Zamjenici župana PGŽ-a

POSVAĐAO IH SNIJEG “Delnički gradonačelnik nepotrebno stvara percepciju izvanrednog stanja za osobnu promociju”

Damir Cupać

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević nije postupio po zakonu, uvjeren je Marko Boras Mandić



RIJEKA Zamjenici župana Marko Boras Mandić i Petar Mamula prozvali su delničkog gradonačelnika Ivicu Kneževića zbog, po njihovoj ocjeni, nepotrebnog stvaranja percepcije izvanrednog stanja u tom goranskom gradu.


Boras Mandić ocijenio je da delnički gradonačelnik nije napravio sve što mu stoji na raspolaganju, a što je i obveza, kada je riječ o funkcioniranju civilne zaštite, dok je Mamula ocijenio da je Knežević sve to namjerno napravio zbog osobne promocije.


Optužbe da Primorsko-goranska županija nije odradila posao kako treba su odbacili kao neutemeljene.




– Nekoliko dana živimo u percepciji izvanredne situacije. Ako je sustav posložen na kvalitetan način, izvanredne situacije su rijetke. Istina je da su pale rekordne količine snijega, ali zimska služba mora predvidjeti kako stvari funkcioniraju kada je normalna goranska zima. Sustav civilne zaštite postoji upravo zbog ovakvih situacija. Kada se iscrpe svi ljudski i tehnički resursi, onda se poziva vojska ili traži pomoć susjednih država.


U Delnicama je stvorena izvanredna situacija, a to tako nije trebalo biti. Naglašavam da zahvaljujemo Hrvatskoj vojsci na svemu što su napravili. Ali, gradonačelnik Delnica koji je na toj razini prvi čovjek civilne zaštite trebao je najprije angažirati lokalne snage u Delnicama iz civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, javne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe.


Percepcija izvanrednog stanja ne služi na čast odgovornim osobama u civilnoj zaštiti. Čemu onda uopće izdvajamo proračunska sredstva za civilnu zaštitu. Gradonačelnik Delnica nije postupio po zakonu, uvjeren je Boras Mandić. On je zahvalio GP Krku koji je ustupio pet kamiona za borbu sa snijegom, Službi za zaštitu i spašavanje, INA-i koja je stavila na raspolaganje svoje resurse.


– Njihova je ralica upućena prema Mrkoplju. Ponudili su gorivo jedinicama lokalne samouprave u Gorskom kotaru. Zahvaljujem se i svim gradonačelnicima i načelnicima koji znaju kakva je zima u Gorskom kotaru i koji su se za nju pripremili. Tako je gradonačelnik Ravne Gore iskoristio sve resurse koje je imao i nakon toga je zatražio našu pomoć.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Uputit ćemo postrojbu županijske civilne zaštite tamo jer prijeti urušavanje krova na osnovnoj školi zbog napadanog snijega. Prepoznali smo važnost civilne zaštite i zbog toga smo tri puta povećavali proračunska sredstva za nju. Taj sustav treba jačati.


Upravo je u tijeku nabava odjeće i opreme, izjavio je Boras Mandić.


On je upozorio i da što prije novim zakonom treba povećati fiskalni kapacitet jedinicama lokalne samouprave u Gorskom kotaru, a što najavljuje i premijer Andrej Plenković.


– Novi zakon o brdsko-planinskim područjima koji čekamo tri godine treba pojačati proračune za bar 50 posto kako ne bi morali moliti pomoć. Mi u našoj županiji uplaćujemo državi višak od milijardu kuna i nadam se da novi zakon neće značiti samo kozmetičke izmjene. Ako je lex Agrokor prihvaćen za dva mjeseca, neshvatljivo je da za lex Gorski kotar treba tri godine. S tim da novac koji dobijaju savjetnici i ostali vezani za Agrokor je toliki da Gorskom kotaru ne bi trebala nikakva pomoć kada bi on bio proslijeđen jedinicama lokalne samouprave u Gorskom kotaru, uvjeren je Boras Mandić.


Petar Mamula kao čovjek koji živi u Gorskom kotaru prozvao je delničkog gradonačelnika da koristi cijelu situaciju sa snijegom i hladnoćom za osobnu promociju, iako je stanje u drugim gradovima i općinama i gore, a stvari funkcioniraju koliko se to može.


On je upozorio na izvanrednu situaciju u kojoj su se našli drvoprerađivači.


– Budući da su ostali bez drvne mase, morat će ljude poslati na biro za zapošljavanje. Hrvatske šume morale su osigurati sirovinu, zaključio je Mamula.