Sastanak župana s lokalnim čelnicima

Naplata ulaznica u Park prirode Učka odgođena – do daljnjega

Aleksandra Kućel Ilić

Mislim da naplata nije sporna, ali način nije odgovarajući i ja sam siguran da će Upravno vijeće Parka prirode to prihvatiti i prepraviti svoju odluku – izjavio je Zlatko Komadina



OPATIJA – Postigli smo suglasnost da se odgodi odluka o uvođenju ovakvog načina naplate ulaznica u Park prirode Učka, dok se model ne uspostavi i obrazloži, od punktova do usluga, da se prilagodi trenutku – vremenu, ljudima i navikama. Mislim da naplata nije sporna, ali način nije odgovarajući i ja sam siguran da će Upravno vijeće Parka prirode to prihvatiti i prepraviti svoju odluku. Vjerujem da je svima u interesu da pomognu Parku prirode Učka da bude što kvalitetniji sa svojim sadržajima i što duže lijep za generacije koje tek dolaze, za naše mlade – izjavio je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije nakon sastanka s čelnicima Grada Opatije, te liburnijskih općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga.


Kao što je poznato, vodstvo Parka prirode Učka je nedavno donijelo odluku u naplati ulaznica za posjetitelje koji dolaze izvan područja onih jedinica lokalne samouprave koje graniče s Parkom prirode, što je naišlo na vrlo negativan odjek u javnosti, a sada motiviralo i sve liburnijske čelnike da nakon što je prijedlog da se odluka ukine i promijeni prema Upravnom vijeću odaslao gradonačelnik Opatije, isto učine i njegovi kolege, pa i sam primorsko-goranski župan koji smatra da odluku treba preispitati i u svakom slučaju doraditi.


Uz gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića, u opatijskoj gradskoj vijećnici su bili i načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, načelnik Općine Lovran Alan Sanković i draški donačelnik Riccardo Staraj, a župan Komadina je dotaknuo i druge točke o kojima se govorilo na skupu.




– Liburnija je perjanica našeg turizma već 170 godina, a da bi to i dalje bila, na skupu smo dali naglasak na uređenje obalnog pojasa, dakle plaža, koncesija na području od Mošćeničke Drage do Opatije, uređenja lučkog područja i dohrane samih plaža. Također, dogovorili smo i izmještanje Vatrogasaca i hitnih interventnih službi iz skučenog prostora u centru, a u interesu nam je i izgradnja Liburnijske obilaznice – dodao je Komadina, a nadovezao se gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić koji je na novinarski upit pojasnio da su se sve četiri liburnijske jedinice koje imaju zajedničko vatrogastvo usuglasile oko izmještanja Vatrogasnog doma.


– Zajednički ćemo financirati izradu projektne dokumentacije i nakon toga, s obzirom da već postoji zemljište predviđeno za tu namjenu, vidjeti što dalje. Tu se pojavljuje poznata problematika Hrvatskih šuma, no mi ne želimo sudske sporove već dogovor i zato moramo sjesti zajedno i pronaći adekvatno i brzo rješenje. Radi se o terenu iznad Nove ceste, točnije iznad vološćanskog groblja – pojasnio je Dujmić.


Županov zamjenik Marko Boras Mandić je najavio otvorenje nove školske sportske dvorane u Matuljima koje će biti između 19. i 23. svibnja, što je dobra vijest, a definitivno loša stiže u idućoj godini ukoliko se ukine Zakon o brdsko-planinskom području, jer će to  biti velik udarac za matuljski proračun.


– U tom slučaju će Općina Matulji izgubiti oko 20 milijuna kuna, a baš je ova Općina pokazala da se uz takav zakon može unaprijediti komunalna infrastruktura. Nemojmo zaboraviti da je još pred deset godina samo šezdeset posto Općine Matulji bilo pokriveno vodoopskrbom, a upravo iz tih sredstava se pomoglo izgradnji mreže za cijelo područje – rekao je Boras Mandić, dok je župan Komadina naveo i kako je s Općinom Lovran koja još jedina ima u Visokoj zoni vodovodnom mrežom nepokrivena stanovništva, da će ih županija i dalje financijski pratiti i podupirati.


Matuljski načelnik Mario Ćiković je najavio da očekuje da će Hrvatske ceste već u drugom dijelu ove godine započeti s izgradnjom novog rotora, Kuka 2, kako bi izlaz s tunelske ceste bio na nivou kakvog Liburnija zaslužuje. Po njegovim riječima, pred dobivanjem je i građevinska dozvola za čvor Trinajstići, što bi se trebalo dogoditi 1. srpnja.


Kada je o Mošćeničkoj Dragi riječ, zamjenik načelnika Riccardo Staraj je govorio o kapitalnim projektima – izgradnji novog dječjeg vrtića, novog draškog centra javne namjene, te realizaciji izgradnje golf igrališta u Brseču, no za to će tek trebati riješiti imovinsko-pravna pitanja, odnosno privoiti vlasnike privatnih parcela da uđu u projekt javno-privatnog parnerstva.