Projekt Kuraž

Ovo je stvarno fora: Neboder na Rastočinama ima prvu portunsku knjižnicu

Ljiljana Hlača

U knjižnici je stotinjak naslova / arhiva NL

U knjižnici je stotinjak naslova / arhiva NL

Portunska knjižnica je eksperiment koji se razvija kroz projekt »Škurinjski susjedi« Udruge za urbanu regeneraciju Kuraž, a koja je suradnik Sekcije mladih DAR-a u ovom projektu.



Možda za sada nije sigurno hoće li neboder na Rastočinama, poznat kao Š-6, biti prva riječka višekatnica s vrtom na krovu, ali već je zasigurno postala prva u kojoj je postavljena prva portunska knjižnica.


Predstavljena je u sklopu arhitektonsko-urbanističkog festivala »Grad među oblacima«, koji je organizirala Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka. Portunska knjižnica je eksperiment koji se razvija kroz projekt »Škurinjski susjedi« Udruge za urbanu regeneraciju Kuraž, a koja je suradnik Sekcije mladih DAR-a u ovom projektu.


Portunska knjižnica za sada ima stotinjak naslova, knjige su posložene na jednu policu, a tu su i pravila korištenja koja propisuju da se knjiga može, na primjer, držati najviše pet dana i svatko posudbu mora zabilježiti na papir. Hoće li knjižnica opstati, ovisi o tome kako će je prihvatiti suvlasnici, stanari nebodera Š-6.