Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Sufinanciranje

Od spomeničke rente iduće godine sanacija devet zgrada, među njima i Casa Nave u Laginjinoj

Foto: Marin Aničić
Foto: Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2018. u 12:01 2018-12-04T12:01:52+01:00

U 2019. godini započelo bi se s provođenjem programa na građevinama Antuna Dalmatina 7, Pavla Rittera Vitezovića 5, Šime Ljubića 4, Ante Starčevića 2 i Vjenceslava Novaka 18

RIJEKA - Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar najavio je da će Grad Rijeka sufinancirati sanaciju fasada ili krovišta na devet stambeno-poslovnih zgrada koje je odabralo povjerenstvo na natječaju na koji je pristiglo 40 prijava. Riječ je o projektu trošenja novca prikupljenog od spomeničke rente za sufinanciranje Programa sanacije i obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke.

– Nakon što vlasnici, odnosno suvlasnici građevina provedu postupak nabave radova sanacije i obnove građevina, Grad Rijeka će s njima sklopiti ugovore o sufinanciranju njihovih programa. U 2019. godini započelo bi se s provođenjem programa na građevinama Antuna Dalmatina 7, Pavla Rittera Vitezovića 5, Šime Ljubića 4, Ante Starčevića 2 i Vjenceslava Novaka 18.

Ako bi se svi programi za 2019. godinu realizirali po prijavama u cijelosti, potrebna sredstva za ukupnu realizaciju programa iznosila bi oko 3,3 milijuna kuna. U 2020. godini izvodila bi se sanacija na zgradama Gnambova 2, Laginjina 19, Verdieva 5 i Trpimirova 5. Potrebno je osigurati također oko 3,3 milijuna kuna, naveo je Šarar. Pročelnik je izrazio žaljenje zbog toga što su od projekta odustali suvlasnici Malog nebodera u Ciottinoj 20, ali je posebno istaknuo obnovu stambenog objekta u Laginjinoj 19, poznatijeg kao Casa Nave.

Šarar je izvijestio Kolegij gradonačelnika da su za sanaciju grobnica na zaštićenim grobljima Trsat i Kozala pristigle četiri prijave, a iz proračuna će se za sufinanciranje osigurati oko 100.000 kuna.
Riječki pročelnik za kulturu podsjetio je da je u 11 godina provedbe programa obnovljena 51 zgrada, a za što je osigurano oko 20 milijuna kuna.

– Sjećam se da je svojevremeno sličan zagrebački projekt proglašen »new dealom«, a nedavno sam pronašao podatak u medijima da ni jedan objekt od njih oko 2.000 nije obnovljen, izjavio je Šarar.

Gradonačelnik Vojko Obersnel to nije prešutio, već je dao ironično objašnjenje toga slučaja.

– Nedavno je u Rijeci Bandić kazao da bi on sanirao fasadu pošte za vrijeme potrebno za ispijanje dvije kave. Pa je u medijima osvanulo da bi on pojeo fasadu. Može biti da u Zagrebu poprave fasadu, a onda ih Bandić pojede, zaključio je Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.