Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Zezanje na kotačima

foto RALLY PARIZ - BAKAR Pogledajte kako je bilo na jednoj od najluđih fešti Riječkog karnevala

Foto Ivica Tomić
Foto Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 4. veljača 2018. u 13:22 2018-02-04T13:22:31+01:00

U oblaku oktanskog dima, uz buku sirena i motora startao je ovogodišnji, 27. po redu maškarani rally Pariz-Bakar, jedna od najstarijih i najluđih popratnih manifestacija Riječkog karnevala.

Iako je uzor, slavni Pariz-Dakar, u međuvremenu bezbroj puta mijenjao lokacije, pa više niti kreće francuske prijestolnice, niti završava u glavnom gradu Senegala, riječki je maškarani rally ostao vjeran svojoj tradiciji pa je povorka od sedamdesetak vozila s dvjestotinjak krenula s Krimeje, rutom dugom dvadesetak kilometara, preko Korza i Kostrene pa do Bakra, gdje je cilj rallyja.

Kao i svaki pravi rally, i ovaj ima svoje postaje, a jedna od prvih je već godinama na Korzu, gdje su Riječani mogli vidjeti, a bome i čuti sve ovogodišnje maškarane kreacije na kotačima, bilo na četiri ili dva, nije bitno, kao što na rallyju Pariz-Bakar nije bitno ni tko će stići prvi, već tko će se najbolje zabaviti. A zabavljali su se svi, i gedatelji i sudionici, koji su svoja vozila maškarali u sve i svašta, od pandi i strašila do pogrebnih poduzeća.

RAL6
Pogledajte kako je bilo na maškaranom rallyju Paris - Bakar (1) / Foto Ivica Tomić

RAL28
Pogledajte kako je bilo na maškaranom rallyju Paris - Bakar (2) / Foto Ivica Tomić

- Pripreme su trajale dobrih sedam-osam dana, objašnjavaju nam dečki sa Gornje Vežice, odjeveni u lik iz crtića. Detektiva Nicka Praskatona, naravno, i s prigodno uređenim vozilima. A pripreme nisu bile tako jednostavne, naglašavaju.

- Prvo smo pet-šest dana pili, a onda smo u dan-dva sve ovo riješili, haha. Ali to stvar kondicije, jer se u stvari cijeli život pripremamo i vježbamo za Karneval, kažu Vežičani.

Jedna od zapaženijih skupina bila je i Pogrebno poduzeće Jedan manje, koja je na Korzu iz prigodno uređenog pogrebnog vozila izvukla lijes, u kojemu je bio prilično živahan mrtvac.

- Evo, i mrvaci na Karnevalu piju bambus, komentirao je „pokojnik“, a njegova ekipa nam je kazala kako im je za cijeli posao trebalo oko mjesec dana, od ideje do realizacije.

Sa svojim „strašilom“ do Rijeke na maškarani rally potegla je i vesela družba Pusnog društva Čabar.

- Ni metar snijega nam nije bio problem, samo da nastupimo na ovom rallyju. U stvari metar i pol, da zaokružimo. Morali smo doći, jer ove godine slavimo 20 godina Pusnog društva, a kako iduće nedjelje idemo u Sloveniju, u Cerknicu, čime će njihov karneval po prvi put postati međunarodni, morali smo pošto-poto ove nedjelje biti u Rijeci, rekli su odlično raspoloženi Gorani.

Kao i na rallyju Pariz-Dakar, tako su i na njegovom maškaranom pandanu, osim automobilista nastupili i motociklisti.

- Mi smo „Beauty and the beast“, ljepotica i zvijer. Ja sam zvijer, a ona je ljepotica, objasnilo nam je čudovište, nježno pokazujući prema svom motoru.

S Korza su relijaši puta nastavili prema Kostreni, pa sve do cilja u Bakru, i to, kako su nam rekli organizatori iz Autokluba Rijeka, vratolomnom brzinom od prosječnih 10 kilometara na sat. Čemu žurba, kad je veselje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.