Gradonačelnik sa suradnicima obišao gradilište u Ulici Brce

POS-ovi stanovi na Donjoj Drenovi useljivi početkom 2014.

Ljiljana Hlača

U četiri stambene zgrade bit će ukupno 80 stanova površine od 46,61 do 83,64 četvorna metra, visoke kvalitete opremljenosti, a predugovorna cijena iznosi 8.310 kuna po kvadratu



RIJEKA  Gledalo se sve: razmještaj prostorija u stanovima, izvedba, propitkivali detalji poput modela grijanja i kvadrature stanova, divilo se lijepom pogledu na Kvarner. Tako je bilo tijekom jučerašnjeg posjeta riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela gradilištu na Donjoj Drenovi u Ulici Brce, gdje po modelu POS-a niču stanovi, njih ukupno 80. 


   U obilasku gradilišta, gdje će se izgraditi ukupno četiri stambene zgrade, sudjelovali su i zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić, ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Vladimir Benac, savjetnica za kapitalne razvojne investicije Irena Mijaljević, direktor tvrtke Novotehna, koja je izvođač radova, Miloš Milić, glavni nadzorni inženjer Boris Matić, glavni projektant Siniša Glušica iz DG arhitekti te šef gradilišta Čedomir Širola. Gradonačelnik je bio zadovoljan dosad učinjenim na Donjoj Drenovi, jer radovi na ovom projektu vrijednom oko 42 milijuna kuna teku prema planu, a u neformalnom razgovoru svojim je suradnicima poručio »da sve ovo super izgleda«. 



Grad Rijeka se već po donošenju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji 2001. godine aktivno uključio u izgradnju stanova po navedenom modelu te je već 2002. godine izgradio 93 stana na Škurinjama. Uslijedio je projekt na Srdočima 2004. godine gdje je izgrađeno 114 stanova. Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grad Rijeka osnovao je 2006. godine te je do danas Agencija izgradila ukupno 204 stana.






Tijekom posjeta bilo je riječi i o vodi odnosno utjecaju podzemnih voda na postojeće građevine, s obzirom na to da se između drugog i trećeg objekta nazire jedan »biotop«, odnosno dio gdje voda izbija na površinu. Podsjetimo, starosjedioci Donje Drenove ukazali su na to da se svi ovi objekti grade na području koje je izuzetno bogato podzemnim vodama, a ona izvire u obliku malih bara na nekoliko lokacija. No, tijekom posjeta struka je još jednom odabacila mogućnost utjecaja tih jezeraca na kvalitetu budućeg života na tom području. 



  Zeleno okruženje


Poticana stanogradnja pokazala se izuzetno dobrim projektom i dosad nismo imali primjedbi na kvalitetu gradnje, rekao je u uvodnoj riječi gradonačelnik Vojko Obersnel. Najavljujući još dva javna posjeta gradilištima – za desetak dana kada će početi izgradnja POS-ovih zgrada na Hostovom bregu s ukupno 90-ak stanova te na kraju ove godine, kada se očekuje početak realizacije projekta na Martinkovcu gdje će se izgraditi 120 stambenih jedinica. 


   Ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Vladimir Benac osvrnuo se opećenito na program društveno poticane stanogradnje, a potom i na izgradnju stanova na Drenovi 


   – Ovdje se grade četiri zgrade smještene na sam rub gradskog zelenila, jer iza nas je šuma. Izvedbom će se svi ovi objekti u potpunosti uklopiti u postojeće zelenilo, a između dva objekta nalazit će se uređena zelena površina s klupama za odmor, drvećem, rekao je Benac. Na upit koliko je još ostalo »slobodnih« ili bolje rečeno neodabranih stanova Benac nam je rekao da je riječ o dvadesetak stanova. No, smatra da nema straha da neće naći kupce, samo je pitanje kada će se građani s Liste prioriteta odlučiti za njih.



Uskoro bi trebala započeti gradnja te rekonstrukcija pristupnih prometnica, parkirališnih i pješačkih površina, a predviđa se u kasnijoj fazi i rekonstrukcija postojećih ulica Brce i Vrhak sa spojem na Drenovski put. To će osobito zanimati stanare koji su se nedavno bunili zbog toga zahvata, jer će ostati bez svoje zemlje. U tijeku je postupak javne nabave za odabir izvođača radova te stručnog i obračunskog nadzora nad izgradnjom pristupnih prometnica s pratećom komunalnom infrastrukturom. 



   Parkirna mjesta


Na Donjoj Drenovi radovi su započeli u rujnu prošle godine, a prvi stanari na toj lokaciji očekuju se početkom sljedeće godine. Površine stanova u zgradama kreću se od 46,61 do 83,64 metara četvornih, a predugovorna cijena iznosi 8.310 kuna za četvorni metar. Svi stanovi u ovim objektima imat će visok standard opremljenosti što podrazumijeva plinsko etažno grijanje, unutarnje podne i zidne obloge prve klase, PVC stolariju, dizala, parkirna mjesta na vanjskom parkiralištu, a svi će objekti biti prilagođeni osobama smanjene pokretljivosti. 


   Trenutno, na prvom objektu završena je nosiva armirano-betonska konstrukcija zgrade, montirani su instalacijski »sigma« blokovi i završeno je zidanje pregradnih zidova na prve dvije etaže. Sada se na trećoj etaži prve građevine rade pregradni zidovi, započelo je postavljanje instalacija struje te zahvati na krovu. 


   Na drugom objektu završena je nosiva armirano-betonska konstrukcija na tri etaže te su u tijeku radovi na armaturi i oplati za zidove nosive konstrukcije na četvrtoj etaži. Na trećoj zgradi završena je izrada nosive konstrukcije prizemlja pa se krenulo u betoniranje prve stropne ploče prve etaže. Na četvrtom objektu dovršena je armirano-betonska konstrukcija prizemlja te je u tijeku priprema odnosno izrada armature i oplate za betoniranje prve ploče.