Jedinstveni smještaj na Jadranu

Prvi hrvatski botel Marina otvara vrata

Marinko Glavan

Naziv botel kovanica je sastavljena od dviju engleskih riječi – boat(brod) i hotel, objašnjava voditelj objekta Andrej Kušeta, no prema službenoj klasifikaciji, smještaj na Marini spada u kategoriju hostela



RIJEKA Prvi riječki botel, odnosno plutajući hotel, na brodu »Marina« od sutra će biti otvoren za sve posjetitelje Rijeke. Riječ je o jedinom smještajnom kapacitetu te vrste ne samo u Rijeci, nego i na čitavoj hrvatskoj strani Jadrana.


Naziv botel kovanica je sastavljena od dviju engleskih riječi – boat(brod) i hotel, objašnjava voditelj objekta Andrej Kušeta, no prema službenoj klasifikaciji, smještaj na »Marini« spada u kategoriju hostela. 



Ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak potvrdio je kako otvaranje hotela kasni u odnosu na planove vlasnika, ali ističe da rok za pokretanje hotelske djelatnosti nije bio definiran koncesijskim ugovorom potpisanim za njegova prethodnika Bojana Hlače, te da, shodno tome, nema ni kršenja odredbi ugovora.   – Koncesionar i inače uredno ispunjava sve svoje obaveze iz koncesijskog ugovora potpisanog na rok od deset godina. Otvaranje hotela svakako će pridonijeti turističkoj ponudi grada, a posebno atraktivnosti prostora luke, kazao je Mezak.


 Fitness i restoran


– Kako smo u toj kategoriji, nudimo i nekoliko soba s po šest kreveta, no većinom u ponudi imamo dvokrevetne, trokrevetne i četverokrevetne, obiteljske sobe. Ukupno raspolažemo sa 112 ležajeva, a osim soba gostima će na raspolaganju biti i prostor recepcije i lobbyja, kao i galerija iznad recepcije za druženje i gledanje televizije. Za dva do tri tjedna opremljen će biti i mali fitness centar, a tijekom prosinca otvorit ćemo i restoran na trećoj palubi. Kao posebnost, restoran će, uz tipična mediteranska jela, nuditi i jela s menija iz vremena dok je »Marina« plovila kao putnički brod, najavljuje Kušeta.  

 U sklopu restorana predviđeno je i uređenje salona koji će služiti kao dnevni boravak gostiju botela, dok će četvrta paluba ostati namijenjena ugostiteljskim sadržajima, ali uz izmijenjeni program. 


  – Prvenstveno ćemo se orijentirati na organizaciju domjenaka, vjenčanja i sličnih događaja, tako da »Marina« više neće funkcionirati kao noćni klub. Zadržat ćemo i organizaciju koncerata jedan do dva puta mjesečno, a tijekom dana i dalje ćemo biti otvoreni za sve koji požele osvježenje s pogledom na more, kaže Kušeta. 



Brod »Marina« izgrađen je daleke 1936. godine u Danskoj, te je gotovo 33 godine plovio morima Skandinavije. U studenom 1969. »Marinu« kupuje Lošinjska plovidba, za povezivanje Lošinja s Rijekom, a kasnije Zadrom, Pulom i Venecijom. Zadnji put je isplovila 2005. godine iz Malog Lošinja, povodom Novogodišnjeg kupa u podvodnom ribolovu. Godinu kasnije, nakon rekordnih sedamdeset godina plovidbe, prelazi u vlasništvo tvrtke »Arhipelag«, a nakon nekoliko godina u ulozi sezonskog ugostiteljskog objekta na lošinjskoj rivi, 2011. godine »Marina« je dotegljena u Rijeku. 



 Složeni zahvat


U projekt uređenja broda-hotela tvrtka Arhipelag ukupno je u dvije i pol godine, otkad je brod u riječkoj luci, uložila gotovo 13 milijuna kuna. Prema prvobitnim planovima vlasnika, iznesenim u našem listu, botel je trebao biti otvoren još prošle godine, da bi kasnije taj rok bio produljen do početka ovogodišnje turističke sezone, no i taj je rok probijen. 


  – Zbog složenosti zahvata, kao i zbog zadovoljavanja svih uvjeta koje je pred nas postavio Hrvatski registar brodova, naprosto nije bilo moguće završiti radove do turističke sezone. Ipak, nadamo se dobrom odazivu gostiju i popunjenosti kapaciteta, budući da je riječ o jedinstvenom smještaju u centru grada, kaže Kušeta. 


  Do početka iduće godine botel »Marina« nudit će smještaj po promotivnim cijenama, pa će tako noćenje stajati od 99 kuna po osobi za smještaj u šesterokrevetnoj sobi, do 150 kuna po osobi za smještaj u dvokrevetnoj sobi. Prema Kušetinim riječima, ovisno o rezultatima, moguće je da cijene ostanu na istoj razini i tijekom iduće godine.