Provedba Zakona o privremenom uzdržavanju

Porazni podaci: Alimentaciju plaća samo trećina roditelja

Mirjana Grce

Tribina je održana u prostorijama riječkog SDP-a / Snimio Ivica TOMIĆ

Tribina je održana u prostorijama riječkog SDP-a / Snimio Ivica TOMIĆ

Država na privremeno uzdržavanje godišnje troši oko 30 milijuna kuna



RIJEKA  Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih održala je u riječkom SDP-u izlaganje o odrebama i provedbi Zakona o privremenom uzdržavanju ili zakona o alimentaciji koji se primjenjuje od 1. rujna prošle godine.


Naglašeno je govorila kroz prizmu ekonomskog nasilja nad ženama, pa onda iz toga i nad djecom, jer sudovi kod nas u velikoj većini kod rastava djecu povjeravaju majkama, npr. 2013. godine u 85 posto slučajeva.


  – Poražavajući su pokazatelji iz 2014. godine. U Hrvatskoj dvije trećine roditelja koji su obveznici plaćanja alimentacije ili uzdržavanja ne plaća redovito ili ne plaća u iznosu određenom sudskom odlukom ili ne plaća uopće, izvijestila je, među ostalim, Sporiš.




Objasnila je da je država na privremeno uzdržavanje i do sada godišnje trošila oko 30 milijuna kuna, ali da treba proći bar godina dana od primjene ovog Zakona da bi se znalo koliko sada privremeno uzdržavanje državu stoji.


  Iznoseći podatke o privremenom uzdržavanju djece na području PGŽ-a, rekla je da 373 djece prima privremeno uzdržavanje, od kojih 342 »pripada« nadležnosti riječkog Centra za socijalnu skrb – najviše u Rijeci; u Delnicama se privremeno uzdržavanje plaća za devet djece, u Čabru za nijedno, a u Vrbovskom za dvoje. U Cresu i Lošinju te Crikvenici i Rabu ne plaća se ni jedno privremeno uzdržavanje, a na Krku država plaća za 12 djece te u Opatiji za osmero.


  Sporiš je podsjetila da pravo na privremeno uzdržavanje od strane države traje najdulje do tri godine, da se to pitanje sada rješava žurno u roku od 30 dana, ali i da je rok za početak toga privremenog uzdržavanja skraćen na tri mjeseca, tj. nakon što obveznik uzdržavanja alimentaciju ne plaća tri mjeseca. Za dijete do šest godina ono iznosi 468 kuna mjesečno, za dijete od 7 do 12 godina 551 kunu, a za djecu od 13 do 18 godina 606 kuna. Isto tako, rekla je da RH ima obvezu tražiti povrat isplaćenog iznosa privremenog uzdržavanja, također ovrhom »krenuti« na obveznika uzdržavanja ne bi li isplaćeno naplatila.


  U povodu Međunarodnog dana žena i 20. godišnjice djelovanja Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Rijeka, Forum je taj skup organizirao te se uz članove i članice SDP-a predvođene predsjednikom riječke organizacije SDP-a mr. Vojkom Obersnelom te predsjednicom Foruma Anom Komparić Devčić, okupila nekolicina zainteresiranih građana, kao i stručnjaci riječkog Centra za socijalnu skrb koji se u svom radu susreću s problemom neplaćanja alimentacije.