Loša izlaznost

Propali izbori za predstavnika radnika u Upravno vijeće KBC-a Rijeka

Barbara Čalušić



RIJEKA  Predstavnik radnika u Upravnom vijeću Kliničkog bolničkog centra Rijeka nije izabran. Rezultat je to izbora za predstavnika radnika u Upravnom vijeću koji su u ponedjeljak održani na svima trima lokalitetima riječke bolnice, a na koje je, prema još neslužbenim  rezultatima, izašlo nešto više od 500 zaposlenika. To je tek polovica od trećine zaposlenika koliko ih je trebalo izaći da bi izbori bili pravovaljani i da bi u Upravno vijeće KBC-a Rijeka kao predstavnici radnika bili izabrani Irislav Šabulić, kojeg su predložili  Nezavisni sindikat medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu Hrvatske, Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat djelatnika s područja ionizirajućeg zračenja Hrvatske ili, pak, Radmila Čahut Jurišić kao predstavnica Sindikata zdravstva Hrvatske.


Proceduralne greške


Čahut Jurišić ponovo je istaknula da izbori ne bi bili pravovaljani niti da je izašla trećina zaposlenih u riječkom KBC-u zbog više proceduralnih pogrešaka. Kao najočitije primjere ona navodi činjenicu da je njezin protukandidat Irislav Šabulić na listi imao zamjenika, dr. Igora Barkovića, a članovi Upravnog vijeća nemaju zamjenike te činjenicu da je Šabulić bio nositelj triju lista, umjesto jedne koja bi objedinjavala sva tri sindikata.


– Na izbore nikad neće izaći trećina zaposlenika, a ovo je još lošija izlaznost nego što je bila 2004.  kad je izašlo 945 zaposlenika. No, i da je izašla trećina zaposlenika, izbori bi se zbog nepoštivanja procedure trebali poništiti. Moja je lista dobila najveći broj glasova i dalje ostajem u Upravnom vijeću, i to na temelju članka 60. granskog Kolektivnog ugovora kao predstavnik najbrojnijeg sindikata u ustanovi. Što se tiče prava glasa u Upravnom vijeću kojeg bi dobio predstavnik radnika da su ovi izbori bili pravovaljani, moram reći da je omjer predstavnika osnivača i zaposlenika u vijeću tri naprama dva što znači da su radnici uvijek preglasani. No, poanta predstavnika radnika u vijeću jest da argumentima, znanjem i borbenošću privoli predstavnike osnivača da poštuju prava radnika, a ja sam u tome u svima trima mandatima uvijek uspijevala. Žao mi je da je novac iz bolničkog proračuna potrošen na neuspjele izbore, a mogao je biti utrošen na nešto važnije, poručila je Čahut Jurišić.


Kvalitetna slika




Njezin protukandidat Irislav Šabulić kaže da su ovi bolnički izbori dali smjer za daljnje djelovanje, ali i potvrdu da zaposleni u bolnici nisu svjesni važnosti petog člana u Upravnom vijeću.


– Izrazit ću se radiološkim rječnikom: dobili smo kvalitetnu sliku koju sad treba dobro proučiti i na temelju nje postaviti dijagnozu. Mi smo dobili najveći broj glasova i predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske više ne može govoriti da ima većinski broj glasova. Izbore ćemo vjerojatno ponoviti u rujnu jer smatramo da u Upravnom vijeću KBC-a Rijeka mora sjediti osoba koja je zdravstvene struke, radi u bolnici i koja je svjesna da riječki KBC nije nikad bio na ovako niskim granama, istaknuo je Šabulić.


Službeni podaci o rezultatima izbora na svima trima lokalitetima u KBC-u Rijeka trebali bi biti poznati danas. Prema neslužbenim podacima s riječkog lokaliteta na tom je biralištu glasalo 313 radnika, a od 304 važeća listića, 144 glasa pripala su listi Sindikata zdravstva Hrvatske i Radmili Čahut Jurišić,  114 glasova Nezavisnom sindikatu medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu Hrvatske i Irislavu Šabuliću, 31 listi Hrvatskog liječničkog sindikata čiji je nositelj također bio Šabulić te 15 glasova listi Sindikata djelatnika s područja ionizirajućeg zračenja Hrvatske koju je opet nosio Šabulić. To je očito i razlog zbog kojeg oba kandidata ističu da su dobila veći broj glasova zaposlenih, a Čahut Jurišić u ovom slučaju ispravno upozorava na pogreške u izbornoj proceduri.