Fijasko na dražbi

Nitko ne želi kupiti nekretnine riječke Transadrije

Marinko Glavan

Prodaji je bila izložena upravna zgrada tvrtke na Rivi Boduli 1 te deset drugih nekretnina – stanova, kuća, apartmana i poslovnih prostora u Poreču, Varaždinu, Koprivnici, Sisku, Šibeniku, Pločama i Rijeci 



RIJEKA  Dražba za prodaju jedanaest nekretnina u vlasništvu Transadrije u stečaju na Trgovačkom sudu u Rijeci završila je potpunim fijaskom – pred stečajnom sutkinjom Ljiljanom Ugrin nije se pojavio ni jedan jedini zainteresirani kupac. 


   Prodaji je bila izložena upravna zgrada tvrtke na Rivi Boduli 1, procijenjena na više od trinaest milijuna eura, te niz drugih nekretnina – stanova, kuća, apartmana i poslovnih prostora u Poreču, Varaždinu, Koprivnici, Sisku, Šibeniku, Pločama i Rijeci, čija je ukupna početna cijena na dražbi, skupa s upravnom zgradom, bila nešto više od šesnaest milijuna eura.   

Dvije jamčevine


Već na početku ročišta za prodaju bilo je jasno da se neće dogoditi ništa spektakularno, jer su bile uplaćene tek dvije jamčevine za licitaciju, i to za najmanji od poslovnih prostora u prizemlju upravne zgrade Transadrije koji su bili ponuđeni pojedinačno, onaj od svega 21 četvorni metar, čija je vrijednost procijenjena na 68 tisuća eura. Jamčevine su uplatili Dragan Rukavina, predsjednik uprave Rijekatekstil Domusa, tvrtke u vlasništvu Mirka Pavičića, te Vesna Svoboda, koju je na ročištu zastupao odvjetnički ured Roberta Kopajtića, inače člana nadzornog odbora Rijekatekstil Domusa. 



Ukoliko cijena nekretnina padne do granice prihvatljivosti za razlučne vjerovnike, moguće je očekivati da se i oni pojave kao kupci, a izlicitiranu cijenu »prebiju« svojim potraživanjima od Transadrije u stečaju, te naknadno prodaju ili iznajme nekretnine. Razlučnim vjerovnicima ionako pripada čak 95 posto od prodaje Transadrijinih nekretnina, dok ostatak ide u stečajnu masu.





   Unatoč uplaćenoj jamčevini u iznosu od pet posto od vrijednosti nekretnine Rukavina se na ročištu nije pojavio niti poslao opunomoćenika, dok je Vesnu Svobodu zastupala Maja Vukelić iz Kopajtićevog odvjetničkog ureda koja je izjavila kako odustaje od dražbe. Zanimljivo, odvjetnica nije znala za koji je prostor uplaćena jamčevina, a nije imala ni odgovarajuću punomoć pa joj je sutkinja naložila da je predoči sudu u roku od jednog dana. 


  Čekanje popusta


Za ostale nekretnine – poslovne prostore u prizemlju upravne zgrade ukupne vrijednosti veće od dva milijuna eura, ostatak zgrade po cijeni od 11 milijuna i 200 tisuća eura te poslovne prostore, stanove i kuće u Poreču, Varaždinu, Koprivnici, Sisku, Šibeniku, Pločama i Rijeci nije bilo zainteresiranih pa je sutkinja mogla samo konstatirati kako dražba nije uspjela. 


   – Ponuđene cijene očito nisu bile dovoljno privlačne potencijalnim ulagačima, kratko je po okončanju ročišta konstatirao stečajni upravitelj Transadrie Zdravko Čupković. 


   Pravi razlog nezainteresiranosti ulagača vjerojatno se, ipak, krije u njihovom očekivanju da će sud s vremenom umanjiti cijene ponuđenih nekretnina. Sud je, naime, dužan održati još jedno ročište za prodaju putem javne dražbe po istoj cijeni koju su prihvatili razlučni vjerovnici, poslovne banke koje imaju hipoteke nad nekretninama, dok nakon toga stečajni sudac određuje novu prodajnu cijenu, obično oko deset posto nižu od početne. Ako se ni tada ne pronađe kupac, sud može dalje smanjivati cijenu, pa se može očekivati da ni iduće ročište neće rezultirati prodajom nekretnina, nego da će mogući kupci naprosto pričekati očekivani »popust«. 


   Stečajni upravitelj Čupković jučer je, prema vlastitim riječima, već napisao zahtjev za novo ročište, kako se cijeli postupak ne bi previše odugovlačio.