Policija utvrdila nepravilnosti

PROBLEMATIČNI KRUŽNI TOK Pogrešna signalizacija na rotoru na Rujevici vozače dovodi u opasnost

Marinko Glavan

HC nudi kao rješenje fizičke zapreke ili signalizaciju kao kod kasličnog dvotračnog kružnog raskrižja / Snimio Roni BRMALJ

HC nudi kao rješenje fizičke zapreke ili signalizaciju kao kod kasličnog dvotračnog kružnog raskrižja / Snimio Roni BRMALJ

Policija je regirala na dojavu građana još prije gotovo mjesec dana te uputila nalaz Hrvatskim cestama, sa zahtjevom da se iscrta nova horizontalna signalizacija, a u HC-u kažu da su projektantu uputili prijedlog mjera za ispravljanje nedostataka



RIJEKA   Prometna signalizacija na rotoru Rujevica, nedavno puštenom u promet, nakon višemjesečnog probijanja roka za završetak radova, nije u skladu s prometnim propisima, zbog čega će morati biti nanovo iscrtana, potvrđeno je iz Policijske uprave Primorsko-goranske.


Policijski službenici proveli su, nakon višekratnih prigovora vozača, pregled novoizgrađenog rotora na čvoru Rujevica, pri čemu su, prema odgovoru koji smo dobili iz PU primorsko-goranske  »utvrđene nepravilnosti po pitanju horizontalne signalizacije«, o čemu su, kao i o potrebi »poduzimanja odgovarajućih mjera i radnji u cilju otklanjanja ovih nedostataka«, obaviještene Hrvatske ceste, koje upravljaju cestom od čvora Rujevica do Marišćine, koja je dobrim dijelom još u izgradnji.


Konfliktne situacije


Konkretno, utvrđeno je da na rotoru dolazi do konfliktnih prometnih situacija, zbog pogrešno iscrtane signalizacije na unutrašnjoj traci rotora, gdje je kod svakog izlaza iscrtana strelica za kretanje ravno i desno, što je protivno prometnim propisima, kao i isprekidane crte za usmjeravanje prometa iz unutarnje trake rotora prema izlazu, što je također protivno propisima.




– Prilikom kretanja vozila po kružnom toku, izlaz je dopušten samo iz vanjske prometne trake, a ne izravno iz unutarnje. Iscrtane strelice i isprekidane crte za usmjeravanja prometa sugeriraju vozačima da mogu izravno iz unutarnje trake skrenuti prema nekom od izlaza, što dovodi do opasnosti od sudara s vozilima koja se kreću vanjskom prometnom trakom. Na unutrašnjoj traci kružnog toka smije biti iscrtana samo strelica za kretanje ravno, koja u biti služi samo tome da jasno naznači smjer kretanja vozila u kružnom toku. Između unutarnje i vanjske trake mora biti isprekidana crta, a vozači koji se kreću unutarnjom trakom moraju se na vrijeme prestrojiti u vanjsku prometnu traku, uz prethodnu provjeru mogu li to učiniti bez ugrožavanja drugih sudionika u prometu, odnosno vozila koja se kreću vanjskom trakom, te isključivo iz vanjske prometne trake skrenuti prema izlazu iz kružnog toka, a ne izravno iz unutarnje, kako im to sugerira sadašnja prometna signalizacija, neslužbeno nam je objašnjeno iz prometne policije.


Moguća rješenja


Policija je, prema dostupnim informacijama, još prije gotovo mjesec dana, uputila svoj nalaz Hrvatskim cestama, sa zahtjevom da se iscrta nova horizontalna signalizacija na rotoru Rujevica, odnosno da se izbrišu nepravilno iscrtane strelice i isprekidane crte za usmjeravanje prometa. Hrvatskim cestama uputili smo upit zbog čega to do sad još nije učinjeno, a u odgovoru stoji kako su projektanta, tvrtku AG-Projekt upozorili na problem, te predložili moguća rješenja.


Prema prvom rješenju, navode iz HC-a, postavile bi se fizičke zapreke, kako bi se onemogućilo prelaženje vozila u nedozvoljenim pozicijama, te im se na taj način odredili smjerovi kretanja, a prema drugom bi se iscrtala horizontalna signalizacija kao kod klasičnog dvotračnog kružnog raskrižja. Iz HC-a navode kako su projektantu uputili i zahtjev za očitovanjem, no ne navode ni do kad bi se projektant trebao očitovati, niti kada će potrebni zahvati biti izvedeni. Nismo dobili ni odgovor tko je odgovoran za eventualne propuste. Investitor izgradnje rotora je, inače, tvrtka Spar Hrvatska, koja u neposrednoj blizini gradi veliki trgovački centar, uz suglasnost Hrvatskih cesta, projekt je izradila tvrtka AG-Projekt, a izvođač radova je bila tvrtka Goran graditeljstvo.


Pomalo bizarno zvuči da ni projektant, ni izvođač, kao ni tvrtka ovlaštena za nadzor obavljenih radova, a nakon njih ni stručnjaci koji obavljaju tehnički pregled javne prometnice, nisu uočili da je prometna signalizacija suprotna prometnim propisima, nego su to učinili tek službenici Policijske uprave, i to po dojavama i pritužbama građana.