Dvije akcije riječke stanice HGSS-a

Otac i dvogodišnje dijete ostali zameteni na Platku, izvukli ih GSS-ovci

Šarlota Brnčić

Dok se rješavala intervencija na Učki, došao je i poziv u pomoć sa ceste Platak – Jelenje. Otac s dvogodišnjom bebom nakon što nije uspio osloboditi auto, krenuo je pješice prema Platku



RIJEKA - Riječka stanica HGSS-a u nedjelju je imala dvije istovremene akcije spašavanja i to teško oboljele planinarke s Učke i oslobađanje oca s dvogodišnjom bebom koji je na cesti Platak – Jelenje zapeo u snijegu s autom.


Oko podneva je putem Centra 112 zatražena pomoć u spuštanju planinarke, a jedan član koji je bio u blizini priskočio je odmah u pomoć dok je tim spašavatelja krenuo s opremom kako bi oboljelu planinarku transportirao do kola hitne pomoći. S obzirom da je grupa planinara odlučila samostalno započeti transport, akcija je ubrzana te je planinarka predana hitnoj pomoći prije nego li je tim iz Rijeke došao na mjesto događaja.


Dok se rješavala intervencija na Učki, došao je i poziv u pomoć sa ceste Platak – Jelenje. Otac s dvogodišnjom bebom nakon što nije uspio osloboditi auto, krenuo je pješice prema Platku.




Iznimno nepogodni hladni vremenski uvjeti, praćeni jakim vjetrom uzrokovali su pothlađivanje pa je otac pozvao pomoć.


 Kako se na Platku u tim trenucima nalazila ekipa članova HGSS-a, preusmjereni su na hitan transport. Koristeći motorne saonice probili su se kroz snijeg te došli do oca s djetetom i u najkraćem mogućem roku ih prebacili do Platka.