Kratko ali slatko

Počinje najluđe godišnje doba u Primorju: Rijeka na pet tjedana odijeva karnevalsko ruho

Slavica Mrkić Modrić

NL arhiva

NL arhiva

Puno maškaranih događanja na širem riječkom području, a malo dana, no, kako rekoše naši stari što kraće – to slađe, pa ni ča čekat, vrime je za »ono drugo ja«. Već ovu sobotu čekaju Crikvenica, Novi, Senj, Čavja...



Već stoljećima u ovom kutku svijeta prolazak Baltazara, Melkiora i Gašpara, odnosno blagdana Tri kralja znači samo jedno – svlačenje uobičajenog i odijevanje karnevalskog ruha. Također, već stoljećima, ali od kad točno, do danas osta nepoznanica, istočni dio Primorja, uz iznimke Žejana, te Velih i Malih Muna na zapadu tu »svuci-obuci« radnju počinje jedanaest dana prije zapada.


Dok istok pleše pod maskom već prve subote nakon blagdana Tri kralja, zapad čeka sv. Antona tj. Antonju da bi zaplesao i objesio zvonca na svoja zvončarska runa. Obje strane ovog našeg, primorskog svijeta karnevalsku opravu vješaju na klin i ulaze u korizmu na Čistu srijedu ili Pepelnicu.


Ništa drugačije neće biti ni za Pusta 2016. godine, pa svi oni kojima je zbog kratkoće ovog karnevala silna žurba mogu već večeras put Žejana gdje će, kako to običaji i nalažu, točno u ponoć zazvoniti Žejanski zvončari. Samo dan kasnije, uz urnebesno slavlje Pust će »prezet« i Vele i Male Mune.


Grobnička zvona




I Grobnički će dondolaši, po staroj navade u 18 sati, na blagdan Tri kralja, na Cipici dignut zvonac, ali i promovirat novu dondolašku pjesmu. Tko želi stopama dondolaša u pusni štajon 2016. godine mora znati da će oni u subotu, 9. siječnja, od 19 sati biti dijelom opiranja mesopusta na Čavji koju će prvije toga i obać.


 Dan kasnije slijedi im obahajanje po Općini Jelenje. U nedjelju, 17. siječnja zadondolat će na Antonji u Pašcu, a subota 23. siječnja im je rezervirana za sudjelovanje na Halubajskom karnevalu na koji će, a kako drugačije nego hodeć iz Jelenja. Istog dana mići će dondolaši imati u čavjanskom domu svoju feštu.


Dan kasnije mića će dondolaška zvona sudjelovati na tradicionalnoj smotri »malih zvona« u Marčeljima, a velika će gostovati kod kukuljanskih zvončara. »Grobnišćina zvoni«, još jedna manifestacija po kojoj su dondolaši poznati i prepoznati zvonit će u subotu 30. siječnja, a u nedjelju, 31. siječnja skijat će i munjesat na »Maškaranom Platku«.


 I to u jutarnjim satima, jer ih popodne čeka tradicionalna smotra u Grižanama. Smotra svih zvončara, ona u Matuljima na redu je u subotu, 6. veljače, a sudjelovanje koje se ne propušta, odnosno ono u velikoj povorci Riječkog karnevala u nedjelju, 7. veljače.


 Uf, skoro zaboravismo, i mići dondolaši imaju svojih pet minuta na Korzu – bit će dijelom Dječje povorke Riječkog karnevala, u subotu, 30. siječnja. Tko misli da je s 9. veljače tj. Mesopust kad se u Općini Čavja zapira Pust 2016. kraj aktivnosti grobničkih dondolaša, griješi jer odoše oni 20. veljače put Grčke, na gostovanje.


 Čeka se Antonja


Riječka karnevalska zbivanja ili Riječki karneval 2016. godine službeno počinje na Antonju, ali dočim novogodišnju iluminaciju zamijeni ona karnevalska – karneval je tu. Na sv. Antona ili u nedjelju, 17. siječnja, zavijorit će i ona oficijelna zastava Ri karnevala praćena podizanjem slamnatih krivaca za sve nedaće od prošlog do ovog mesopusta i to po sljedećem rasporedu – u 17 sati ispred doma u Pašcu bit će fešta u organizaciji Udruge za očuvanje kulturnih običaja Pašac i MK Pašac, dakako i obahajanje mjesta tijekom kojeg će dondolaši sprašit sve zle sile i otvoriti put rodnom i dobrom ostatku godine.


 Istog dana, u 18 sati Pehlinari će, u organizaciji Pusnog odbora Pehlin, činiti istu stvar, a u isto vrijeme, ispred Doma ŠD Zamet i Zamećani. U njihovom »uplovu« u Pust 2016. što ga organiziraju Zametske maškare i zvončari sudjeluje i pusna muzika spomenutih.


Antonja će biti vesela i u riječkom Tower Centru. Od tog dana pa sve do 7. veljače kreće program – »Maškarana bajka u Rijeci«. Kako rekoše – jedna posve nova priča u sklopu koje se klizalište na 4. katu Centra iz novogodišnjeg preoblači u maškarano ruho i kliže li ga kliže uz disco muziku. No, sprema »Klik marketing«, organizator svega ovog i radionice, kvizove, karaoke, animacijske programe, oslikavanje lica, nogomet i već poznati Izbor za princa i princezu Riječkog karnevala. A kad smo već kod tog izbora, uz napomenu za one koji su zaboravili – upravo na ovom događanju biraju se princ i princeza ili par koji će predvoditi Dječju povorku Riječkog karnevala. Točno u 16.30 sati, u nedjelju, 24. siječnja stručni žiri će ih birati na onom, 4. katu »Towera« i u organizaciji istog.


Visočanstva


Kraljica Riječkog karnevala, 21. po redu birat će se dva dana ranije. U petak, 22. siječnja, od 20 sati nadalje u Dvorani mladosti zbivat će se glazbeno-zabavni happening tijekom kojeg će dosadašnja kraljica Stella Paris otići u povijest, a neka nova predivna djevojka koja zna što i kako s maškarama dobiti krunu i zlatni plašt, te postati kraljicom Riječkog karnevala 2016. godine. U tih tri sata, tijekom kojih Trsat postaje najzabavnije mjesto u gradu, doći će i do smjene vlasti, odnosno ključevi iz ruku gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela prijeći će u ruke meštra Tonija koji će u tom trenutku zaviknuti »živiooo, Pust«. I ode sve u trešće.


Samo dan kasnije, u subotu, 23. siječnja na Parizu će turirati sudionici jedinstvene manifestacije na svijetu – Maškaranog auto rallyja »Pariz-Bakar«. Jedna od najstarijih manifestacija Riječkog karnevala startat će s Trsata u 10 sati, pa preko Korza i Kostrene, uz obavezne ispite spretnosti stići do Bakra. Tko nije bio, tko nije vidio ne zna što propušta. Isti će »oktanci« i ove godine održati tradicionalni bal i to u petak, 29. siječnja u Grand hotelu Bonavia.



Već 23. siječnja od 21 sat u prostoru nazvanom Ex port Delta kreću »Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom«. Led probija Jole, tjedan dana kasnije, 30. siječnja stižu »Prljavo kazalište« i »Jonathan«. Carnival DJ Session w/DJ The Advent na redu je 6. veljače, a završnica je dan kasnije kad je planirana završna karnevalska fešta što počinje u 11 sati u nedjelju, a završava u trećem  satu ponedjeljka. Ulaz na ovo zbivanje je besplatan, sva ostala stoje 30 kuna. Karte za raspjevanu, rasplesanu i usviranu Ex port Deltu, doznajemo od organizatora – Promocije d.o.o. mogu se kupiti u Dallas Music Shopu i fotokopirnici Dandy u robnoj kući RI, te u Ex port Delti na dan koncerta.



Tko zna pjevati, ma i oni koji i ne baš ali pjevati vole, u četvrtak, 28. siječnja mogu sudjelovati u Maškaranim karaokama što će u 18 sati početi u Zapadnom trgovačkom centru.


A sad, subota, 30. siječnja. Uuuf, zbivanja i zbivanja. Ponajprije Dječja karnevalska povorka koja će centrom grada prolaziti od 13 sati nadalje, a potom na Gatu Karoline Riječke i »Carnival snowboard session 2016«.


– Mnogi će reći da Rijeka ne vidi snijeg baš često, ali prava istina je da ga imamo svake godine, barem oko 200 kubika koliko ga organizatori dopreme tik uz more za potrebe uvijek atraktivnog Carnival snowboard sessiona. Ovo jedinstveno međunarodno gradsko snowboard natjecanje organizira Snowboard klub Nine. Organizatori Carnival Snowboard sessiona na ovaj način žele upoznati građane i promovirati snowboard kao atraktivan i zabavan sport te prenijeti barem njegov mali dio s planine u sam centar grada. »Pomaknutost« ovog sportskog natjecanja savršeno pristaje karakteru Riječkog karnevala, pa se zajedno drže još od 2008. godine. Vrhunski snowboarderi iz cijele Europe i njihove egzibicije na railevima, snježna staza uz more i popratni glazbeni program i ove godine garantiraju odličnu zabavu, kažu u Turističkoj Rijeke, te napominju kako natjecanje počinje u 13 sati, a koncert i urnebesna zabava izvan snježne piste u 20 sati.


Na kraju


Tko više voli maškare »po nekadanju« doći će na svoje u nedjelju, 31. siječnja ako ode na Pehlin i od 11 sati nadalje bude »Maškarani Pehlin« tj. sudionik tradicionalne manifestacije osmišljene s ciljem upoznavanja, održavanja i očuvanja narodnih mesopusnih običaja.  


Večer istog dana donosi tradicionalni Karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat – Rijeka  što u 19.30 sati počinje u Hrvatskoj čitaonici Trsat tijekom koje pod ravnanjem Stjepana Valjda izvođenjem filmskih glazbenih tema i dobrih starih evergreena svoj obol karnevalu dati Gradska glazba Trsat.


Vrijeme humanosti, ili dan kad maškaroni daju krv je ponedjeljak, 1. veljače, pa svi maškaroni za dobrovoljno darivanje spremni put Doma Crvenog križa. Akcija se odvija od 14 do 18 sati.



HNK Ivana pl. Zajca u karnevalsku se Rijeku uključuje svojim »Kazališnim vrtuljkom« u sklopu kojeg će 8. i 9. siječnja u 19.30 sati prikazati komičnu operu »Kazališni običaji i neuobičajenosti / Le convenienze ed inconvenienze teatrali«, 12., 13. i 14. siječnja dramu »Don Quijote«, 16. siječnja simfonijski koncert »Iz novog svijeta«, 23., 25. i 26. siječnja neoklasični balet »San Ivanjske noći«, a 8. veljače operu »Rigoletto«.



I evo nas u samoj završnici Riječkog karnevala. Subota, 6. veljače – Trg 128. brigade HV-a, u 11 sati tradicionalna »Humana maškarana jota« u organizaciji Udruženja obrtnika Rijeke, potom – i opet humanitarno, u organizaciji Grada Rijeke, Rotary kluba Rijeka – Sveti Vid, TZ grada Rijeke, te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja u »Guveru« Humanitarni karnevalski bal, a na Korzu veselica. I konačno – nedjelja, 7. veljače, podne!


 S riječke rive kreće Velika međunarodna povorka Riječkog karnevala. Maškaronima iz zemlje i inozemstva, obično ih bude oko 10 tisuća, raspoređenih u stotinjak grupa, čiji prolazak odgledava i pregledava preko sto tisuća motritelja, za željeti je vrijeme kakvo si sami požele, sve drugo je u njihovim rukama, pa čak i paljenje pusta koje će po običaju, u režiji KG »Pom-F-Ri« biti upriličeno na Adamićevom gatu tj. na moru ispred njega po prolasku povorke i vraćanju gradskih ključeva onom od kojeg su 17. siječnja i uzeti.  


Oni pustići koji su obješeni na Zametu, Pehlinu, Drenovi, Pašcu i svim ostalim mjestima riječkog prstena i ostatka Primorja, ovisno o tradiciji u slamnati pakao ili raj otići će u utorak, 9. veljače ili srijedu, 10. veljače. Puno događanja, a malo dana, no, kako rekoše naši stari što kraće – to slađe, pa ni ča čekat, vrime je za »ono drugo ja«. Već ovu sobotu čekaju Crikvenica, Novi, Senj, Čavja…