OŠGornja Vežica izgubila spor

Odluka Županijskog suda: Zbog lokve čaja učeniku odšteta od 57 tisuća kuna

Ingrid Šestan Kučić

Nesretni učenik je za vrijeme odmora hodajući hodnikom »naletio« na lokvu čaja te je uslijed pada slomio bedrenu kost. Posljedica tog događaja za učenika je bio trotjedni boravak u Dječjoj bolnici Kantrid



RIJEKA  Županijski sud u Rijeci prvostupanjskom presudom odlučio je da Osnovna škola Gornja Vežica mora isplatiti 57.840 kuna učeniku čiji su roditelji prije tri godine tužili školu zbog naknade štete i to iz razloga što je nesretni učenik za vrijeme odmora hodajući hodnikom »naletio« na lokvu čaja te je uslijed pada slomio bedrenu kost. Posljedica tog događaja za učenika je bio trotjedni boravak u Dječjoj bolnici Kantrida, a za gornjovežićku školu odluka Županijskog suda da uz 57.840 kuna isplati i 10.289 kuna za parnične troškove.


Prvotno je sličnu presudu donio i Općinski sud u Rijeci, a njome su bile nezadovoljne obje strane. Naime, odlukom Općinskog suda gornjovežička je škola učeniku trebala isplatiti još veći iznos, a riječ je o 70.500 kuna, no škola se na takvu odluku žalila ocjenivši je neosnovanom. Ta je žalba djelomično prihvaćena te je iznos štete umanjen, dok je druga strana istovremeno zahtjevala 12 tisuća kuna više od utvrđene naknade štete te naknadu troškova odgovora na žalbu, što je odbijeno.


Iako je presuda Županijskog suda adresirana na Osnovnu školu Gornja Vežica sredstva za isplatu štete osigurat će Grad Rijeka kao osnivač škole, jer kako pojašnjava pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj za takve slučajeve isplata ide iz proračunske zalihe.




– Uvijek kada se tako nešto dogodi isplata ide iz proračunske zalihe.  To je uobičajena procedura kod takvih predmeta, a sami po sebi nemaju neku pravilnost i nemoguće ih je predvidjeti te se iz tog razloga sredstva isplaćuju iz proračunske zalihe. Potom Gradu sredstva refundira osiguravajuća kuća s kojom Grad ima sklopljenu policu osiguranja, pojašnja pročelnica.


Punomoćnik tužitelja već je zatražio od Osnovne škole Gornja Vežica da se potraživani iznos sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom što prije izvrši.


Osnovna škola Gornja Vežica Gradu je već dostavila obavijest Croatia osiguranja d.d. da će nakon što se postupi po predmetnoj presudi osiguravajuća kuća refundirati taj iznos Gradu Rijeci. Iako je procedura u slučajevima naknade štete ustaljena, nisu česti slučajevi da učenici i njihovi roditelji tuže školu, a prema podacima Grada Rijeke punomoćnik tužitelja već je zatražio od Osnovne škole Gornja Vežica da se potraživani iznos sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom što prije izvrši.