RiGenerator

Održano predizborno sučeljavanje Novog lista: Ovo su bile najzanimljivije izjave

Portal Novilist.hr

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

"Svi mi u Rijeci znamo što su crnokošuljaši i oni tu ne prolaze. No najgori crnokošuljaši su ova gospoda iz HDZ-a i Mile Biondić. Koalicija s HDSSB-om? Nije potrebna, pobjeđujemo i bez njih", odvratio je Jovanović



RIJEKA – Iz SDP-a i dalje ne žele decidirano reći odbijaju li potencijalnu postizbornu koaliciju s HDSSB-om, već na to pitanje ponavljaju neodređeni odgovor – ‘neće nam biti potrebno’. Nije to ni na večerašnjem predizbornom sučeljavanju kandidata za 8. izbornu jedinicu htio konkretno razjasniti ni SDP-ov Željko Jovanović.


“Svi mi u Rijeci znamo što su crnokošuljaši i oni tu ne prolaze. No najgori crnokošuljaši su ova gospoda iz HDZ-a i Mile Biondić. Koalicija s HDSSB-om? Nije potrebna, pobjeđujemo i bez njih”, odvratio je Jovanović.


Na večerašnjoj tribini “RiGenerator” u organizaciji Novog lista i agencije Libra, koja je u videoprijenosu bila emitirana i na našem portalu, sudjelovali su Mario Alempijević (Akcija mladih), Mile Biondić (HKS), Ana Bobinac (ORaH), Josip Borić (HDZ), Željko Jovanović (SDP), Petar Turčinović (Istarski demokrati), Slavko Linić (Uspješna Hrvatska), Ines Strenja Linić (MOST), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), Giovanni Sponza (IDS), Slavica Šota (Pokret otpora), te Vladimir Kapuralin (SRP).




Živu raspravu u Transadriji moderirali su novinari Novog lista Tihana Tomičić i Davor Mandić. Potrajala je čak tri sata, a u nastavku ćemo izdvojiti po jednu izjavu od svakog aktera tribine.


Mile Biondić (HKS): Mislim da se pozdrav “Za dom spremni” previše politizira. On je bezazlen i nikoga ne vrijeđa. Ne razumijem zašto bi bio zabranjen, kao što nije zabranjen ni “Rajska djevo, kraljice Hrvata”.


Vladimir Kapuralin (SRP): Danas se ljevicom u Hrvatskoj podrazumijeva svašta – čak i reformistička socijaldemokracija kao klasična građanska stranka koja se zalaže za obranu pozicija kapitala, a ne radničke klase. Ja sam marksist.


Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid): Između SDP-a i HDZ-a nema nikakve razlike. Ako HDZ sada pobijedi, promijenit će se samo par ljudi, ali će sistem ostati isti. Da HDZ-ovci imaju i malo morala, ugasili bi stranku sami.


Josip Borić (HDZ): Ljude poput Željka Jovanovića treba isključiti iz politike. On samo vrijeđa. Vidjet ćete iza 8. studenog koliko je grijeha skriveno ispod tepiha.


Željko Jovanović (SDP): Odgovorno tvrdim da sam bio sposobniji ministar obrazovanja i od Fuchsa i od Mornara i da sam više napravio. Samo dvije činjenice oko toga. Hrvatska od Stipe Šuvara nije imala strategiju razvoja znanosti. Sada je ima, a iz nje proizlazi nova kurikularna reforma. Zahvaljujući meni, Hrvatska je danas i društvo u kojem je obrazovanje 35 posto dostupnije svima nego 2011.


Ines Strenja Linić (MOST): Političarima treba ograničiti rad na dva mandata.


Ana Bobinac (ORaH): Mi smo stranka ljevice i spremni smo podržati manjinsku vladu koja će podržati potrebne reforme.


Slavko Linić (Uspješna Hrvatska): Želim da se građani Rijeke sjete tko je Slavko Linić, tko je Ivo Josipović, a tko Radimir Čačić. Mi smo ljudi s iskustvom koji su radili. Ne bavimo se politikom radi svoje koristi, već radi građana. Građani su naš posao.


Mario Alempijević (Akcija mladih): Mi smo za to da u Hrvatskoj glasuju oni koji tu plaćaju porez. No čini se da će naše biračko tijelo uskoro ionako većinom biti dijaspora, jer i SDP i HDZ tjeraju mlade iz Hrvatske.


Giovanni Sponza (IDS): IDS je vjerodostojan i dosljedan. IDS 25 godina živi antifašizam i toga se ne sramimo. IDS je jedina politička stranka koja je nedvosmisleno rekla da će podržati vladu ljevice i rekla da neće dati podršku desnoj opciji.


Blaženka Kulić (U ime obitelji): Mi zastupamo obitelj u kojoj dijete ima oca i majku. Ne dvije majke i dva oca. Nikad se nismo zalagali za zabranu nečega, već samo za brak i obitelj. Obitelj je temeljna jedinica društva.


Petar Turčinović (Istarski demokrati): Zalažemo se za referendum koji bi trebao spriječiti Vladu da nas dalje zadužuje. Drugi će biti referendum za ukidanje televizijske pretplate.


Slavica Šota (Pokret otpora): Nisam još završila sa Slavkom Linićem. A gospodinu Lalovcu nikad nisam dala podršku nego sam mu dala kontakt osobe koja mu je bila voljna dati popis svih osoba koje su opljačkale Hrvatsku. Od tad mi se on više nije javio.