Preddiplomski studiji

Počinju prijave: Stroži uvjeti na informatici, matematici i psihologiji

Ingrid Šestan Kučić



Prijave preddiplomskih studijskih programa za iduću akademsku godinu za sve buduće brucoše počinju 7. siječnja, a s prvim danom prijava bit će dostupni i svi podatci o uvjetima upisa za akademsku godinu 2016./2017. Iako Senat Sveučilišta u Rijeci još uvijek nije donio odluku o upisnim kvotama za iduću akademsku godinu, usvojeni su novi uvjeti upisa za pojedine studijske programe, a same bi upisne kvote prema najavama prorektorice za studije i studente prof. dr. Snježane Prijić Samaržija trebale biti poznate do kraja siječnja.


– Kvote moraju biti donesene do travnja, a najvjerojatnije će biti usvojene na sjednici Senata u siječnju. Očekujemo da će biti na razini prošlogodišnjih, dok bi u veljači trebala biti održana rasprava o visini upisnina i školarina. Nastojimo da ne uvodimo dodatna financijska opterećenja studentima, no rasprave o razlikama cijena studiranja u odnosnu na druga hrvatska sveučilišta koja imaju veću cijenu postoje, kaže prorektorica.


Brucošima se prošle godine na riječkom Sveučilištu nudio 51 studijski program i 3.510 upisnih mjesta, a to može očekivati i ovogodišnja generacija upisnika. U odnosu na prošlu akademsku godinu uvjete upisa promijenili su Fakultet zdravstvenih studija, Odjel za informatiku, Odjel za matematiku te Filozofski fakultet koji je promijenio uvjete upisa samo za studij psihologije.




Uglavnom je riječ o postroženim kriterijima za upis pa tako Odjel za informatiku kao uvjet uvodi A razinu ispita iz matematike na državnoj maturi, Odjel za matematiku pak uvodi prag od 50 posto za položeni ispit državne mature iz obaveznog predmeta matematika, dok Filozofski fakultet za studij psihologije uz obavezne ispite državne mature uvodi kao uvjet i ispit iz izbornog predmeta psihologija za koji se uvodi prag od 10 posto, a ostali izborni predmeti državne matue i rezultati natjecanja više se neće vrednovati. Fakultet zdravstvenih studija pak za stručni studij radiološke tehnologije uvodi položen ispit državne mature iz izbornog predmeta biologija koji će se vrednovati s 10 posto bodova, dok će se ispit iz fizike vrednovati s 20 posto bodova.