Susret s novinarima

PORUKA IZ ENERGA: Svi smo protiv skupih usluga! Strateški cilj nam je biti povoljniji i jeftiniji

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Po Križančevim riječima, po cijenama toplinske energije Energo je, ako se izuzme HEP, koji stvara toplinsku energiju kao nusproizvod i s nižim cijenama, četvrti ili peti u Hrvatskoj, a topla voda se osigurava korisnicima cijele godine.



RIJEKA – Svi smo protiv skupog Energa, a strateški cilj naše tvrtke, na kojem se kontinuirano radi, jest biti što povoljniji i jeftiniji te konkurirati ostalim energentima, poručili su danas na susretu s novinarima predstavnici riječkog Energa, tvrtke za proizvodnju i distribuciju plina i toplinske energije.


Direktor Energa Sanjin Kirigin, njegov zamjenik Marko Križanec i direktor Sektora topline Vatroslav Jukić rekli su da žele objasniti i kako funkcionira sustav s obzirom na to da se u vezi s centralnim grijanjem u javnosti pojavljuju razne informacije.


Od 50-ak tisuća stanova u Rijeci njih 10-ak tisuća, ili 20 posto, spojeno je na Energov toplinski sustav.




Po Križančevim riječima, po cijenama toplinske energije Energo je, ako se izuzme HEP, koji stvara toplinsku energiju kao nusproizvod i s nižim cijenama, četvrti ili peti u Hrvatskoj, a topla voda se osigurava korisnicima cijele godine.


Istaknuo je kako je jedan od ciljeva da usluge Energa budu što jeftinije jer žele opstati na tržištu, a za to su potrebna stalna ulaganja i unaprjeđivanje. Dodao je da na smanjenje troškova može utjecati i ulaganje vlasnika u zgrade.


Odgovarajući na novinarske upite, rekao je kako je racionalno da se povećava broj korisnika centralnog grijanja, a ne da se smanjuje te da je do sada, u proteklih pet-šest godina iz sustava na njihov zahtjev isključeno 10 zgrada.


Govoreći o utjecaju ulaganja u zgradu na račune toplinske energije, Križanec je objasnio kako uštede na računima, kada se ugrade razdjelnici, napravi nova fasada i podstanica zgrade, mogu biti i do polovice iznosa.


Račune za korisnike objasnio na primjeru jednakih riječkih nebodera, u istom naselju. U prvom su gotovo svi stanovi u sustavu grijanja, u drugom grijanje plaćaju 93 stana, a ne plaća ih 65. Fasade na svim zgradama su iste, ali je prosječni trošak za grijanje na mjesec u prvom neboderu 236 kuna, a u drugom 458 kuna, rekao je, dodajući da se energija troši i u stanovima koji nisu u sustavu kroz vertikale, zidove i podove.


Isključivanje pojedinih stanova najviše šteti onima koji su ostali u sustavu, istaknuo je, dodajući da je najveći račun za energiju bio lani u veljači u drugom neboderu, 1783 kune, te da je većina sličnih zgrada projektirana s pretpostavkom da se svi stanovi griju na isti način.


Kirigin je rekao da je Energo osam godina kupovao skupi energent i morao ga prodavati jeftino te da je u tom razdoblju izgubio 90 milijuna kuna. “Mi smo to izdržali i još nosimo to breme, ali to ne opterećuje cijenu grijanja”, dodao je.


Istaknuo je da cijene centralnog grijanja u Rijeci i Zagrebu nisu usporedive jer “grijanje u Zagrebu svi sufinanciraju kroz plaćanje struje”.


Kirigin je rekao i da Energo neće otpuštati ljude, nego da će se njihov broj smanjivati odlaskom u mirovinu, ali neće zapošljavati nove. “Potrošnja energije će padati i mi ćemo se tome prilagođavati, interes je da svatko plati koliko treba, kako bi i korisnici i mi mogli funkcionirati”, rekao je.


Riječka građanska inicijativa “Protiv skupog Energa” posljednjih nekoliko godina upozorava da su cijene centralnog grijanja u Rijeci previsoke te smatra da korisnicima treba omogućiti lakše isključivanje iz sustava centralnog grijanja, zbog čega je najavila nove prosvjede.


Suvlasnici Energa su Grad Rijeka (56,9 posto udjela), talijanska tvrtka Hera (34 posto), Croplin (9,1 posto), općine Čavle i Kostrena i Grad Kraljevica.