U zakonu nema bitnih promjena, uvećani su osobni odbici, a olakšice ostale iste

Porezne prijave: Od ove godine prijavljuju se i mirovine iz inozemstva

Aneli Dragojević Mijatović

Poreznu prijavu su obvezni podnijeti građani koji primaju inozemni dohodak, bilo da je riječ o inozemnoj plaći ili mirovini, potom građani koji ostvaruju dohodak od plaće kod dva ili više poslodavaca, ili pak dohodak od samostalne djelatnosti, te pomorci 

RIJEKA - S obzirom da je još sredinom 2010. ukinuta većina poreznih olakšica, iščezao je i jedan od glavnih motiva podnošenja poreznih prijava za građane koji nisu obvezni to učiniti, ali su ranije to ipak činili svojevoljno, nadajući se povratu poreza upravo temeljem olakšica koje im je tada jamčila država. Ni ove se godine, dakle, baš kao ni lanjske, u Poreznoj upravi ne očekuju gužve kakve su nekad znale obilježiti siječanj i veljaču. Iz riječke Porezne uprave potvrdili su da ove godine u smislu poreznih olakšica nema bitnih promjena u odnosu na prošlu, odnosno od poreznih se olakšica i dalje priznaju samo one po osnovi prebivališta na brdsko-planinskom području ili na području od posebne državne skrbi, te odbici za uzdržavane članove obitelji.  

Oporezivanje dividende




U Primorsko-goranskoj županiji u brdsko-planinska područja spadaju Gorski kotar i Grobnišćina, odnosno unutar samog riječkog prstena općine Klana, Jelenje i Čavle, a na liburnijskom području još i Matulji te Vinodolska općina. 


  No, pročelnica riječke Porezne uprave Višnja Felker podsjeća da je promjena u referentnom Zakonu o porezu na dohodak lani ipak bilo, iako ih dio, napominje, nije izravno vezan za samo podnošenje prijave. Primjerice, novost je da je s 1. ožujka 2012. promijenjen osobni odbitak, koji je tako s dotadašnjih 1.800 kuna mjesečno povećan na 2.200 kuna mjesečno, a za umirovljenike sa 3.200 na 3.400 kuna mjesečno. No, napominje Felker, osobni odbitak obračunava se tokom godine kod isplata dohotka od strane poslodavca, pa u pravilu ne utječe na prijavu kao takvu, osim ako se nekome tokom godine nije obračunavao na propisan način, a pretpostavljamo da su to ipak iznimke, veli Felker.



 Nekad su se naime kao odbitak priznavale i premije životnog osiguranja, dobrovoljno mirovinsko, te dopunsko zdravstveno osiguranje, kao i olakšice za troškove raznih zdravstvenih usluga ili kupnju, gradnju i održavanje prvog stana, što se dokazivalo računima koje bi građani prilagali poreznoj prijavi, no ništa od toga više se ne priznaje.





Druga promjena Zakona odnosi se na oporezivanje isplate dividende i udjela u dobiti od 12 posto, no ni to nije bitno u smislu povrata ili uplate po prijavi, jer se već kod svake isplate dividende mora obračunati i porez, pa se i tu pretpostavlja da je to već učinjeno No, dodaje Felker, ako netko dobrovoljno podnosi poreznu prijavu u slučaju da želi iskoristiti 12.000 kuna umanjenja porezne osnovice za primitke od dividendi i udjela u dobiti, mora navesti sve dohotke, što je i do sada bio slučaj. Treća promjena u sklopu lanjskih izmjena Zakona o porezu na dohodak je to da su sada poreznu prijavu obvezni podnijeti svi građani koji primaju dohotke iz inozemstva, pa i umirovljenici s inozemnim mirovinama, koji su ranije bili isključeni iz te obveze.  

Autorski honorari


Dakle, poreznu prijavu su obvezni podnijeti građani koji primaju inozemni dohodak, bilo da je riječ o inozemnoj plaći ili mirovini, potom građani koji ostvaruju dohodak od plaće kod dva ili više poslodavaca, ili pak dohodak od samostalne djelatnosti, te pomorci. 


  Ako pak netko prima plaću od nesamostalnog rada uz autorske honorare, nije u obvezi podnositi prijavu, potvrdila je Felker. Ove godine se na području Primorsko-goranske županije očekuje oko 50.000 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2012. godinu