Desetak građana pred HKD-om na Sušaku

Prosvjed građana uoči praizvedbe Frljićeve “Aleksandre Zec” u Rijeci

Portal Novilist.hr

U rukama su držali fotografije djece ubijene u Domovinskom ratu i poruke kao što je "Kad će hrvatske žrtve Domovinskog rata dobiti kazališnu predstavu?"



RIJEKA Desetak građana, od kojih nekoliko u vojnim odorama Hrvatske vojske,  okupilo se večeras ispred zgrade Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku uoči praizvedbe predstave Olivera Frljića “Aleksandra Zec”. Mirno su prosvjedovali s papirima u rukama. Na njima su bili natpisi »Kad će hrvatske žrtve dobiti kazališnu predstavu?«, »86 malih Vukovaraca« i »402 hrvatske djece ubijeno od četničke ruke« te nekoliko fotografskih portreta poginule djece s imenima te godinama rođenja i smrti. 


Riječ je o autorskom projektu Olivera Frljića, koji u ovoj predstavi progovara o jednoj od prešućenih tema hrvatskoga društva – ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec, koju su 1991. godine zajedno s majkom Marijom na Sljemenu ubili pripadnici postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova RH. 


Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke Mile Biondić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare kazao kako “povijesnu krivotvorinu treba zabraniti da se prikazuje u Rijeci, a s ciljem zaustavljanja kriminaliziranja Domovinskog rata”.