Svečanost

PUT ISTINE, LJUBAVI I SUŽIVOTA U Rijeci počela proslava tri stoljeća pravoslavlja

Mirjana Grce

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Ideja suživota, multikulturalnosti i zajedničkog prosperiteta i danas aktualna kao u doba Karla VI.



RIJEKA Svečanom arhijerejskom liturgijom u pravoslavnom hramu sv. Nikolaja jučer je počela proslava jubileja 300 godina pravoslavlja u Rijeci (1717.-2017.) i istoimena manifestacija koja će se u Rijeci i Opatiji – znanstvenim, kulturnim i gospodarskim sadržajima – održavati do 29. listopada. Bogoslužje je u hramu sv. Nikolaja predvodio Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Porfirije zajedno s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, slavonskim Jovanom i bihaćko-petrovačkim Sergijem.


– Godine 1717. car Karlo VI. izdaje povlasticu kojom se dozvoljava naseljavanje 208 pravoslavnih obitelji na prostore Rijeke, Novog i Kraljevice, uz garanciju vjerskih prava i svih radnji koje iz tih prava proizilaze, objasnio je za medije predsjednik Organizacijskog odbora proslave Dragiša Laptošević. Dodao je da obilježavanjem ovog jubileja organizatori, članovi srpskih organizacija – Zajednice Srba Rijeka, SKD-a Prosvjeta Rijeka, Vijeća srpske nacionalne manjine PGŽ-a, Srpskog narodnog vijeća te Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva – žele osvijetliti to razdoblje i pokazati da je ideja suživota, multikulturalnosti i zajedničkog prosperiteta i danas aktualna kao u doba Karla VI.


Brojni uzvanici 


Duhovni dio proslave organizirali su Pravoslavna Eparhija gornjokarlovačka i Crkvena opština u Rijeci na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, a na kraju toga slavlja je mitropolit Porfirije okupljenim vjernicima uputio prigodnu riječ. Među ostalim je isticao gostoljubivost i otvorenost za ljude, ideje i susretanja, Rijeke i širokog riječkog kraja. Rekao je da su jubileji povod za radost, ali i povod za preispitivanje i pozvao vjernike da grade duhovno jedinstvo, da upoznaju i sačuvaju sebe, da jedni druge vide kao braću, a da će onda i druge tako vidjeti. Sve okupljene je pozdravio i jubilej čestitao domaćin, episkop Gerasim, a u izjavi za medije vjernicima je poručio da i dalje budu na putu istine, ljubavi i suživota sa svima. Rekao je da je izuzetno zadovoljan ekumenskim i međureligijskim dijalogom u Rijeci te da PGŽ i Rijeka mogu biti primjer suživota onim krajevima Hrvatske gdje suživota nedostaje.




Liturgiji su nazočili i brojni uzvanici – predstavnici drugih vjerskih zajednica u Rijeci, mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit, baptistički pastor Giorgio Grlj, riječki imam Hidajet Hasanović i Ranko Špigl, predsjednik Židovske općine Rijeka. Nazočili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Milorad Pupovac, ambasadorica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj Tanya Dimitrova, generalni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović, ministar savjetnik iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj Vladimir Prokhorov, te zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.


U prepunoj Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja sinoć je povodom jubileja uslijedila svečana akademija te je u muzeju otvorena izložba »Pravoslavna zajednica u Rijeci u 18. stoljeću« s eksponatima iz zbirki Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja i Državnog arhiva u Rijeci. Na akademiji su se okupili i gotovo svi uzvanici koji su ujutro nazočili svečanoj liturgiji, štoviše pridružili su se i drugi, a započela je uprizorenjem cara Karla VI. u vrijeme kada je izdao povlasticu, što ga je izveo glumac HNK Ivana pl. Zajca Damir Orlić. Slavko Sekulić i pijanistica Natalija Maričeva izveli su himnu Republike Hrvatske, kao i himnu Republike Srbije, a okupljenima su se obratili brojni govornici, prije svega predsjednik Organizacijskog odbora Dragiša Laptošević rekavši, među ostalim, da svi narodi koji dođu u Rijeku postaju Riječani, da je proglas Karla VI. postao arhivski spomenik demokraciji i slobodi. Više glazbenih točaka tijekom programa je izvelo Vukovarsko srpsko pjevačko društvo »Javor«.


Različitost obogaćuje 


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poručio je da Rijeka časno nosi titulu Europske prijestolnice kulture 2020., da ju je dobila i zahvaljujući svojoj srži, koju čini različitost, odnosno prihvaćanje različitosti, multikulturalnost i multikonfesionalnost, te svim gostima zaželio dobrodošlicu u »luku različitosti«. »Rijeka je grad koji istinsko bogatstvo vidi u svojim ljudima, građankama i građanima, u suživotu njihovih različitosti, u toleranciji i miru. U Rijeci živi dvadesetak nacionalnih manjina i etničkih zajednica koje njeguju jezik i kulturu svojih matičnih država iz kojih su došli članovi tih zajednica ili njihovi preci… Tako to u ovom kraju traje već stoljećima. Jer svatko je od nas poseban i jedinstven – svi smo različiti ne samo fizički, nego i po svojim znanjima, vještinama, uvjerenjima. Naša različitost obogaćuje sredinu u kojoj živimo«, poručio je gradonačelnik Rijeke.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da se obilježava 300 godina pravoslavlja u Rijeci i PGŽ, da su multinacionalnost i multikulturalnost dio bogate i dinamične povijesti ovoga kraja posebnog po svojoj otvorenosti, prihvaćanju i uvažavanju, da je to komparativna prednost županije u političkom i ekonomskom smislu, da je županija poznata po skladnom suživotu brojnih nacija. Poručio je da je Rijeka različitosti, što je i misao vodilja Rijeke EPK, ujedno i poruka da je različitost izvor bogatstva koje ljude i društvo oplemenjuje i čini boljima.


I svi drugi govornici uputili su čestitke povodom jubileja i bili na tragu onog što su o ovdašnjem načinu života – luci različitosti, poštovanju među ljudima i suživotu – apostrofirali gradonačelnik i župan. A govorili su zamjenik ministra kulture Republike Srbije Dejan Masliković, izaslanik hrvatske ministrice kulture Davor Trupković, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar turizma Gari Cappelli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Milorad Pupovac, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.


Pokrovitelji


Manifestacija »300 godina pravoslavlja u Rijeci« održava se pod pokroviteljstvom PGŽ-a, Grada Rijeke, Sveučilišta u Rijeci, gradova Opatije i Kastva, te uz podršku Ministarstava kulture i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije.