Istraživanje

Podaci za pravobraniteljicu: Četvrtina riječkih škola ima aparate za pića i grickalice

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA  Četvrtina riječkih osnovnih škola ima aparate za pića i grickalice, a planiraju ih ukloniti kada im istekne ugovor s dobavljačima – pokazalo je to istraživanje Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo koji je prošlog tjedna od 24 osnovne škole čiji je osnivač zatražio da se izjasne imaju li aparate i čime ih pune. Do slanja upita školama o aparatima došlo je nakon što je Grad Rijeka od pravobraniteljice za djecu zaprimio dopis u kojem pravobraniteljica potaknuta pritužbom jednog roditelja riječkog osnovca traži očitovanje Grada o aparatima za slatkiše, ali i o tome da je škola koju pohađa njegov prvašić izvjesila plakat kojim se učenici pozivaju na tečaj manekenstva od 6. godine. 


U Odjelu kažu da su se škole koje još uvijek imaju aparate izjasnile da u njima nemaju gazirana pića, a što se tiče postavljanja plakata u prostorima škola,  niti u jednoj školi nije izvješen plakat čiji sadržaj nije u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja.


Grad je u svom prošlotjednom dopisu školama podsjetio ravnatelje i ravnateljice da je u školskim ustanovama zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda te ih je pozvao da još jednom provjere što se nalazi kao promidžbeni materijal u njihovim školama i da uklone materijale za koje se procijeni da nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja. (I.Š.K.)