Nova zabrana konzumiranja alkohola

Piješ na javnom mjestu u Rijeci? Plati 500 kuna!

Damir Cupać

Novčana kazna, s obzirom na vrstu i učestalost prekršaja, odmjerena je primjereno, te je predloženi iznos od 500 kuna usklađen s visinom ostalih novčanih kazni na području grada Rijeke



RIJEKA  Gradonačelnik Vojko Obersnel predložio je Gradskom vijeću izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu prema kojima je konzumiranje alkohola na javnim površinama postalo prekršaj koji će se kažnjavati s 500 kuna, a za provedbu ove mjere bit će zaduženo komunalno redarstvo u suradnji s policijom jer komunalni redari nemaju zakonsko pravo legitimirati građane.


– Svakodnevno se susrećemo s problemom maloljetničkog konzumiranja alkoholnog pića. Iako zakonodavstvo i društvo ne prihvaćaju takvo ponašanje, rezultati istraživanja upozoravaju na sve nižu dobnu granicu konzumiranja alkohola kod maloljetnika i pojavu trenda namjernog opijanja, što uzrokuje niz nepovoljnih posljedica u socijalnom djelovanju. Uočene su sve češće pojave okupljanja mladih, što uključuje i maloljetnike, koji ispijaju alkoholna pića u gradskim parkovima, na trgovima, gatovima i javnim parkiralištima, najčešće tijekom vikenda u noćnom periodu.


Uništena imovina


Posljedica toga, izuzev očitog štetnog djelovanja na zdravlje tih osoba, jesu onečišćene javne površine pretrpane ostacima stakla, plastike i ostale ambalaže, kao i oštećena ili uništena gradska i druga imovina za čije održavanje, čišćenje i sanaciju se potom izdvajaju znatna sredstva, pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević. No, prekršajna odredba odnosit će se na sve građane, bez obzira na dob.




– Iako navedene dobne skupine čine statističku većinu koja svojim ponašanjem uzrokuje prethodno navedene posljedice, potrebno je utvrditi da do njih dolazi nevezano za dob osoba koje uslijed prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića stvaraju štetu na javnim površinama i objektima koji predstavljaju urbanu opremu. Kako bi se jasno poslala poruka o ispijanju alkohola na javnim mjestima, kao apsolutno nepoželjnom i neprihvatljivom ponašanju, potrebno je odredbe kojima se uređuje to pitanje proširiti na sve građane, a ne samo na maloljetnike i mladež. Svrha zabrane konzumacije alkoholnih pića na javnim površinama očituje se u smanjenju materijalne štete kao posljedice vandalskih ispada alkoholiziranih građana, usmjerenih na uništavanje i oštećivanje gradske imovine i javnih površina općenito, kao i pozitivan utjecaj na buku, odnosno remećenje javnog reda i mira na tim okupljalištima, navela je Miličević.


Iznimka od zabrane


Izmjenama odredbe dopušteno je konzumiranje alkoholnih pića na svim javnim površinama, uz iznimno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića na tim javnim površinama, kada se one koriste temeljem odobrenja sukladno aktu kojim se uređuje davanje na korištenje javnih površina i drugih nekretnina u vlasništvu Grada za postavljanje privremenih objekata te reklamnih i oglasnih predmeta. Nadzor nad provođenjem predloženih odredbi vršit će komunalno redarstvo u suradnji s policijskim službenicima koji bi, sukladno svojim ovlastima, prikupljali osobne podatke od građana, temeljem kojih bi komunalni redari dalje poduzimali odgovarajuće mjere u svojoj nadležnosti.



Gradska odluka o komunalnom redu usklađena je sa zakonima kada je riječ o plaćanju kazni na način da će oni koji odluče na licu mjesta platiti prekršajnu kaznu platiti 50 posto iznosa, kao i oni koji to naprave u roku od tri dana. Na taj je način gradski akt usklađen s Prekršajnim zakonom.


– Sve novčane kazne propisane Odlukom su određene u s kladu s odredbama Prekršajnog zakona iz čega proizlazi da je u svim slučajevima utvrđenja počinjenja prekršaja od strane komunalnih redara moguće naplatiti novčanu kaznu u visini polovice točno određenog iznosa novčane kazne propisane Odlukom, odnosno da se navedena mogućnost odnosi na sve prekršaje utvrđene Odlukom, navela je pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević.



– Pri tome valja naglasiti da se protiv maloljetnih počinitelja prekršaja ne može izdati obvezni prekršajni nalog, ali se mogu poduzeti druge odgovarajuće mjere, kao što je optužni prijedlog. Novčana kazna, s obzirom na vrstu i učestalost prekršaja, kao i težinu povrede počinjenjem tih prekršaja, odmjerena je primjereno, te je stoga i predložen iznos od 500 kuna koji je usklađen s visinom ostalih novčanih kazni na području grada Rijeke, zaključila je Miličević.