Najluđa utrka na svijetu

Opatijskoj balinjeradi ni recesija ne može oduzeti šarm

Aleksandra Kućel Ilić

Luda i nezaboravna maškarana utrka  još jednom je pokazala duhovitost, entuzijazam i veliku ljubav »balinjerista« koji bi dali sve osim, dakako Balinjerade, za dobar karić i dobar spust od kojega raste adrenalin



OPATIJA Balinjerada koja je u suncem okupanoj Opatiji proslavila 28. rođendan, uz 300 sudionika i brojnu publiku koja se natiskala uzduž glavne prometnice, jasno je dala do znanja da joj ni teška recesijska vremena ne mogu oduzeti šarm. Luda i nezaboravna maškarana utrka za koju se »judi od pusta« dogovaraju i pripremaju tjednima, još jednom je pokazala duhovitost, entuzijazam i veliku ljubav »balinjerista« koji bi dali sve osim, dakako Balinjerade, za dobar karić i dobar spust od kojega raste adrenalin.


Na poznatoj opatijskoj »stazi smrti«, od hotela Bristol do hotela Imperial, svoju su spretnost, hrabrost i brzinu u utrci na balinjerama (kugličnim ležajevima) pokazali znani i manje znani junaci na karićima, monopatinima i onim najvećim u klasi, »amerikanskim vozilima«.


Među maškaranim sudionicima iz raznih dijelova Hrvatske, tu su bili i gosti iz Italije i Njemačke, a kako je istaknuo Marko Žele koji je posljednjih godina organizatorsku palicu preuzeo od Duška Jeličića Duleta, »Balinjerada je pružila utočište čak i izbjeglicama iz Libije«.




»Po užance« je trebalo najprije odraditi »stroge« treninge koji su započeli u 10 sati ujutro. U prvim redovima našli su se ne samo zamaškarani gradonačelnici Opatije i Rijeke Ivo Dujmić i Vojko Obersnel, već i njihovi politički kompanjoni, pa zatim meštar Tony i svakako neizostavna Barbara s Lošinja, kraljica opatijske Balinjerade kojoj ni 368 kandidatkinja za titulu Miss, nisu uspjele oduzeti prestižnu titulu. Jer, jedna je Barbara…A kada je na startu konačno sve bilo spremno, točno u 12 sati je Mario Lipovšek Battifiaca, čije je odbrojavanje pratilo okupljeno mnoštvo, dao znak da najluđa, najšarenija i najveselija utrka na svijetu može početi. Na stotine prijavljenih »balinjerista« zatim se u odličnom ugođaju punom glazbe uživo i s razglasa, počela »kalevat« i pretvorila Opatiju u ono što i zaslužuje – užareno karnevalsko grotlo s Kvarnera.


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u ponedjeljak, 28. veljače