Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
3. travnja 2020.
Uspjeh kardiološkog tima

Prvi u Hrvatskoj: U riječkom KBC-u obavljeni MitraClip zahvati na srcu

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2016. u 17:16 2016-10-27T17:16:00+02:00

Iz riječke bolnice pojašnjavaju da je riječ o vrhunskom transkateterskom endovaskularnom zahvatu na srcu, napravljenom po prvi puta u Hrvatskoj

RIJEKA Kardiološki tim Zavoda za kardiovaskularne bolesti Kliničkog bolničkog centra Rijeka izveo je, tijekom liječenja bolesnica s teškom bolesti mistralnog zaliska, prva tri MitraClip zahvata na srcu u Hrvatskoj.

Iz riječke bolnice pojašnjavaju da je riječ o vrhunskom transkateterskom endovaskularnom zahvatu na srcu, napravljenom po prvi puta u Hrvatskoj.

Ističu da je standardni način liječenja bolesti tog zaliska, koji se nalazi između lijeve srčane pretklijetke i lijeve klijetke, klasična kardiokirurška operacija na otvorenom srcu s otvaranjem prsnog koša. Ako takva operacija nije moguća zbog visokog kirurškog rizika kod starijih bolesnika, s teškim tegobama, slabim srcem i brojnim drugim pridruženim bolestima i stanjima, tada se, naglašavaju, koristi ova minimalno invazivna procedura, u svijetu nazivana MitraClip.

Ta se vrhunska procedura provodi u svrhu smanjenja tegoba, bolje tjelesne sposobnosti i kvalitete života bolesnika. Smanjuju se česte ponovne hospitalizacije zbog zatajivanja srca, koje nastaju kao posljedica »propuštanja« zaliska tj. povratnog mlaza krvi iz lijeve klijetke u lijevu pretklijetku, što nepotrebno opterećuje rad srca i slabi ga.

Prva tri MitraClip zahvata u Hrvatskoj obavio je kardiološki tim u kojem su bili liječnici: David Gobić, Tomislav Jakljević, Ivana Smoljan i Aleksandra Šustar. U anesteziološkom timu bili su liječnici Jozefina Šuljić-Plazibat, Jurica Juranić i Dino Mijatović, a medicinske sestre instrumentarke bile su: Ružica Višnjovski, Morena Kvaternik, Pavica Stanišić i Iva Capan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.