Stigli gosti

Obiteljski posao na Platku: Obnovljeni Mali dom opet radi, već stižu upiti za doček 2018. godine

Sanja Gašpert

Preuređeni dom na Platku/ snimio Roni BRMALJ

Preuređeni dom na Platku/ snimio Roni BRMALJ

U djelomično uređenom domu, kojemu predstoji još sanacija gornjeg kata sa sobama, u ponudi je domaća hrana, dnevni kolači i palačinke. Zakup doma dobila je obitelj Brkić iz tvrtke Promocija



Točno godinu dana nakon Velikog doma, svoja vrata posjetiteljima nedavno je otvorio i Mali dom Platak, koji je tijekom proteklih blagdana primio svoje prve posjetitelje. Naime, iako je obitelj Brkić iz Promocije j.d.o.o. prije godinu dana dobila u zakup Mali dom Platak, s radom u objektu nije mogla početi sve do 17. listopada prošle godine, kada je iz njega, tek odlukom suda, izašao dotadašnji zakupac.


– Odmah smo počeli sa sanacijom i u kratkom roku uspjeli osposobiti za rad prizemlje, gdje smo promijenili sve instalacije, uredili, oličili i sanirali te stavili u funkciju dvije restoranske prostorije, kuhinju, sanitarni čvor i skladišni prostor. Dvije prostorije imaju kapacitet za 90 osoba. Sve smo uredili vlastitim sredstvima, a Općina Čavle sanirala je krov, kaže Nedžad Brkić, čija supruga Nada je voditeljica posla. Uz Nadu Brkić, u Domu su zaposlene i kćeri Alisa i Nensi te sin Darko, kao i prijatelj Ante Vuković, kao kuhar, dok sam Nedžad, inače hrvatski branitelj, kako kaže, »brine o logistici«.


U djelomično uređenom domu, kojemu predstoji još sanacija gornjeg kata sa sobama, u ponudi je domaća hrana, dnevni kolači i palačinke, a cijene su pristupačne.




– Zaposlena je cijela obitelj i trudimo se ugoditi svakom gostu, uz domaću hranu i piće. Već smo nabavili neke namirnice iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Ogulina i Ravne Gore, a prezentirat ćemo i druge domaće proizvođače, posebice braniteljske udruge i braniteljske zadruge pa smo tako od jedne od njih nabavili domaće vino iz Slavonije. Prvi gosti bili su nam djelatnici Velikog doma, koji su nam ponudili suradnju i svekoliku pomoć, pomogli su nam savjetima, kaže Brkić. Dodaje da, nažalost, gornji kat s 15 soba i 60 kreveta nije u funkciji, a kada će biti, nije poznato.


– Riječ je o dosta derutnom prostoru, u koji se nije ulagalo sigurno desetak godina, sobe nisu dobro izolirane, prozore treba mijenjati, nabaviti novu opremu. Općina Čavle angažirala je sudskog vještaka koji je zabranio korištenje gornjeg kata zbog loše međukatne konstrukcije. Također, Općina je naručila izradu projekta obnove gornjeg kata, a postoje neke mogućnosti da se cijeli projekt aplicira za sredstva europskih fondova. Vidjet ćemo hoće li to biti moguće, ali riječ je o financijski i građevinski zahtjevnom projektu, tako da ne vjerujem da će do sljedeće zime biti u funkciji. Općina Čavle se, kao vlasnik objekta, u svemu angažirala, već su nas nekoliko puta posjetili načelnik Željko Lambaša i njegova zamjenica Ivana Cvitan Polić, koji su obećali pomoć u uređenju gornjeg kata. Također, Goranski sportski centar najavio je proširenje parkinga, a GP Krk nastavak proširenja glavne prometnice prema Platku. Platak je posljednjih godina dosta napredovao u smislu ponude novih sadržaja, ima budućnost, ali je veliki problem voda. Srećom, imamo pomoć DVD-a Čavle, čiji vatrogasci nam kada god zatreba dovoze vodu, kaže Brkić.


Njegova supruga Nada dodaje da je bilo dosta upita za doček Nove godine, a posjetitelji se već raspituju za doček Nove, 2018. godine.


– Zasad nemamo mogućnosti za pružanje usluga smještaja i to nam je veliki nedostatak. Posjetitelji nam stalno dolaze, posebice izletnici i planinari, a nama je najvažnije da od nas odu zadovoljni i ponovo se vrate, kaže Nada Brkić, najavljujući svečano otvorenje Malog doma sljedeći tjedan.