Ministar zdravstva stigao s obećanjima

Ostojić: Krećemo u izgradnju riječke bolnice 21. stoljeća!

Hina

Riječki gradonačelnik je kazao da je izgradnja bolnice pod jednim krovom apsolutni prioritet te da je Grad spreman vrijednost gradskog zemljišta Dječje bolnice na Kantridi uložiti u izgradnju nove bolnice na Sušaku 



RIJEKA Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je danas početak izgradnje riječke bolnice na jednom lokalitetu, kazao da bi prvi bolesnici trebali useliti u novi Odjel dječje hematoonkologije u Dječjoj bolnici na Kantridi u rujnu ove godine te najavio moguće zakonske izmjene kojima bi se gradovima omogućilo da budu osnivači zdravstvenih ustanova.


Ostojić se danas sastao s ravnateljstvom KBC-a Rijeka te je obišao Odjel dječje hematoonkologije, klinike za internu medicinu i kirurgiju i bolnički kompleks na Sušaku.


Prilikom  posjeta Rijeci ministar zdravlja podsjetio je na loše uvjete liječenja djece s malignim bolestima u svim hrvatskim centrima, ali na obećanje bivše Vlade koja obećala donirati milijun kuna za riječki novi Odjel hematologije i onkologije iz prošlogodišnjeg proračuna.– Nažalost, Vlada koju je vodila premijerka Kosor nije ispunila svoje obećanje. Dakle od ukupno potrebnih sredstava, obaveza Vlade nije ispunjena, stoga smo mi zamolili aktualnu Vladu na obećanje prošle Vlade. Tu sam pesimist i mislim da će Ministarstvo zdravlja iz svojih sredstava hitnih intervencija očito morati intervenirati. Dakle, očito ćemo morati ispravljati pogreške koje je napravila Vlada Jadranke Kosor i nije ispunila svoje obećanje – rekao je Ostojić. (B. Č.)





Nakon sastanka izjavio je novinarima da je prvi razlog njegova dolaska potreba gradnje bolnica koje su godinama bile zakinute – županijske bolnice Pula i KBC-a Rijeka.  


“Napokon počinjemo razgovarati o snu dugom par desetljeća, a to je bolnica Rijeka pod jednim krovom”, rekao je dodavši kako se zadnjih 25 godina gotovo ništa nije gradilo, ali da se prodavalo.


– Moderna bolnica 21. stoljeća zahtjeva bolnicu pod jednim krovom i dnevne bolnice i stoga ćemo definitivno krenuti, zajedno s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, u proces izgradnje KBC-a Rijeka na jednom lokalitetu, sukladno potrebama cijele regije, kazao je, dodavši da će se to ostvariti zahvaljujući i činjenici da je država dala dio zemljišta, kao i Grad  Rijeka, te da je “red da i Ministarstvo zdravlja i Vlada adekvatno sudjeluju”.


Drugi razlog dolaska su potrebe dječje hematoonkologije u Rijeci i Hrvatskoj, rekao je Ostojić te naveo da je incidencija malih pacijenata s malignim bolestima u Hrvatskoj oko 150 na godinu, od toga oko 15 posto u Rijeci. Napomenuo je da je situacija u cijeloj zemlji slična, ali da je najgora u Rijeci i u Klaićevoj bolnici u Zagrebu. Naveo je da se 50 do 60 malih pacijenata liječi u Klaićevoj, 50 do 60 na Rebru, 15 do 20 u Rijeci, te da se u Osijeku i panonskoj Hrvatskoj nitko ne liječi jer nema dječjih hematoonkologa, pa se liječe u drugim gradovima. Dio bolesnika se liječi u Splitu, u posve neadekvatnim uvjetima, ustvrdio je Ostojić te podsjetio da je u Splitu jedan prostor hematoonkologije zatvoren četiri godine jer nije bio u hijerarhiji prioriteta.


Ostojić je rekao da je ukupna investicija za uređenje riječke dječje hematoonkolgije nešto više od 3 milijuna kuna, te da je zahvaljujući zakladi i humanitarnim akcijama prikupljeno oko 800.000 kuna, a Ministarstvo zdravlja je osiguralo milijun kuna, te da očekuje da će se pacijenti u rujnu useliti u novu dječju hematoonkologiju.


Riječki gradonačelnik Obersnel kazao je da je apsolutni prioritet izgradnja nove bolnice te da će se gradska uprava uključiti putem gradskog zemljišta. Spremni smo, budući da se Dječja bolnica na Kantridi nalazi na gradskom zemljištu, vrijednost zemljišta uložiti u izgradnju nove bolnice na Sušaku i očekujem da će se u prvu fazu moći krenuti relativno brzo, rekao je.


Ostojić je ocijenio da je to primjer dobre suradnje te istaknuo da su osnivači i vlasnici zdravstvenih ustanova sada država ili županija i da će se ,“gotovo sigurno“, izmjenom zakonskih ovlasti, u sljedećih 12 do 16 mjeseci dozvoliti gradovima da i oni budu osnivači zdravstvenih ustanova.