Energoplan završio u stečajnoj nagodbi

Neizvjesna budućnost mega projekta: Od New Yorka na Rastočinama ostala samo simulacija

Damir Cupać

Tvrtka Energoplan naumila je još 2008. na zemljištu bivšeg Instalatera uložiti 50 milijuna eura u izgradnju ultramodernog naselja s nizom sadržaja. Međutim, i ta velika investicija koja bi oplemenila taj dio grada se izjalovila...



RIJEKA » Sredinom 2008. godine na sjednici tadašnjeg Poglavarstva slavodobitno je najavljena investicija vrijedna 50 milijuna eura, a koju je već 2009. godine na Rastočinama trebala realizirati tvrtka Energoplan koja je vlasnik zemljišta bivšega Instalatera. No, gradonačelnik Vojko Obersnel na sjednici Gradskog vijeća, na pitanje kada će se graditi dječji vrtić na Rastočinama, a što je bio toga spektakularnoga plana, pojasnio je da se projekt odgađa jer je Energoplan završio u predstečajnoj nagodbi.


  Prije više od šest godina sve je bilo puno idiličnije, a projekt je kolokvijalno nazvan riječknim New Yorkom zbog nebodera koji su se trebali graditi na toj lokaciji. Tadašnji i današnji pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca objašnjavao je da će se na toj lokaciji omogućiti gradnja suvremenog gradskog naselja i postizanje visokog stupnja urbaniteta važnog za gradski identitet, kako osmišljavanjem javnog prostora, tako i budućom namjenom i oblikovanjem građevina.


Neboderi, garaže…


– U skladu s namjenom površina, uvjetima uređenja i prostornim pokazateljima sadržanim u GUP-u, vlasnik nekretnina iskazao je namjeru planiranja i gradnje stambeno-poslovnog kompleksa za privatnu i javnu namjenu koje uključuju multifunkcionalni pješački plato, zelenilo, sportsko-rekreacijske površine na razini ulice Rastočine, višestambene građevine visoke kvalitete i raznih veličina stanova. Ispod razine pješačkog platoa, radi izražene denivelacije terena u odnosu na Ulicu Rastočine predviđa se izgradnja podzemne garaže s preko tisuću mjesta. Poslovni i trgovački sadržaj smješten je uglavnom u prizemljima na platou. Gradio bi se i dječji vrtić na istočnom završetku kompleksa pa bi tako napokon došlo do preseljenja postojećeg dječjeg vrtića koji je smješten na neadekvatnoj lokaciji između nebodera, najavio je u lipnju 2008. godine Škunca. Direktor Energoplana Zlatko Sraka na istoj sjednici gradske vlade zahvalio se na suradnji, te izrazio nadu da će se prostorno-planska priprema projekta dovršiti za godinu dana kada bi trebala krenuti u realizaciju ova investicija vrijedna oko 50 milijuna eura.





  – Što se tiče lokacije dječjeg vrtića, Grad je u više navrata izrazio svoju spremnost za otkupom zemljišta na kojemu je predviđena izgradnja vrtića. Međutim, u dosadašnjim kontaktima nije se uspjela dogovoriti cijena po kojoj bi otkup zemljišta bio proveden na obostrano zadovoljstvo. Također Grad Rijeka je nedavno ponudio i opciju zamjene zemljišta, no još nismo dobili povratnu informaciju. Grad će preuzeti gradnju infrastrukture u opsegu koji je potreban za izgradnju dječjeg vrtića na planiranoj lokaciji. Ostala infrastruktura koja je potrebna za realizaciju komercijalnog dijela projekta bit će sastavni dio tog projekta, odnosno izvest će se ako do njega dođe, pojasnio je Škunca.



  No, danas je perspektiva toga projekta potpuno drugačija. Škunca pojašnjava da Grad Rijeka nije bio ni u kakvom poslovnom odnosu s tvrtkom Energoplan.


Nove okolnosti


– Energoplan se obratio Gradu kao vlasnik zone ex Instalatera, a radi izrade DPU-a tog područja i to zato jer je donošenje detaljnog plana bila pretpostavka za bilo koji zahvat u tom području. To je jedini odnos Grada Rijeke i Energoplana. Isto tako, Energoplan je platio izradu plana njegovom izrađivaču. Detaljni plan je izrađen, a tijekom izrade detaljnog plana rađena su i idejna rješenja građevina čija je izgradnja bila predviđena tim planom.   


  Nema nikakvih naših potraživanja niti dugovanja po osnovi zone ex. Instalatera. Poslovni interes tvrtke Energoplan je u vrijeme izrade plana vodila, odnosno, koordinirala njena zagrebačka podružnica. Koliko nam je poznato u međuvremenu je ta podružnica izuzetno smanjila obujam posla i sve projekte vodi centrala u Ljubljani, pojašnjava Škunca. On dodaje da je izgradnja stanova i poslovnih prostora zavisna isključivo o komercijalnom interesu Energoplana.


  Drugim riječima, revitalizacija zagušenih Rastočina i pretvaranje tog dijela grada u njujorške perspektive u ovome je trenutku teško zamisliva, a umjesto suvremeno projektiranih zgrada, odnosno nebodera, i dalje će dominirati socijalistički »eševi« i dehumanizirani uvjeti života.