Moderno izdanje za moderno Sveučilište

Predstavljena monografija »40 godina Sveučilišta u Rijeci – jučer, danas, sutra«

Ingrid Šestan Kučić

– Riječ je o cjelini koja pod nazivom jučer obrađuje povijest, a čiji je autor akademik Petar Strčić, o poglavlju danas i sutra u kojem progovara rektor prof.dr. Pero Lučin, te o poglavlju koje je posvećeno svim dosadašnjim rektorima. Nadalje tu je poglavlje o svim sastavnicama Sveučilišta, istaknula je Elvira Marinković Škomrlj



RIJEKA Povodom četiri desetljeća Sveučilišta u Rijeci i 380. godišnjice riječkog visokoškolskog obrazovanja predstavljena je monografija »40 godina Sveučilišta u Rijeci – jučer, danas, sutra«. Naglašavajući kako se radi o izdanju koje je kruna svih dosadašnjih događanja povodom obilježavanja rođendana Sveučilišta čiji je pokrovitelj predsjednik Ivo Josipović,  urednica monografije Elvira Marinković Škomrlj istaknula je da se pri izradi monografije konceptualno nastojalo pobjeći od klasične monografije, što se uspjelo kroz objavljivanje većeg broja fotozapisa, kao i novinskih tekstova. 



– Monografija je stvarana godinu dana, a sastoji se od šest poglavlja. Riječ je o cjelini koja pod nazivom jučer obrađuje povijest, a čiji je autor akademik Petar Strčić, o poglavlju danas i sutra u kojem progovara rektor prof.dr. Pero Lučin, te o poglavlju koje je posvećeno svim dosadašnjim rektorima. Nadalje tu je poglavlje o svim sastavnicama Sveučilišta, istaknula je Marinković Škomrlj.


Posebno se zahvaljujući Novom listu koji je za potrebe izrade monografije ustupio svoju arhivsku građu kojom monografija i završava urednica je napomenula kako je riječ i o novinskoj kući koja je partner svih događanja koja su tijekom ove godine organizirana povodom obljetnice.  Upravo je ilustriranje monografije novinskim tekstovima, prema mišljenju predstavnika izdavača Franje Butorca, posebnost izdanja, jer takav potez govori da povijest nije trebalo uljepšavati.





Monografija koja sadrži 203 stranice tiskana je u dvije tisuće primjeraka, a u sklopu jučerašnjeg predstavljanja prvi su primjerci uručeni dosadašnjim rektorima i njihovim obiteljima, kao i istaknutim gostima – zamjeniku ministra obrazovanja, znanosti i sporta Saši Zeleniki, riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu te zamjeniku glavnog urednika Novog lista Ediju Prodanu. 


Monografija koja sadrži 203 stranice tiskana je u dvije tisuće primjeraka, a u sklopu jučerašnjeg predstavljanja prvi su primjerci uručeni dosadašnjim rektorima i njihovim obiteljima, kao i istaknutim gostima – zamjeniku ministra obrazovanja, znanosti i sporta Saši Zeleniki, riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu te zamjeniku glavnog urednika Novog lista Ediju Prodanu. 



– Ovo je knjiga koja kroz riječ i sliku govori o proteklih 40 godina Sveučilišta. Usudio bih se reći da se radi o monumentalnoj knjizi koja formatom i sadržajem govori više od nečega što je puka riječ. Iz poglavlja o sadašnjosti, kao i o nekadašnjim rektorima jasno je da je u svakom dosadašnjem razdoblju Sveučilište postizalo uspjehe, kazao je Butorac.


Na kraju svakog poglavlja nalaze se sažeci na engleskom jeziku, što prema mišljenju Butorca daje poseban značaj monografiji, dok je akademik Daniel Rukavina izdanje koje obilježava četiri desetljeća Sveučilišta ocijenio iskorakom među monografijama.


– Riječ je o vrlo interesantno koncipiranoj i dizajniranoj monografiji koja daje moderan pogled na Sveučilište. To je moderan europski tip monografije koji će, vjerujem, biti interesantan, ne samo članovima akademske zajednice, već i široj javnosti, posebice zbog modernog, atraktivnog dizajna. Posebnu draž ovoj ediciji daju isješci iz Novog lista i vjerujem da će ovo izuzetno lijepo i kvalitetno djelo poslužiti promociji ne samo Sveučilišta, već i Rijeke, naglasio je akademik Rukavina. 


S činjenicom da se ne radi o tipičnoj monografiji složio se i rektor prof.dr. Lučin navodeći kako je jučer predstavljeno izdanje iskorak među monografijama, zahvaljujući čemu se ujedno šalje i poruka da riječko Sveučilište treba i želi iskorake. Koristeći se sportskim rječnikom rektor je istaknuo da se radi o Sveučilištu koje se već desetak godina nalazi u europskoj ligi i uspješno igra svoje utakmice, međutim cilj je ući u Ligu prvaka.


– Ukoliko Sveučilište želi zaigrati u Ligi prvaka, mora još više inzistirati na svojoj istraživačkoj dimenziji. Osnaživanjem visokoobrazovanih tehničkih kadrova želimo sudjelovati u stvaranju nove riječke industrije. Isto tako društveni i humanistički stručnjaci moraju usmjeravati i voditi ubrzane društvene promjene. Mi imamo svoj stadion, a riječ je o kampusu koji se još uvijek gradi, imamo prostor, mogućnost nabavke opreme i imamo igrače. No dolazak do Lige prvaka zahtijeva bitne promjene u organizaciji, jer želimo biti istraživačko sveučilište s visokom razinom istraživačkih aktivnosti, a za sada na ovim prostorima takvog sveučilišta nema, zaključio je prof.dr. Lučin.