Rast cijena kvadrata

Oporavak tržišta: Po cijenama nekretnina Opatija prestigla Dubrovnik

Ljiljana Hlača

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Prosječna cijena kvadrata u Opatiji iznosi 3.043 eura, po istraživanju portala Njuškalo. Agenti kažu da je na to moguće utjecala prodaja nekih skupljih nekretnina jer se najlakše prodaju jeftini ili ekskluzivni objekti



RIJEKA  Prema novom istraživanju portala Njuškalo, provedenom na uzorku od 154.000 nekretnina oglašenih na mrežnim stranicama ovoga oglasnika u lipnju 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju oporavak od 1 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na prošlu godinu prisutan pad cijena od 2 posto. Ovi podaci uspoređeni s cijenama iz lipnja 2011. godine, ukazuju na pad vrijednosti kvadrata i to od 5 posto.


Na godišnjoj razini, sve županije osim Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske, pokazuju pad cijena nekretnina, a kada je riječ o najskupljim gradovima i mjestima, Opatija je prestigla Dubrovnik te se s prosječnom cijenom od 3.043 eura po kvadratu smjestila na vrh ljestvice najskupljih hrvatskih gradova, nakon stabline dominacije grada na jugu.


U Dubrovniku za metar kvadratni u lipnju se tražilo 2.983 eura (centar) odnosno 2.625 eura (okolica). U Dubrovniku su na cijeni stanovi i manje kuće. Nakon ovih gradova, po skupoći kvadrata dolazi Hvar, koji bilježi najveći rast cijene kvadrata na godišnjoj razini. Metar kvadratni na Hvaru je prema ovom izvoru – 2.982 eura.


Kuće uz more




Uspoređujući prosječnu cijenu četvornog metra u lipnju 2015. godine u odnosu na isti mjesec lani, Primorsko-goranska županija prema istom izvoru bilježi pad cijena od 2,79 posto. Nadalje, prosječna cijena u Primorsko-goranskoj županiji u lipnju je za stanove iznosila je 1.451 eura, a za kuće 1.642 eura po četvornom metru. Uspoređujući cijene kvadrata u Rijeci za isto razdoblje, pad je izražen u iznosu od 2,30 posto. Tako je u lipnju 2014. godine prosječna cijena četvornog metra  iznosila 1.440 eura, a u lipnju 2015. godine ona je iznosila 1.407 eura.


Komentirajući činjenicu da je po istraživanju Opatija najskuplji grad u Hrvatskoj, Roberto Grdinić iz opatijske agencije Opatija Immobilien rekao nam je da je to zasigurno rezultat sporadičnih realiziranih prodaja koje su uključivale skupe nekretnine na Opatijskoj rivijeri, a što se odmah odrazilo na statistiku. Grdinić smatra da je riječ o trenutnoj situaciji.


– Moguće da je došlo do prodaje skupih nekretnina gdje se za četvorni metar tražilo i 10.000 eura, iako ne mora značiti da je ta cijena prilikom prodaje i postignuta. No, da je tržište nekretnina živnulo – to se ipak polako osjeća. Ali, to je još uvijek na razini upita. U Opatiji se najviše traže male kuće uz more do 100.000 eura, a kojih zapravo nema. Potražnja za zemljištima je zamrla, a najbolje se prodaju mali objekti te stanovi u centru grada – zaključuje dalje Grdinić.


Od stranih upita za ovaj dio Kvarnera najveći interes imaju – prema Opatija Immobilienu – Nijemci i Austrijanci, a kada je riječ o Rusima – njih i nema previše; oni su svoje netom kupljene nekretnine čak počeli prodavati.



U Opatiji je osobito na cijeni stara gradnja (stanovi u vilama), iako svoje klijente imaju i novogradnje, koje se recimo na web stranicama ove agencije prodaju u potpunosti luksuzno namještene. No, kupnju nekretnine u centru Opatije prati jedan dosta izražen problem – nedostatak parkinga.



Interes Nijemaca


Milan Mandić iz opatijsko-riječke agencije Smart- Invest Immobilien rekao nam je da je Opatiju, kao i Dubrovnik, oduvijek krasio epitet »najskuplji« te smatra točnom činjenicu da je prosječna cijena kvadrata u ovom gradu dosegnula cifru od 3.000 eura.


– U Opatiji se traži ili jako jeftino, ili pak ekskluziva. Lakše se prodaju nekretnine po 1.400 eura ili po 5.000 eura, nego one po 3.500 eura. Za takve nekretnine, odnosno za neku srednju cijenu, je najteže naći kupca. A u Opatiji ima svega;  četvorni metar je i po 2.000, i po 3.000, i po 5.000, ali i po 10.000  eura. Ovakve cijene ne može pratiti kupovna moć domaćeg stanovništva te u ovom gradu nekretnine mogu kupiti samo stranci – veli nam Milan Mandić koji također smatra da je tržište nekretnina na području Rijeke i Opatije živnulo. U Rijeci i dalje najbolje prolaze manji stanovi od 70 do 80 kvadrata.

– Od stranaca su za ovo područje najveći interes pokazali Nijemci, Austrijanci, ima nešto Rusa, a godišnje ova agencija zaprimi nekoliko upita iz Francuske ili Norveške. Britanaca, o kojima tu svi pričaju, ovdje nema, oni su jako zainteresirani za jug naše zemlje, posebice Dalmaciju i dalmatinske otoke – zaključio je Mandić.