Izložba sportske fotografije

ODLUČUJUĆI TRENUTAK Najbolja ‘Snaga’ Nataše Kupljenik

Igor Duvnjak

Pobjednica Nataša Kupljenik ispred nagrađene fotografije / Snimio Marko GRACIN

Pobjednica Nataša Kupljenik ispred nagrađene fotografije / Snimio Marko GRACIN

Drugu nagradu je dobio Manuel Angelini za fotografiju »Trenerske nevolje«, a treću Denis Peroš za fotografiju »Start«. Na natječaju je bilo prijavljeno čak 567 fotografija 86 autora iz više zemalja



RIJEKA  U večeri kada su refuli vjetra okretali kišobrane Riječankama i Riječanima i dok je prijatelj u šali na rastanku upozoravao prijatelja da večeras ne zaboravi zaliti vrt, bilo je ugodno, toplo i lijepo u Starom gradu, u Galeriji Principij, gdje je otvorena tradicionalna, već jedanaesta izložba posvećena sportskoj fotografiji pod nazivom »Odlučujući trenutak – 2019«.


Izložbu je službeno otvorenom proglasila Marina Medarić, zamjenica župana PGŽ-a, a na večeri koju je vodio već uobičajeni voditelj ovakvih i mnogih drugih sličnih okupljanja Joso Krmpotić, sudjelovala su brojna znana imena iz političkog, društvenog i sportskog života Rijeke, kao i ona iz uvijek zanimljivog svijeta fotografije, a došli su i razni ugledni gosti.


Za izložbu i natječaj je zanimanje bilo iznimno veliko, prijavljeno je bilo čak 567 fotografija 86 autora iz raznih zemalja, pred Prosudbenim povjerenstvom, kojem je na čelu profesor Borislav Božić je bio obiman i odgovoran posao.


Odlučujući trenutak: Nagrađeni i pohvaljeni autori / Snimio Marko GRACIN


Odlučujući trenutak: Nagrađeni i pohvaljeni autori / Snimio Marko GRACIN





Pritom se oni nisu mogli voditi bilo kakvim osobnim simpatijama budući da su autori i fotografije bili navedeni pod brojevima, nije bilo nikakvih imena. Iz takve obimne zbirke fotografija za izložbu je odabrano njih 64 koje je ostvarilo 39 autora i među kojima su odabrani oni koji su sinoć nagrađeni. Za najbolju je odabrana gošća iz Slovenije Nataša Kupljenik za dojmiljivu fotografiju »Snaga« na kojoj se itekako dobro, detaljno vidi naprezanje i snaga svakog pojedinog mišića pri usponu na planinu.


– Ja sam u biti rođena u Kutini – rekla je prvonagrađena Nataša Kupljenik u kratkom obraćanju nakon što je primila prvu nagradu. Živim već više godina u Sloveniji, a ovdje navraćam. Sportskom se fotografijom inače bavim profesionalno.


Drugu nagradu je dobio Manuel Angelini iz Istarske županije za fotografiju »Trenerske nevolje« na kojoj su treneri Nenad Bjelica, Igor Bišćan i Damir Burić. Riječ je o kolekciji fotografija, a Angelini je rekao da je silom prilika s nje morao ispasti Igor Cvitanović. Dobitnik treće nagrade je Denis Peroš iz Zadarske županije za fotografiju »Start«.


Odlučujući trenutak: Izložba je pobudila zavidan interes publike / Snimio Marko GRACIN


Odlučujući trenutak: Izložba je pobudila zavidan interes publike / Snimio Marko GRACIN



Osim njih pohvale su dobili Lucija Lokas iz Zagreba za fotografiju »Flotet i epee«, Goran Gudić iz PGŽ-a za fotografiju »Neumorni trkač«, Ante Drozdak, također iz PGŽ-a za fotografiju »Judo stisak«, Goran Matika iz Istarske županije za fotografiju »Baby steps« te Benny Burger iz Austrije za fotografiju »lagano u legendu, zadnji zaplivao ali nije izašao«, Mario Radaković iz PGŽ-a za fotografiju »nahting dawn allwajs up«.


U kategoriji mladih autora do 21 godine dobitnica je Splićanka Lea Dugandžić za fotografiju »Golf – Split 2019«, a nagradu za fair play dobio je Vladimir Dugandžić, također iz Splita za fotografiju »Sport i prijateljstvo«.


Ljubitelji sporta i fotografije mogu razgledati izložbu do subote, otvorena je do tada svakog dana od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.


Odlučujući trenutak: Obitelj Dugandžić / Snimio Marko GRACIN


Odlučujući trenutak: Obitelj Dugandžić / Snimio Marko GRACIN