Centralno grijanje

Opet ekstremni računi Energa: Obračun za studeni pokazao nedostatke novog pravilnika

Marinko Glavan

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Gradski toplinar poslao obavijest da će obračun za studeni obaviti po modelu kojim će se izbjeći ekstremno visoki računi. Suvlasnici stambenih zgrada moraju obavijestiti Energo do 11. prosinca žele li zadržati dosadašnji sporni model obračuna. Ako ga zadrže, Energo se odriče odgovornosti za visoke račune, kaže Sanjin Kirigin



RIJEKA Na adrese ovlaštenih predstavnika stambenih zgrada priključenih na sustav gradskih toplana iz Energa je upućen dopis u kojem gradski toplinar navodi da će izvršiti obračun troškova za studeni prema modelu kojim će se izbjeći pojava ekstremno visokih računa za centralno grijanje. Ukoliko se predstavnici stanara izjasne suprotno, odnosno izričito navedu da traže obračun prema modelu koji su sami odabrali, u Energu se odriču odgovornosti za pojavu visokih računa.


Rok za izjašnjavanje je petak, 11. prosinca u 11 sati, a za sve zgrade koje do tada ne dostave izjavu kako žele da se na njih i dalje primjenjuje model koji su i do sad koristili, Energo će izvršiti obračun koji, prema riječima direktora Sanjina Kirigina, anulira obračunske nelogičnosti, te će potrošnja biti izračunata u rasponu od 50 posto prema udjelu u ukupnoj grijanoj površini i 50 posto prema očitanju s razdjelnika, do 60:40 u korist udjela u grijanoj površini, ovisno o uočenim nelogičnostima u pojedinoj zgradi.


Nerealno skupo


U Energu su, naime, kako je i bilo najavljeno, analizirali sve račune za studeni, odnosno raspodjelu potrošnje za svaku zgradu pojedinačno, te je utvrđeno da, unatoč izmjenama Pravilnika o raspodjeli troškova, i dalje postoji problem nerealno visokih računa za pojedine stanove. Konkretno, kako Pravilnik i dalje dopušta suvlasnicima da sami odluče koji model raspodjele žele primijeniti, kod onih zgrada gdje je na snazi obračun po kojemu se veći dio potrošnje, u nekim slučajevima i do 90 posto, obračunava po očitanju s razdjelnika, došlo je do ponovne pojave nelogično visoke potrošnje i računa za grijanje kod vlasnika stanova koji su koristili radijatore. Primjerice, u zgradi u Ulici Franje Belulovića, gdje se primjenjuje obračun 90 posto prema očitanju s razdjelnika, a samo deset posto po udjelu u grijanoj površini, za stan od sedamdesetak kvadrata izračunata je potrošnja od nevjerojatnih 4.036 kilovatsati. Preračunato u kune to iznosi čak 2.169 kuna, što je, ističu u Energu, nemoguće.


Tehnički nemoguće




– Potrošnja od četiri tisuće kilovatsati za stan tolike površine naprosto nije moguća prema zakonima fizike, ističe voditelj toplinarstva u Energu Klaudio Jurada. Istodobno, dodaje, oni koji su stanove grijali putem vertikalnih cijevi, držeći radijatore zatvorenima, dobili su račun za potrošenu energiju od pedesetak kuna, za stan iste površine, što je, objašnjava, jednako nerealno.


– Usporedili smo ovu potrošnju s potrošnjom stanova slične veličine u zgradama koje nemaju ugrađene razdjelnike i gdje suvlasnici ne štede na toplinskoj energiji, budući da im se ona obračunava po kvadraturi. U takvim je zgradama potrošnja sličnog stana u studenom bila oko 1.500 kWh, a u onima gdje su razdjelnici ugrađeni, a većina koristi radijatore, još niža, oko 1.000 kWh, što potvrđuje da je riječ o tehnički nemogućoj potrošnji, kaže Jurada, dodajući da bi potrošnja u navedenom stanu, kada bi se koristio obračun 50:50, bila upola niža.  


Prema njegovim riječima, do pojave tako visokog računa došlo je zbog obračunskog modela 90:10, pri čemu golema većina stanara nije uključila radijatore, ili je imala minimalan broj impulsa, pa je gotovo sva potrošena toplinska energija obračunata manjem dijelu stanova koji su koristili radijatore.


Izmjena Pravilnika


Upravo zbog toga, ističe direktor Sanjin Kirigin, ali i zbog izmijenjenih odredbi Pravilnika, koje Energu kao kupcu toplinske energije omogućavaju da intervenira u slučaju uočenih nepravilnosti, gradski je toplinar odlučio provesti najavljeni način obračuna, kako bi se nepravilnosti eliminirale.  


 – Pregledom računa, uočeno je da se ponovno pojavio određeni broj računa koji nisu logični, obzirom na tehnički moguću potrošnju energije po površini stana na koji se odnose. Također, pregledom spomenutih računa, ustanovljeno je da je anomaliju uzrokovao isključivo model raspodjele utrošene toplinske energije. Inače, upravo zbog pojave spomenutih tehničkih nelogičnosti u računima, u posljednjih godinu dana Energo je u niz navrata razgovarao, držao prezentacije predstavnicima suvlasnika zgrada kao i pojedinačno s korisnicima sugerirajući im odgovarajući model raspodjele toplinske energije koji, nažalost, većina nije prihvatila.


Zaštita kupaca


Stoga smo, iako su računi za studeni već trebali biti poslani svim korisnicima, odlučili te račune poslati naknadno i to isključivo kako bi korisnike mogli još jednom upozoriti da razmisle o modelu raspodjele te nas o tome i obavijeste zaključno s 11. prosinca ove godine, do 11 sati, kaže Kirigin, dodajući da je cilj zaštita onog dijela kupaca koji su, zbog modela raspodjele, do sada plaćali znatno više od onoga što su stvarno trošili.


– Stvar je u tome da nitko nema pravo štedjeti na tuđi račun, odnosno da oni koji koriste radijatore ne plaćaju potrošnju i za sebe i za svoje susjede, ističe Kirigin, te dodaje da će Energo svim korisnicima koji se ne jave za račune za listopad i studeni te sve buduće račune primijeniti model raspodjele koji anulira tehničke nelogičnosti, bez obzira na to koji model je do sada primjenjivan u slučaju njihove zgrade.


Poziv korisnicima 


– Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju nam, kao kupcu, omogućuje ovakvu odluku. Naglašavam kako do izlaska ovog Pravilnika takva mogućnost nije postojala tako da do sada ovakve korekcije niti nismo mogli raditi.


Zato pozivam sve korisnike da se jave u Energo, ali i da kontaktiraju odabrane tvrtke koje vrše raspodjelu na njihovim stambenim zgradama koje im također mogu na uvid dati podatke i sugerirati model drugačiji od odabranog. Napominjem da je svim ovlaštenim predstavnicima suvlasnika zgrada također poslana obavijest o navedenom. Stoga, ukoliko bi se korisnici odlučili zadržati sporne modele raspodjele  temeljem kojih dolazi do pojave ovakvih računa, Energo za to ne prihvaća daljnju odgovornost, zaključuje Kirigin, dodajući da će u tom slučaju isključivu odgovornost za pojavu ekstremnih računa snositi suvlasnici zgrade koji su inzistirali na zadržavanju spornih modela obračuna.