Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
18. siječnja 2020.
Nova izvedba oduševila

Oda Grobnišćini: ovacije Kantati od svetoga Bartola

Foto Roni BRMALJ
Foto Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 24. kolovoz 2013. u 22:10 2013-08-24T22:10:18+02:00

Ako je prije tri godine Kantata iznenadila publiku himničnošću i pjevnošću, ove su godine posebnost bila četiri grobnička solista uz pratnju ženske vokalne skupine ZVIR, te novi zborski aranžmani

CERNIK  Kao i 2009. godine, kada je praizvedena u povodu stote obljetnice cerničke crkve, »Kantata od svetoga Bartola« Vinka Škarona i Vlaste Juretić u petak je na isto mjesto privukla velik broj slušatelja, koji su izvedbu ispratili ne samo dugim i srdačnim aplauzom, već i brojnim čestitkama autorima i izvođačima, s kojima su se još dugo zadržali ispred Župnog dvora crkve u Cerniku.Inicijativom cerničkog plovana, velečasnog Petra Zebe koji je stotu obljetnicu crkve u svojoj župi želio dostojno obilježiti, autorski tandem Juretić-Škaron napisao je 2009. godine »Kantatu od svetoga Bartola«, djelo sakralnog karaktera, ali svjetovna glazbenog ozračja, pjevno i dopadljivo uhu slušatelja. Stoga ne čudi radost i oduševljenje na licima tristotinjak ljudi koji su i ove godine – večer uoči blagdana svetoga Bartola, zaštitnika župe – došli na koncert. 

Grobnički solisti

Ako je na praizvedbi prije tri godine Kantata iznenadila publiku himničnošću i pjevnošću, ove su godine posjetitelji znali što dolazi slušati, ali su posebnost činili novi izvođači – grobnički solisti Gordana Juretić Perušić, Ranka Butković, Cvetan Pelčić i Duško Žeželić, uz pratnju ženske vokalne skupine ZVIR iz Jelenja, te novi zborski aranžmani, koje je sačinio voditelj »Zvira«, mladi glazbenik i dirigent Davor Juretić. Solisti su pjevali uz glazbenu matricu, pojačanu skladnim živim zapjevom ženske vokalne skupine, čija je višeglasna dionica mjestimično napisana kanonski, tako da dinamično nadopunjuje sola – baršunasti bariton Duška Žeželića, zvonki sopran Gordane Juretić Perušić, srčani dramatski zapjev Cvetana Pelčića i voluminozni alt Ranke Butković. 

Kantata je započela Pogovorom zaslužnih duša, imaginarnim susretom svećenika Srećka Blaževića i graditelja Lovre Miculinića, koji su 1909. godine  podigli crkvu svetoga Bartola u Cerniku. Snimku su realizirali, govoreći arhaični tekst Vlaste Juretić, vrsni kazivači Stanislav Lukanić i Veljko Franović. 

Zebina pjesma

Uslijedila su solistička i zborska pjevanja. Tekst Vlaste Juretić u ideji prati liturgiju, ali u himničnoj atmosferi glazbe Vinka Škarona »Kantata svetoga Bartola« je prava oda Grobnišćini, posebno u posljednjem pjevanju »Grobnišćino moja, probudi se« koje je, na inzistiranje publike, ponovljeno kao bis. 

Uspjeh večeri zrcalio se na licima publike i izvođača, a posebno je bio zadovoljan cernički župnik Pero Zeba koji kaže da je himnična glazba »Grobničke kantate« pravi lijek za dušu, jer potiče radost i ljubav prema zavičaju, umjesto tmurnih misli koje okupiraju današnjeg čovjeka, okrenutog lažnim vrijednostima. U prigodi Bartoje, velečasni Zeba napisao je  »Pismo majke Grobnišćice« koje  je – kao uvod Kantati – kazivala Gordana Juretić Perušić. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.