Elekta Monaco

Nova oprema u riječkom KBC-u: Sustav za planiranje radioterapije povećava mogućnost izlječenja i smanjuje nuspojave

Barbara Čalušić

Foto: Petar Fabijan

Foto: Petar Fabijan

Riječ je o najsuvremenijem računalnom sustavu za izračun raspodjela doze kod radioterapijskih postupaka



RIJEKA Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja Kliničkog bolničkog centra Rijeka u sklopu IAEA projekta koncem prošle godine dobio je opremu vrijednu više od milijun kuna. Radi se o sustavu za planiranje radioterapije Elekta Monaco s najtočnijim postojećim računalnim algoritmom za izračunavanje raspodjele apsorbirane doze, pod imenom Monte Carlo.


Ovaj sustav planiranja radioterapije, prema mišljenju stručnjaka, povećava mogućnost izlječenja i smanjuje neželjene posljedice. Elekta Monaco je tijekom prošle godine pripremljen za kliničku uporabu, a početkom ove godine započelo se s njezinom primjenom. Prema riječima voditelja Centra Slavena Jurkovića, sustav za planiranje radioterapije Elekta Monaco predstavlja najsuvremeniji računalni sustav za izračun raspodjela doze kod radioterapijskih postupaka, a za izračun koristi Monte Carlo algoritam koji predstavlja zlatni standard za proračune složenih fizikalnih problema.


– Za razliku od drugih sustava koje fizičari koriste za planiranje radioterapije, kod Elekta Monaco sustava proračun se temelji na izračunavanju velikog broja slučajeva te statističkoj obradi dobivenih podataka, a za to su potrebna vrlo snažna računala. Sve to podrazumijeva visoku cijenu takvog sustava koja iznosi više od milijun kuna pa on još uvijek nije jako zastupljen u kliničkoj praksi, objašnjava Jurković.




KBC Rijeka jedina je bolnica u Hrvatskoj koja za izračun individualnih optimiziranih planova radioterapije koristi takav napredan sustav. Klinička upotreba takvih sustava na radioterapijskim klinikama još uvijek više iznimka nego pravilo.


– Sustav je nabavljen sredstvima iz projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju CRO6012 Developing Quality Assurance programme for the Clinical Use of Advanced Radiotherapy Techniques koji provodi Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC Rijeka. To je posljednji od tri IAEA projekta vezanih za osiguranje kvalitete u radioterapiji koji je proveden u KBC Rijeka u svrhu uspostave i održavanja vrhunskih standarda u terapiji zračenjem. Projekt je uspješno završen u prosincu 2015.godine, ističe Jurković.


Klinička primjena sustava na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka započela je prije nešto manje od pola godine. Prethodila joj je vrlo zahtjevna priprema sustava te verifikacija njegovog rada, koje je proveo Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja. Fizičari iz Centra upravljaju ovim sustavom i koriste ga u dijelu svojih radnih zadataka vezanih za optimizaciju radioterapije.


Uključivanjem ovog sustava u svakodnevni rad Klinike omogućeno korištenje svih naprednih mogućnosti koje pruža suvremeni oprema koju , a koju riječka Klinika za radioterapiju i onkologiju posjeduje. Tu se prvenstveno misli na kliničku uporabu jakosno modulirane radioterapije (IMRT) koja pruža mogućnost odličnog ispunjenja zahtjeva za predajom visoke doze snopovima ionizirajućeg zračenja u bolesti zahvaćeno područje, uz maksimalnu poštedu okolnog zdravog tkiva.


– Iz perspektive fizičara poduzeto je sve da se ostvare preduvjeti da klinički rezultati budu vrhunski, no o samim rezultatima odnosno follow-upu u budućnosti će nešto više moći reći specijalisti radioterapije. Za pacijente ovaj sustav znači dodatno podizanje standarda u liječenju onkoloških bolesnika u KBC Rijeka primjenom jakosno modulirane radioterapije. Drugim riječima, ovim se sustavom dodatno može povećati vjerojatnost izliječenja te značajno umanjiti neželjene popratne pojave koje mogu nastati kao posljedica uporabe snopova ionizirajućeg zračenja visokih energija, zaključuje Jurković.