Financijska potpora

Obećano ulaganje: Sljedeće godine 20 milijuna kuna za krčki aerodrom

Marinko Glavan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Dvadeset milijuna kuna ulaganja u Zračnu luku Rijeka u idućoj godini najavio je župan Zlatko Komadina nakon jučerašnjeg radnog sastanka održanog na aerodromu gdje su se, uz predstavnike županije, okupili i ostali manjinski suvlasnici i uprava Zračne luke, predstavnici aviokompanija te Turističke zajednice Kvarner i Turističke zajednice Rijeka. Sastanku je, kako je prvobitno bilo najavljeno, trebao prisustvovati i ministar prometa Oleg Butković, no zbog drugih obaveza njegov je dolazak na riječki aerodrom odgođen za drugu polovicu kolovoza, tako da su ostali suvlasnici, prema objašnjenju župana Komadine, sastanak odradili kao pripremu za razgovor s ministrom Butkovićem. Komadina je kao osnovni cilj istaknuo povećanje broja putnika.


– Cilj je povećati promet sa sadašnjih 150 tisuća putnika na 300 tisuća i dalje prema pola milijuna, što je brojka koju želimo na našem aerodromu. Povećanje broja putnika kanimo ostvariti kroz razne postojeće modele, u četiri pravca – reviziju udruženog oglašavanja, reviziju subvencioniranih letova u Hrvatskoj, alternativni aerodrom za Zračnu luku Zagreb i mrežu aerodroma kojoj je operater Zračna luka Rijeka. Svaki od tih modela osigurat će porast broja putnika – kazao je Komadina.


Potencijal za rast


Njegov zamjenik Marko Boras Mandić smatra da Zračna luka Rijeka ima najveći potencijal za rast od svih hrvatskih aerodroma.


– S nekoliko konkretnih mjera koje trebamo dogovoriti s resornim ministrom, možemo doći do brojke od 500 tisuća putnika. Prva je PSO, program poticanih letova, gdje Rijeka trenutno ima samo tri i pol tisuće subvencioniranih sjedala, za razliku od Splita i Dubrovnika koji imaju preko 200 tisuća svaki. Kada bi Rijeka samo u tom dijelu dobila ono što imaju Split i Dubrovnik, to bi osiguralo gotovo 200 tisuća putnika više – rekao je Boras Mandić.Na novinarsko pitanje u što će konkretno biti uloženo 20 milijuna kuna u idućoj godini, dožupan je kazao kako se radi o nizu ulaganja u infrastrukturu, sigurnost, pa sve do udruženog oglašavanja kroz koje županija i Turistička zajednica imaju ambiciozan plan povećati broj putnika za čak 200 tisuća u idućih nekoliko godina.


Aerodrom je ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, ostvario skroman porast broja putnika od 1,5 posto, rekao je direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić, ali je istodobno ostvareno značajno povećanje u ostalim segmentima. – Udvostručili smo broj uzlijetanja i slijetanja, kao i količinu prodanog goriva. Po teretnom prometu, kojega godinama gotovo da i nije bilo, sada smo drugi u Hrvatskoj – rekao je Palalić, koji je nedavno za naš list najavio značajnije povećanje broja putnika u 2018. godini.


– Uprava je iznijela plan ulaganja od čak 50 milijuna kuna, od čega bi 29 milijuna bilo uloženo u novu pistu, no sve to još treba dogovoriti s ministarstvom – rekao je Boras Mandić.


Udruženo oglašavanje


Direktorica TZ-a Kvarner Ivana Peršić Živadinov je aerodrom ocijenila ključnim u dovođenju gostiju s udaljenijih tržišta, te najavila udvostručena ulaganja u udruženo oglašavanje u idućoj godini, što bi trebalo rezultirati povećanjem broja linija, a samim time i putnika u Zračnoj luci i stranih turista na Kvarneru. Predstavnik aviokompanije Eurowings, trenutno najvećeg operatera u Zračnoj luci Rijeka, s nizom linija prema njemačkim gradovima, Ivan Oreč, najavio je pedesetpostotno povećanje broja putnika na njihovim letovima u ovoj godini, istaknuvši posebno novu liniju prema Hannoveru, uvedenu ove sezone.


– Posebno nam je zadovoljstvo što ove godine prvi put pokrećemo cjelogodišnju liniju, između Kölna i Rijeke, koja će prometovati dvaput tjedno, počevši od jeseni – rekao je Oreč.