Ministrica vanjskih i europskih poslova održala tiskovnu konferenciju u PGŽ-u

Pusić u Rijeci: U otmici Salopeka sudjelovale su dvije terorističke grupe, prva je tražila novac za njegovo oslobađanje

Andrej Petrak

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

"Salopek je otet 20. srpnja, a osam dana poslije za njega je za tražen novac", rekla je Pusić.  "Nije bilo specificirano je li riječ o pripadnicama neke organizacije ili konkretnim osobama. S dnevnog reda je skinut novac i pojavili su se novi zahtjevi. Iz toga je zaključeno da nema posebnog, specifičnog zahtjeva i da se radi, vrlo moguće, o dvije različite organizacije: jednoj koja ga je otela, i drugoj koja se predstavila kao IS – pokrajina Sinaj."



RIJEKA Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je u Rijeci da hrvatske službe, zajedno s egipatskom stranom i inozemnim partnerima, i dalje istim intenzitetom nastavljaju raditi na slučaju Tomislava Salopeka otetog u Egiptu, s obzirom na to da se još uvijek ne može sa sigurnošću potvrditi da ga je Islamska država – pokrajina Egipat doista pogubila, kao što to ova teroristička organizacija tvrdi na snimkama, objavljenim na internetu.


– U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni i nemamo potvrdu egipatske strane da je osoba na fotografiji doista Tomislav Salopek. Intenzitet aktivnosti naših službi, egipatske strane i svih ostalih partnera ne popušta nimalo. Nastavit ćemo tražiti Salopeka dok god ima ikakvih izgleda da je živ, poručila je Pusić.


Ocijenila je da to što se dogodilo Salopeku pokazuje da je međunarodna koalicija za borbu protiv IS, kao terorističke organizacije, danas važnija, potrebnija i treba biti odlučnija nego ikad.




– Ova vrsta terorizma je globalna opasnost i nikoga ne zaobilazi. Jedna od zemalja koja trpi najžešće i najkrvoločnije napade je Nigerija, a nije članica široke međunarodne koalicije protiv IS-a, koja danas okuplja više od šezdeset zemalja. Reći da ako se ne borite protiv terorizma, nećete biti žrtva terorizma, samo je pokušaj manipulacije. To naprosto nije istina. Svi su potencijalno mete i zato je važno tome se suprotstaviti. Hrvatska zbog svoje veličine ovu borbu ne može predvoditi, ali zato se ne skriva ispod stola, nadajući se da će ubiti nekog drugog, a ne nas. Svi su potencijalno meta i tome se hoćemo i možemo suprotstaviti. Što se više skrivali, to ste ugroženiji, rekla Pusić.


Ministrica drži da je ovo trenutak da se Hrvatska okupi u odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, u podršci obitelji Salopek, naročito hrabroj supruzi i sestri Tomislava Salopeka, koje su se uputile gdje god je trebalo da se pronađe njihov najmiliji.


– Posebno suosjećamo s obitelji koja je pod ovim izuzetno, nezamislivo teškim okolnostima ozbiljna i hrabra. Bore se za svaku mogućnost spašavanja i pronalaženja Tomislava Salopeka. Bore se i na licu mjesta i tome daju primjer svima nama. Svakako zaslužuju javni izraz podrške, ocijenila je ministrica.


Vesna Pusić napomenula je da, koliko zna, nije bilo pokušaja pregovora egipatskih vlasti s otmičarima, u koje, prema svemu sudeći, treba ubrojiti dvije različite skupine.


– Osam dana nakon otmice za Salopeka je tražen novac, za to je kontaktirana francuska tvrtka. Nakon toga nije bilo kontakta od otmičara sve do 5. kolovoza, kad je objavljena njegova snimka, u položaju karakterističnom za osobe koje je otela IS. Kad više nije tražen novac, traženo je, i to je bio prvi velik loš znak, oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. Nije bilo specificirano je li riječ o pripadnicama neke organizacije ili konkretnim osobama. S dnevnog reda je skinut novac i pojavili su se novi zahtjevi. Iz toga je zaključeno da nema posebnog, specifičnog zahtjeva i da se radi, vrlo moguće, o dvije različite organizacije: jednoj koja ga je otela, i drugoj koja se predstavila kao IS – pokrajina Sinaj. Jedan od problema da bi se uopće moglo pregovarati s otmičarima je bio u tome da je zahtjev bio nespecifičan i to je već bilo prilično neugodno upozorenje. Otmičari se nisu javljali da bi se s njima moglo pregovarati, već su stavljali postove na Internet, rekla je Pusić.


Zahvalila se egipatskim vlastima na velikoj pomoći koju su pružale cijelo vrijeme, Islamskoj zajednici u Hrvatskoj na uklučenosti, a naglasila je pomoć Francuske, svih zemalja EU, ali brojnih svjetskih zemalja, koje nije imenovala “iz očitih razloga”.