Dan PGŽ.a

Projektu “Putevima Frankopana” 47 milijuna kuna iz EU fondova

Tihana Tomičić

Zlatko Komadina, Foto: R. BRMALJ

Zlatko Komadina, Foto: R. BRMALJ

Ova donacija ujedno nadilazi i cjelokupno ulaganje proteklih desetljeća u kaštele, dvorce i stare gradove koje baštinimo još iz vremena Frankopana, rekao je župan Zaltko Komadina na svečanosti povodom obilježavanja Dana županije

RIJEKA Ovogodišnja proslava Dana Primorsko-goranske županije u HKDU-u na Sušaku prošla je u znaku »oproštaja« aktualnog župana Zlatka Komadine s brojnim uzvanicima:– Ova današnja svečanost zaokružuje ovaj četverogodišnji mandat. Pred nama je novi izborni ciklus.

Kao što je svima poznato ponovno idem po povjerenje građana. Presudno za takvu odluku bilo je to što sam u brojnim susretima sa stanovnicima svih dijelova naše županije vidio da to povjerenje postoji, da je prepoznato što smo činili, u svim sektorima iz naše nadležnosti: zdravstvu, školstvu, socijali, upravljanju pomorskim dobrom, prostornom planiranju.


Zahvaljujući upravo povjerenju birača imali smo višegodišnji politički kontinuitet vlasti i postigli smo dobar balans projekata i onoga što su građani željeli i od nas očekivali. Dakle, jedan dobar odnos između mogućeg i očekivanog. Postavljali smo realne ciljeve, posložili prioritete, upravljali proračunom i našim institucijama.


Imao sam zadovoljstvo raditi s vrijednim i stručnim suradnicima i ovom im se prigodom zahvaljujem, bili su dobar, uigran i odgovoran tim i upravo je njihova zasluga što s ove govornice mogu reći – napravili smo dobar posao, izjavio je župan Komadina. 


Interesi građani prije svih drugih




On je posebno zahvalio i svim članovima Županijske skupštine koji su, kako kaže, pokazali visoku razinu razumijevanja i odgovornosti te su bili jaka podrška za prijedloge, projekte ideje i aktivnosti županijske vlasti.


»Kao čovjek i kao političar ponosan sam što smo bez obzira na stranačke predznake bili primjer civilizirane političke komunikacije, složnosti oko strateški bitnih projekata i ciljeva te pokazali da su nam interesi građana ispred pojedinačnih stranačkih ili bilo kakvih drugih interesa.


Svečanost povodom Dana županije, Foto: Roni BRMALj


Svečanost povodom Dana županije, Foto: Roni BRMALj



Nedavno me jedan novinar upitao da ocijenim odnose u Županijskoj skupštini, uz primjedbu kako i nismo imali oporbu. Drago mi je da se stekao takav dojam, premda naravno – to nije točno. Vjerujem da je za takav dojam presudno što smo unutar Skupštine imali otvorenu i transparentnu komunikaciju, te visoku razinu međusobnog uvažavanja«, rekao je župan. 


Depopulacija i centralizirana država


Upozorio je na problem depopulacije:


– Žaloste me podaci o pojačanim negativnim demografskim trendovima, o sve manjem broju razreda u našim školama i sve većem broju onih koji odlaze u druge države, jer ne mogu pronaći posao, ili zaraditi dovoljno za pristojnu egzistenciju. To je danas najveći i najopasniji hrvatski problem za kojeg svi koji obnašamo dužnost na svim razinama, dijelimo odgovornost.


U onoj mjeri koliko suodlučujemo u kreiranju društveno-ekonomske, gospodarske i poduzetničke klime. U duboko centraliziranoj državi kao što je naša, regionalna i lokalna vlast koja je i najbliža građanima te vidi i osjeća što ne valja i što ne radimo dobro, izuzetno je malog utjecaja. Prihvaćam da dijelimo odgovornost, ali u omjeru naših ovlasti. Zato ni nakon dvadeset godinu neću prestati govoriti i ukazivati da ovakav centralistički način upravljanja državom nikome ne donosi dobro«, upozorio je Komadina. 


Atraktivni kulturni sadržaji


Donio je i jednu dobru vijest:


»Upravo nam je stigla potvrda da je za nastavak našeg projekta Putovima Frankopana odobreno 47 milijuna kuna potpore iz strukturnih fondova EU. Ova donacija ujedno nadilazi i cjelokupno ulaganje proteklih desetljeća u kaštele, dvorce i stare gradove koje baštinimo još iz vremena Frankopana.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



Ipak, ovo je tek početak novog pristupa obnovi koja neće više samo obnavljati zidine i popravljati krovove, nego i stvarati atraktivne kulturne sadržaje, te obrazovati na našem, riječkom Sveučilištu, i zaposliti mlade stručnjake koji će te sadržaje kroz cijelu godinu predstavljati i nuditi domaćim ljudima, ali i turističkom tržištu.


Do 2020. godine, kada ćemo predstaviti obnovljene dvorce u Kraljevici, Krku i Bakru, otvorit će se i još pet interpretacijskih centara u utvrdama na Trsatu, u Bribiru, na Grobniku, u Čabru i Brodu na Kupi, opremiti niz udruga i pokrenuti brojne kulturne i turističke sadržaje povezane sa dvadeset lokaliteta. Projekt će objediniti prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu našeg kraja», najavio je Komadina.