Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
26. siječnja 2020.
Reagiranje

OBERSNEL 'Tvrdnje g. Borasa Mandića oko Kantride naprosto nisu točne'

OBERSNEL 'Tvrdnje g. Borasa Mandića oko Kantride naprosto nisu točne'
OBERSNEL 'Tvrdnje g. Borasa Mandića oko Kantride naprosto nisu točne'
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 11:14 2018-09-25T11:14:02+02:00

G. Boras Mandić tako opsežno izlaže model po kojem bi se trebala dogoditi investicija u stadion, u svojoj viziji vidi i namjene novog – starog stadiona, ali i posve netočno opisuje dosadašnje načine sanacije travnjaka stadiona na Kantridi, navodi u reagiranju na članak gradonačelnik Obersnel

Molim vas da temeljem Zakona o medijima objavite ispravak teksta objavljenog u Novom listu 16. rujna, na stranicama 14 i 15, pod naslovom »Kantrida se sigurno gradi, novim se stadionom treba sačuvati – stara vremena«, a čiji je autor Edi Prodan.

Tekst tematizira budućnost stadiona na Kantridi te novinar uz izjavu gospodina Damira Miškovića i moju izjavu, donosi i izjavu dožupana Primorsko-goranske županije Marka Borasa Mandića čije navode moram ispraviti jer nisu točni.

G. Boras Mandić tako opsežno izlaže model po kojem bi se trebala dogoditi investicija u stadion, u svojoj viziji vidi i namjene novog – starog stadiona, ali i posve netočno opisuje dosadašnje načine sanacije travnjaka stadiona na Kantridi.

U konačnici, dožupan velikodušno nudi i financijsku pomoć Županije u realizaciji projekta kojeg je zamislio što je, moram reći, dobrodošla promjena u odnosu na dosadašnji stav Županije po pitanju novčane podrške projektima Grada Rijeke. Naime, Grad Rijeka je do sada sportske objekte gradio i održavao bez lipe podrške Primorsko-goranske županije pa su tako isključivo sredstvima proračuna Grada izgrađeni Bazeni Kantrida, Atletska dvorana Kantrida ili pak Centar Zamet.

No da se vratim na travnjak »Kantride« o kojem Boras Mandić kaže: »Siguran sam da bi novi travnjak riješio problem s plavljenjem terena i bez da se teren podiže za metar ili dva. Naravno, ako se napravi kvalitetno, a ne kao prošli put kad se umjesto propisane podloge navozila zemlja«. E pa te tvrdnje g. Borasa Mandića naprosto nisu točne i ne znam čemu se petlja u nešto o čemu očito nema pojma.

Naime, na Stadionu Kantrida izvršeni su radovi na obnavljanju i popravljanju prirodnog travnjaka prema izvedbenom projektu tvrtke Šport Projekt d.o.o. iz Samobora (projektant Ratimir Škutelj dipl.ing.arh.) vrijedni 8.653.831,12 kuna. Radovi su uključivali sljedeće zahvate:

uklonjen je cijeli travnati sloj sa zemljanom podlogom do debljine sloja od 50 cm; nakon valjanja posteljice nasipan je novi sloj kamenog agregata granulacije od 0-60 mm s preciznim planiranjem prema projektnim padovima i valjanjem do potrebne zbijenosti; iskopani su rovovi u koje su položene drenažne cijevi sistemom »riblja kost«; izvedena je ispuna drenažnih kanala slojem kamenog nabačaja granulacije 16-32 mm u količini; ugrađen je sloj mješavine humusa, treseta i riječnog pijeska u površini od 8.600 četvornih metara;

na pripremljenu mješavinu humusa, treseta i riječnog pijeska postavljen je travnati busen proizvođača Schwab-rollrasen površine 8.600 u propisanim padovima od 0,5 posto na sve četiri strane nogometnog igrališta; ugrađen je novi sustav za polijevanje proizvođača Rain bird, ukupno 24 komada, od čega 8 kom. u terenu i 16 kom. uz rub igrališta; zamijenjeni su postojeći betonski poklopci rigola s kanalom za odvodnju oborinske vode s atletske staze sa sustavom za odvodnju oborinske vode »Aco sport sistem 1500« u dužini od 300 m; odvodnja unutar igrališta i obodno riješena je drenažnim sustavom tipa »riblja kost« u koju su položene drenažne cijevi tipa Mildren profila 120 mm u dužini od 1.600 m i profila 160 mm u dužini od 400 m;

pročišćen je i saniran postojeći sustav kanalizacije oborinske vode kojom je riješena odvodnja oborinske vode s igrališta i atletske staze u more. Naravno, niti za taj zahvat Županija nije izdvojila niti kune.
Dakle, nema govora o pukom »navoženju zemlje«, kako to tvrdi g. Boras Mandić. Također, svi su radovi izvedeni sukladno pravilima struke i projektnoj dokumentaciji, uz stručni nadzor.

Ono što g. Boras Mandić ne zna ili s pravi da ne zna jest činjenica da je osnovni problem prirodnog travnjaka Stadiona Kantrida vezan uz dizanje podzemnih vode u trenucima povećanog priliva oborinske vode iz čitavog slivnog područja koje završava na najnižoj točki uz more, a to je upravo pozicija stadiona, kao i okolnog priobalja. Stoga se rješavanje problematike podzemnih voda Stadiona Kantrida može izvesti samo izgradnjom ozbiljnijih hidro građevina i/ili podizanjem nivoa igrališta, a ne novim travnjakom, kako to tvrdi g. Boras Mandić. Ali, ako to želi isprobati sredstvima Županije ili pak vlastitim, neka proba, piše u priopćenju koji potpisuje riječki gradonačelnik mr.sc. Vojko Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu