenivši kako je to bilo »na neki način silovanje demokracije«.

»Formirana je neprincipijelna koalicija za koju ne znam što je objedinjava, ali i to je demokracija«, rekao je, čestitajući izabranom predsjedniku Gradskog vijeća Tihomiru Čordaševu.

Najavio je kako će se u idućim danima sastati s njim kako bi se pokušala dogovoriti suradnja i način rada.

»U pregovorima za konstituiranje Gradskog vijeća inzistirao sam na programskoj suradnji. Nije bilo upitno da predsjednik bude Čordašev, da sastavimo zajednički program.

Program naše koalicije je bio poznat, dali smo mogućnost da ga prošire, a u dva tjedna nismo dobili ni jedno slovo. Nudili smo i sporazum o zajedničkom obnašanju vlasti, ali nije bilo odgovora, osim da grupacija okupljena oko Akcije mladih ne želi ni s SDP-om, ni s HDZ-om, a na kraju su s HDZ-om i otpadnikom od HDZ-a izglasali Gradsko vijeće«, rekao je Obersnel, pod otpadnikom misleći na nezavisnog vijećnika Hrvoja Burića.

»Preostaje mi da provodim program kao gradonačelnik, vjerujem da će Vijeće morati sjesti za stol i dogovoriti se o zajedničkim aktivnostima, jer previše toga pokrenutoga može postati upitno ako se nastavi s ovakvim neodgovnrim ponašanjem«, kazao je Obersnel.

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev novinarima je rekao kako će u daljnjem radu Vijeća biti potrebno jako puno razgovora, kako je intencija da ono bude konstruktivno, s da više suradnje, da se prihvaćaju kvalitetni prijedlozi neovisno čiji bili.

»Mi smo tražili potporu za konstituiranje Vijeća, ponudili mjesta predsjednika dvaju odbora SDP-u i HDZ-u te da članovi i jedne i druge stranke budu potpredsjednici Vijeća.

Dogovora s SDP-om nije bilo, a dva mjesta u odborima ih čekaju kad se odluče biti konstruktivni«, poručio je Čordašev. Dodao je kako će donošenje gradskog proračuna biti prvi veliki test. »Vidjet ćemo kako će se ponašati gradonačelnik i koliko će biti kooperativan«. kazao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.