Nikad dosta

Naplaćivanje fiksnih naknada na računima za struju, plin i vodu je protuzakonito

Bojana Mrvoš Pavić

Bez obzira na potrošnju, mjesečno plaćamo 20-ak kuna za izdavanje računa, iako Zakon o zaštiti potrošača kaže da »izdavanje računa nije dopušteno naplaćivati, a prodaja javnih usluga – električne energije, vode, plina, topline, odvoza smeća i telekomunikacijskih usluga – mora biti obračunata prema potrošnji



RIJEKA Nakon što su 1. svibnja poskupjeli struja i plin, HEP i lokalni distributeri plina, ali i potrošačke udruge, pozivaju građane da što prije dostave stanja svojih brojila. Potrošačima koji iz nekog razloga to nisu u mogućnosti, novi će računi, odnosno akontacije, biti procijenjeni na temelju prethodne potrošnje, što znači da će netko, moguće, po novoj cijeni platiti više od onoga što je do 1. svibnja uistinu u potrošio.


Istovremeno, i sam potrošač može zakinuti distributera, na način da mu dojavi veću potrošnju napravljenu do 1. svibnja, pa će po novoj cijeni platiti manje potrošenih kilovasati, bilo struje ili plina.


Kako pojašnjavaju u HEP-u, ukoliko potrošač ne dojavi stanje brojila, ili je brojilo njihovim radnicima na terenu nedostupno, radi se procjena temeljena na prošlogodišnjoj potrošnji u istom razdoblju. Kupac kasnije tu procjenu može, kažu, osporavati, no jednako je tako, sukladno općim uvjetima poslovanja koje potpisuje priključivanjem na mrežu, dužan omogućiti pristup brojilu.    

Stanje brojila


– Potrošači moraju naučiti voditi računa o svojoj potrošnji i dostavi stanja brojila, ističe i Ivica Kovačević, savjetnik za potrošnju električne energije u društvu »Potrošač«.



ROŠAK PLINA PO NOVOJ CIJENI  (izvor: Energo; za stan površine 60 m2)   mjesečni troškovi u kunama:– etažno grijanje – 1200 kWh: 502,12– priprema tople vode – 185 kWh: 77,41     – priprema hrane – 102 kWh: 42,68– mjesečna naknada: 20,63– ukupni godišnji trošak: 3.915,7 kunaPoskupljenje od 75 posto!

Gledano u postocima, računi za plin najviše će narasti onima koji taj energent koriste samo za kuhanje, a u Rijeci je takvih daleko više od onih koji se na plin i griju. Tako će četveročlana obitelj koja je dosad za pripremu hrane trošila četrdesetak kuna mjesečno, zahvaljujući povećanju cijene plina i uvođenju naknade, istu količinu potrošenog plina plaćati oko 70 kuna, što predstavlja poskupljenje od čak 75 posto! Onima koji plin koriste i za grijanje i pripremu tople vode, u prosječnom stanu od šezdeset kvadrata, na godišnjoj će razini, prema službenoj računici iz Energa, troškovi narasti za oko 740 kuna.


Dostava očitanja brojila


Iz Elektroprimorja poručuju svim kupcima da očitanja brojila mogu poslati do 10. svibnja. U Energu su također kupcima ostavili mogućnost da sami očitaju plinomjere, a očitane vrijednosti mogu dostaviti do kraja idućeg radnog tjedna



Poskupljenje je svima, napominje, najavljeno i kupac je dužan dostaviti stanje brojila, odnosno omogućiti distributeru uvid u to stanje. Ukoliko to ne učini, distributerima, službeno, daje zeleno svjetlo da novi obračun naprave na temelju prethodne potrošnje.


Ono što je zakonski upitnije, mnogobrojne su mjesečne fiksne naknade koje plaćamo na računima za struju, vodu, telefon, po novom i za plin.


 Bez obzira na potrošnju, mjesečno plaćamo dvadeset kuna HEP-u, dvadeset, po novom, i za plin, makar potrošili samo jedan kilovatsat struje ili plina. Prošle su godine i vodovodna poduzeća počela uvoditi fiksnu naknadu na računima, koja se plaća neovisno po potrošnji, pa Riječani, primjerice, potrošili jedan ili dvadeset kubika vode, plaćaju fiksnu naknadu nešto malo manje od 12 kuna mjesečno, Zagrepčani, odnedavno, nešto malo više od 18 kuna.   

 Zakon je jasan


Kako se pravdaju distributeri vode, plina, struje, telekomunikacija, svi, fiksna naknada se plaća za pristup mreži, za održavanje sustava, za slanje računa, obračun. Sva ta opravdanja su, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača – nezakonita.  


»Izdavanje računa nije dopušteno naplaćivati, a prodaja javnih usluga – električne energije, vode, plina, topline, odvoza smeća i telekomunikacijskih usluga – mora biti obračunata prema potrošnji«, jasno kaže Zakon o zaštiti potrošača, kao i to da »uslugu očitanja mjernih uređaja nije dopušteno naplaćivati, osim kad sam potrošač traži nestandardno očitanje«.


Svi nam, drugim riječima, uzimaju po deset, 15 ili dvadeset kuna mjesečno, naplaćujući, protivno zakonu, očitanje brojila i slanje računa, štoviše, svakog mjeseca iznova, iako se u nekim slučajevima, poput HEP-a koji stanje očitava dvaput godišnje, očitanja brojila svakog mjeseca ne događaju.


Kako napominju u raznim potrošačkim udrugama, pružatelji javnih usluga uporište za naplatu fiksnih troškova nalaze u raznim uredbama i odlukama regulatornih tijela, no one, pravno, ne bi smjele biti jače od zakona.


»Zamislite da vam trgovac, osim onoga što ste kupili, naplati i sam račun, odnosno korištenje njegovog trgovačkog sustava. Davatelj javne usluge mora na početku svoje poslovne godine predstaviti plan poslovanja, i sve troškove koje ima uračunati u jediničnu cijenu, koja će se plaćati po potrošnji«, ističe Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.    

Mjesečno 350 kuna struje


Skuplja struja od prvog dana svibnja za prosječno će kućanstvo u Primorsko-goranskoj županiji koje, prema podacima Elektroprimorja, troši oko 300 kilovatsati(kWh) električne energije mjesečno, značiti prosječni mjesečni račun od oko 350 kuna.


Nova je cijena električne energije 1,05 kuna po kWh, a potrošenom treba dodati i mjesečnu naknadu za mjernu uslugu i opskrbu od 21,75 kuna, pa će, za one koji se na struju i griju, a takvih je u priobalju i na otocima nemali broj, računi zimi biti debelo iznad navedenog prosjeka. Obitelj koja živi u stanu od šezdeset kvadrata u hladnim će mjesecima tako za struju morati izdvajati oko 1.200 kuna, što i za one koji imaju sreću da rade pa još i redovito primaju plaću predstavlja ozbiljan iznos, dok će za većinu ostalih povećanje računa od dvjesto do tristo kuna značiti još jedan korak bliže potpunom kolapsu kućnog proračuna ili smrzavanje u hladnim stanovima.


Računi će se, za 23 posto, »podebljati« i korisnicima prirodnog plina iz Energove distribucijske mreže, čemu po novome valja dodati i 20,63 kune sporne mjesečne naknade za obračun i opskrbu.    

Pogubna kombinacija


Najnovije poskupljenje struje i plina, uz poskupljenje centralnog grijanja koje je na snagu stupilo s prvim danom ove godine, za Riječane predstavlja posebno financijski pogubnu kombinaciju.


Zbog desetljeća krive politike u stanogradnji, odnosno zgrada bez odgovorajućih instalacija za korištenje plina za grijanje, broj stanovnika koji imaju takvu mogućnost relativno je mali, u usporedbi s, primjerice, Zagrebom, iako je na plinsku mrežu Energa priključeno više od 20 tisuća korisnika.