European coastal airlines

Nova izravna linija: Od sutra hidroavion povezuje Krk i Anconu

Marinko Glavan

Hidroavion iz Zračne luke Rijeke polijeće u 9.22 sati / Snimio Silvano JEŽINA

Hidroavion iz Zračne luke Rijeke polijeće u 9.22 sati / Snimio Silvano JEŽINA

Hidroavioni će letjeti ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom, a cijena karte u jednom smjeru iznosi 799 kn



RIJEKA  Rijeka od nedjelje dobiva izravnu avionsku liniju prema talijanskoj Anconi, potvrđeno je iz European coastal airlinesa (ECA), aviokompanije specijalizirane za prijevoz putnika hidroavionima.


Hidroavioni će između Zračne luke Rijeka na Krku i Ancone letjeti ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom, trajanje leta je 49 minuta, a cijena karte u jednom smjeru 799 kuna, odnosno 1.499 kuna za povratni let.


Polazak iz Rijeke je u 9.22 sati, a povratak iz Ancone u 13.30 sati. Prvi hidroavion na liniji između Rijeke i Ancone trebao je poletjeti još jučer, ali zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno guste magle na moru, bio je otkazan.




Osim s Anconom, redovit letovi iz Rijeke bi, prema najavama iz ECA-e, trebali krenuti i prema Rabu, svakoga dana u tjednu. Linija Rijeka – Rab ovoga je ljeta već bila pokrenuta, no ubrzo je i prekinuta zbog nedovoljnog broja zrakoplova kojima je ECA u tom trenutku raspolagao. Također, najavljivane su i linije prema Novalji na otoku Pagu, te Malom Lošinju, no do sada nisu pokrenute.


Inače, iz Lučke uprave Rijeka potvrđeno je da je s ECA potpisan koncesijski ugovor za korištenje obale u riječkom lučkom bazenu za pristajanje hidroaviona, te se očekuje da bi letovi iz Rijeke kroz narednih nekoliko mjeseci trebali polaziti iz samog središta grada, a ne iz Zračne luke.


– Ugovor je potpisan i sad čekamo da ECA dostavi sve potrebne dozvole i ostalu dokumentaciju za polijetanje i slijetanje hidroaviona u luci, te nakon toga mogu započeti radovi na postavljanju pontona i ostale opreme u luci, potrebne za pristajanje, potvrdio je ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak.