Slični rezultati kao prije tri i pet godina

Priznanje GONG-a: Rijeka i treći put proglašena za najtransparentniji grad u Hrvatskoj

Damir Cupać

Riječka gradska uprava dobila je 9,61 od mogućih deset bodova. Među izrazito transparentnima su  Krk i Opatija. Od velikih gradova Zagreb bitno zaostaje s ocjenom od samo 5,94. PGŽ je na diobi sedmog mjesta



RIJEKA Riječka gradska uprava ponovo je najotvorenija i najtransparentnija u državi. Pokazuju to rezultati trećeg istraživanja LOTUS (Lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava) koje je proveo GONG, a prema kojem je riječka u


prava dobila 9,61 od mogućih deset bodova. Istraživanje je provedeno u svih 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave i to u razdoblju od lipnja do listopada 2014. godine. Rezultati istraživanja objavljeni su u Šibeniku gdje su ujedno i dodijeljena priznanja najtransparentnijim gradovima, općinama i županijama. Rijeka je na prvom mjestu bila i u prethodna dva istraživanja, prije pet i prije tri godine.


Stupanj transparentnosti mjeren je kroz više pokazatelja unutar nekoliko osnovnih dimenzija transparentnosti – javnost sjednica gradskog vijeća, javnost rada i odluka gradonačelnika, poštovanje Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnja s civilnim društvom te uključenost građana u donošenje odluka.




– Uz, za Rijeku već uobičajenu, veliku količinu sistematiziranih dokumenata i materijala koji se objavljuju na gradskom web portalu i koji su na taj način dostupni svim građanima, Rijeka kontinuirano razvija i pokreće nove modele transparentnosti pa često služi kao primjer drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u kontekstu otvaranja prema javnosti, pojašnjavaju u Gradu Rijeci, te naglašavaju da je Rijeka bila jedan od prvih gradova koji je sjednice izvršne vlasti, tada Poglavarstva, počeo održavati u cijelosti javno, bez zatvorenog dijela.


– Podsjećamo također da je Rijeka još 2011. godine pokrenula projekt e-konzultacija u kontekstu uključivanja građana u donošenje odluka. Ta je inicijativa kasnije, od 2013. godine, uvrštena kao zakonska obveza za javne uprave u vidu provođenja Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Također, u cilju upoznavanja građana s proračunom i omogućavanja građanima da sudjeluju u kreiranju proračuna, Rijeka je 2011. godine pokrenula proračunsku edukativnu igru Proračun(Ajme). Tijekom ove godine nekolicina gradova interesirala se za ovaj projekt zahvaljujući inicijativama poput GONG-ove koje senzibiliziraju javnost na potrebu prikazivanja veće transparentnosti proračuna i uključivanja javnosti u planiranje proračuna, priopćili su u Gradu Rijeci nakon dobivanja priznanja.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u subotu 15.11.