Dogovorili se s izvođačima

Nastavlja se izgradnja riječkog ZTC-a

Damir Cupać

Izvođač mora nadoknaditi izgubljenih 45 dana, jer je datum završetka objekta ostao isti - sredinom 2012.



RIJEKA  Gradnja zapadnog trgovačkog centra mogla bi se nastaviti vrlo brzo zbog toga što je investitor, ZTC, 24. kolovoza 2011. godine sklopio ugovor o nastavku gradnje s konzorcijem koji sačinjavaju društva unutar Alpina Grupe kao izvođača.


– Nastavak gradnje očekujemo čim izvođač riješi formalnosti koje za slučaj nastavka gradnje propisuju hrvatski propisi. Na izvođaču je da nadoknadi vrijeme izgubljeno privremenim prekidom gradnje, a radi se o ukupno 45 dana, jer je datum završetka objekta ostao isti, pojasnio je predstavnik investitora Vedran Šćepanović. To znači da bi se novi trgovački centar trebao otvoriti sredinom 2012. godine.


Dizalice južno od Zvonimirove zaustavile su se prije mjesec dana i bilo je jasno da se nešto čudno događa. Budući da je austrijski investitor deset godina čekao da počne gradnja bilo je jasno da problem nije nedostatak financijskih sredstava, već da je u problemu izvođač radova Osijek koteks. Šćepanović je u nekoliko navrata tvrdio da investicija sigurno ide dalje, a zadnja njegova najava bila je da će se radovi nastaviti početkom rujna ove godine. Čini se da će tako i biti čime će Rijeka biti pošteđena još jedne građevinske blamaže kojih je bilo nekoliko u zadnjih 15-ak godina. 


Gradnja ZTC-a počela je 1. srpnja 2010. godine kada je položen temeljni kamen. Iza tvrtke ZTC d.o.o. stoji austrijsko poduzeće Universale International GMBH iz Beča, koje je u 100-postotonom vlasništvu Unicredit bank Austria.




Za nešto manje od godine dana kao rezultat investicije vrijedne preko 50 milijuna eura trebao bi se otvoriti objekt sa šest etaža. U njemu su projektirane tri trgovačke etaže koje se sastoje od 60 trgovina, te dvije etaže namijenjene parkiranju za oko 950 vozila. Ukupna brutto razvijena površina građevine iznosi oko 57.000 četvornih metara. Investitori očekuju da će se u ZTC-u otvoriti 800 novih radnih mjesta.