Buran okrugli stol u Transadriji

Projekt Marišćine na reviziju: Vujić poslušao građane, Obersnela ismijali

Andrej Petrak

Cilj nam je ostvariti 50 posto primarne selekcije.  Uostalom, primarna selekcija provodi se i sada u Rijeci, rekao je Obersnel nakon čega su se sudionici skupa nasmijali, a gradonačelnik uvrijeđen izašao iz dvorane



RIJEKA  Župan Vidoje Vujić pristao je na zahtjeve Kriznog eko stožera Marišćina oko uvođenja ekološkog sustava zbrinjavanja otpada, dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel napustio okrugli stol na temu otpada, nakon što su prisutni građani ismijali njegovu tvrdnju da u Rijeci postoji sustav primarne selekcije otpada. Vujić je najavio da će projekt izgradnje Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina ići na nezavisnu reviziju, te da će na Županijsku skupštinu poslati prijedlog kojim će lokalne samouprave i njihova komunalna društva biti obvezana na provođenje primarne selekcije otpada.


– Ne trpim politiziranje i demagogiju. Dosta sam se toga naslušao u svom životu. Želim slušati struku i znanost. Suosjećam s građanima Viškova koji trpe problem smrada. Da imam bilo kakav instrument koji bi taj smrad uklonio, vjerujte da bih ga odmah primijenio. Na osnovu zaključaka Eko kriznog stožera predložit ću Županijskoj skupštini obvezujuće odluke, a s ovim poslom krenut ćemo već u ponedjeljak na Kolegiju župana, najavio je Vujić.



Eko krizni stožer Marišćina traži izradu nove Studije utjecaja na okoliš CZGO Marišćina, izradu i usporebu tehno-ekonomskih analiza predloženog zero-waste koncepta i planiranog koncepta baziranog na MBO tehnologiji te implementaciju zero-waste koncepta pri čemu će se do njegovog uspostavljanja poduzeti zbrinjavanje baliranog i rasutog smeća na adekvatan način, izvan odlagališta Viševac i Marišćina.





Župan smatra da sama lokacija Marišćine treba ostati, jer bi se inače ponovo izgubilo osam godina na pripremu projekta. Na pitanje predsjednika Kriznog stožera Josipa Katalinića, što ako nova studija utjecaja na okoliš pokaže da Marišćina nije pogodna za smještaj deponija, Vujić je odgovorio da će poslušati struku. Moderator okruglog stola prof. dr. Stipan Jonjić predložio je da bi bilo dobro da se za izradu studija raspiše javni natječaj, a ne da taj posao automatizmom rade iste one tvrtke koje su realizirale stare studije.


Premda je okrugli stol završio konstruktivno, s pohvalama znanstvenog pristupa problematici, a povremene povišene tonove s uspjehom je moderirao prof. Jonjić, gradonačelnik Obersnel prije odlaska pokušao je osporiti kvalitetu izlaganja prof. dr. Stanka Uršića, istaknutog fizikalnog kemičara, angažiranog ekologa i jednog od autora studije na kojoj se temelji sustav gospodarenja otpadom primijenjen na otoku Krku.


– Čuo sam demagoško izlaganje znanstvenika, kakvog bi se mogao posramiti svaki političar. Nismo čuli ništa novo i ništa na čemu već godinama ne radimo. MBO tehnologiju prihvatilo je pola Europe, jer ne može se sav otpad selektirati. Uvijek nešto ostane i to treba zbrinuti u postrojenju. Cilj nam je ostvariti 50 posto primarne selekcije.  Uostalom, primarna selekcija provodi se i sada u Rijeci, rekao je Obersnel


Zadnja gradonačelnikova tvrdnja naišla je na podsmjehe građana Marčelja, na što je Obersnel ustvrdio: »Ako ćete mi se smijati, ja sam završio« pa otišao iz dvorane Transadrije.


Profesor Jonjić rekao je da je prof. Uršić održao sjajno izlaganje i da to može ocijeniti kao profesor i kao znanstvenik.


– Treba spustiti loptu i raditi na dobrobit zajednice, kaže Jonjić.


No, što je to toliko u Uršićevom izlaganju iznerviralo gradonačelnika? Ukratko, iz Uršićeva predavanja jasno je da je sve što se s otpadom trenutno radi na Marišćini suprotno osnovnim ekološkim principima i načelima.


– Otpadom se gospodari, dok se smećem samo manipulira, a svaka manipulacija stvara nove probleme. Smeće je pomiješani otpad. To je zauvijek uništeni otpad koji se više nikad ne može reciklirati. To se sad radi na Marišćini. Dokazivati nešto suprotno je besmislica, kao da dokazujete da dva plus dva nisu četiri, rekao je Uršić, napominjući da se ekološki kriteriji ostvaruju odvojenim prikupljanjem otpada, recikliranjem, te smanjivanjem nastanka otpada.


Obersnela je iznerviralo i to što je Uršić spomenuo mogućnost postojanja žive u zraku zbog smeća koje se odlaže na Marišćini.


– Deset godina bavio sam se istraživanjem žive. Koji su vaši znanstveni argumenti, pitao je Obersnel Uršića, na što mu je Uršić odgovorio: »Vi ništa niste razumjeli«.