Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Uređenje Kaštela

REVITALIZACIJA Obnovljeni biser u Čavlima daje zamah razvoju cijele Grobnišćine

Foto S. Ježina
Foto S. Ježina
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2019. u 16:56 2019-01-26T16:56:50+01:00

ČAVLE Općina Čavle i ove godine nastavlja s ulaganjima u daljnju obnovu i revitalizaciju Kaštela Grobnik, a kroz uvođenje novih sadržaja planira privući i veći broj posjetitelja te pomoći daljnjem razvoju domaćeg kraja. Višegodišnje napore Općine Čavle prepoznala je i Primorsko-goranska županija te je uključila Kaštel Grobnik u projekt Putovima Frankopana.

Centar i vodič

Dobivena su značajna sredstva Europske unije koja će se utrošiti na otvaranje Interpretacijskog centra u sjevernoj kuli, nabavku uniformi Frankopanske straže koje će biti smještene u južnoj kuli te za obilježavanje frankopanskih šetnica po Gradu Grobniku.

Prema informacijama iz Općine Čavle, za otvaranje Interpretacijskog centra koja obuhvaća građevinske radove, stolariju, obrtničke radove i nabavku multimedijalne opreme predviđena su sredstva od 2,8 milijuna kuna. Interpretacijski centar bit će jedan od osam takvih centara u nizu frankopanskih kaštela u Primorju i Gorskom kotaru te će povezati sve kaštele u jednu cjelinu.

Prema ugovoru, projekt će biti gotov do listopada ove godine. Prethodno je bilo potrebno kompletno obnoviti južnu kulu, odnosno okruglu dvoranu na katu te kapelu sv. Jelene u prizemlju, što je obavljeno tijekom prošle godine. Ukupna vrijednost radova prve faze obnove južne kule iznosi pola milijuna kuna, a u financiranju su sudjelovali Primorsko-goranska županija s 280.000 kuna, Ministarstvo kulture sa sto tisuća kuna te Općina Čavle u preostalom iznosu.
Trenutačno je u izradi projekt multimedijalnog vodiča Kaštelom Grobnik, projekt takozvane virtualne stvarnosti, koji će biti preveden na nekoliko jezika, koji izrađuje tvrtka Novena iz Zagreba, a vrijednost je 65 tisuća kuna bez PDV-a.

Nastavak projekta

Općina Čavle je za ovu godinu Ministarstva kulture prijavila nekoliko većih zahvata na Kaštelu, u ukupnoj vrijednosti od 800 tisuća kuna. Rezultati natječaja očekuju se početkom godine.
– Nakon projekta dogradnje škole, naš fokus je sada na Kaštelu Grobnik te trenutačno intenzivno radimo na završavanju projekta virtualne stvarnosti koji prijavljujemo za europska sredstva u sklopu strateškog projekta riječke aglomeracije »Povežimo se baštinom«. Završena je prva faza obnove južne kule u kojoj smo sredili kompletne vanjske zidove, erte oko prozora i pokrov te obod krova. Ove godine završit će se obnova okrugle dvorane u južnoj kuli i onda smo spremni za prihvat svih novih sadržaja koji bi se u Kaštelu kroz godinu dana trebali ponuditi domaćim i stranim posjetiteljima. Paralelno smišljamo i neke nove manifestacije, kao i načine bolje promocije našeg najvećeg bisera i vjerujem da ćemo u tome i uspjeti – kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu